18. studenoga je dan sjećanja na žrtvu grada Vukovara | Pleter Portal


22. 06. 2018. 7:49:32   IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online

18. studenoga je dan sjećanja na žrtvu grada Vukovara

Vukovar je važan regionalni centar na granici Hrvatske i Srbije, koji se nalazi na desnoj obali Dunava. On je važna luka i centar prije rata etnički izmiješane općine. U općini Vukovar, po popisu stanovništva iz 1991. godine, je živjelo 84 189 stanovnika, od čega su 36.910 (43,8 %) bili Hrvati, 31.445 (37,4 %) Srbi, 6124 (7,3 %) Jugoslaveni, 1375 (1,6%)Mađari i 8335 (9,9%) ostali.

Prije dvadeset i pet godina, 18. studenoga 1991. nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru.

Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata. Bitka je završena porazom lokalnog Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. U bitci je poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi

U Beogradu su nakon okupacije grada upriličili primanje i proslavili »oslobođenje« Vukovara dodijelivši »zaslužnima« i odličja. Međutim, bila je to Pirova pobjeda. Dok su malobrojni vukovarski branitelji tri mjeseca vezali za sebe najelitnije srpske postrojbe, Hrvatska je dobila prijeko potrebni predah kako bi organizirala svoju obranu. Već potkraj te 1991. Hrvatska vojska brojila je oko 200.000 ljudi i bila je sposobna i za ofenzivne operacije, što je i učinila oslobađanjem znatnih dijelova zapadne Slavonije. K tomu, žestoki otpor vukovarskih branitelja dizao je moral i samopoštovanje u ostalim dijelovima zemlje.

Herojstvo Vukovara udarilo je temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga koje su dovele do potpunog oslobađanja zemlje. Zbog svega toga Vukovar je postao simbolom oko kojeg se okuplja cijela nacija.

Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. Odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode.

Pa se tako, sutra 18.11. obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Kolona sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara za Domovinu, koja iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana ove godine ide starom trasom, odnosno Županijskom ulicom, prolazi kroz centar grada Vukovara preko mosta Jean Michel-Nicolier te se nastavlja Radićevom ulicom i Ulicom bana Josipa Jelačića sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Pored velikog broja građana i domoljuba pristiglih iz cijele Hrvatske, skupu prisustvuju brojni saborski zastupnici i ministri, predstavnici diplomatskog zbora, Katoličke crkve i ostalih vjerskih zajednica, predstavnici brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga i političkih stranaka.

Prema popisu stanovništva iz 2011.godine Vukovar ima 27 683 stanovnika, od kojih 15 881 čine Hrvati a 9654 Srbi. Što znači da je iz Vukovara od 1991.godine do 2011.godine otišlo, nestalo, poginulo gotovo 60 000 stanovnika.

Unatoč pretrpljenoj šteti, Vukovar ima sve objektivne predispozicije za gospodarski razvoj – prirodne resurse, geografski položaj koji omogućuje dobru razmjenu roba i usluga te ljude koji žele raditi. Gradonačelnik je istaknuo kako je, bez obzira na to, sve veći broj Vukovaraca po drugi put prisiljen napustiti svoje domove, zbog duboke ekonomske krize na ovim područjima koja je nastala za vrijeme rata i još uvijek joj se ne nazire kraj.

Redakcija Pleter-portala ovim putem izražava duboku sućut i žaljenje obitelji, prijateljima i poznanicima svim stradalim u Vukovaru.

(izvor: 034portal)

Autor:


NAJČITANIJE