ANTO BARBARIĆ: U “Oropletu” smo proizveli 4500 komada strojnica ‘Pleter’! | Pleter Portal


16. 08. 2018. 8:08:11   IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online

ANTO BARBARIĆ: U “Oropletu” smo proizveli 4500 komada strojnica ‘Pleter’!

Opće je poznato kako je Hrvatska na početku Domovinskog rata imala problema s naoružanjem a zna se i kako se u takvim uvjetima razno oružje ilegalno proizvodilo na više mjesta, među ostalim i u pleterničkom “Oropletu”. Riječ je o strojnici ‘Pleter’ no, detalji o tome poznati su tek nekolicina ljudi. Jedan od njih je Anto Barbarić koji je bio voditelj proizvodnje oružja u “Oropletu”. – Ja sam 1991.godine već imao svoju privatnu firmu i nisam radio u Oropletu. U proizvodnji oružja sam sudjelovao kao vanjski suradnik zajedno s Ilijom Brkanom i Željkom Starčevićem koji su tada radili u Požeškoj Ljevaonici. Osim nas, bio je tu još jedan Željko Starčević iz Šumanovca, inače stručnjak za oružje koji nam je puno pomogao. Od domaćih ljudi iz Oropleta treba istaći Ivana Nikolića, Žarka Markotu i Ivana Arambašića. Direktor “Oropleta” tada je bio Ante Bešlić a ideja o proizvodnji oružja je potekla od Tome Majnarića. On je mene i kontaktirao u proljeće 1991.godine. Pozvao me i kaže mi: Ante, ajde dođi voditi proizvodnju oružja. Iznenadio sam – Što ja znam o oružju? Pitam ga a on opet meni: Inženjer si, znaš organizaciju a mi imamo čovjeka koji se razumije u oružje…i tako je počelo – prisjetio se A.Barbarić.

Oružje se proizvodilo, pričao je dalje A.Barbarić, u metalnom pogonu a sudjelovalo je tridesetak ljudi, alatničara. No, prije početka proizvodnje, trebalo je sve pripremiti. – Danas bi bilo nezamislivo raditi na takav način, bez ikakvih dozvola, posebnih uvjeta…Ministarstvo obrane je samo tražilo “Dajte, dajte, radite, nema oružja..”. Oružje je međutim, trebalo najprije osmisliti. Oni su nam poslali pet-šest različitih primjeraka iz drugih država a mi smo kombinirali od svakog modela po nešto što bi bilo dobro a ipak, morali smo voditi računa i o tome što u tadašnjim uvjetima u “Oropletu” možemo napraviti. Tri mjeseca je trebalo da to napravimo a onda još tri mjeseca isprobavanja raznih tako da je od ideje do prave proizvodnje prošlo oko pola godine. Sjećam se, radilo se 12 do 16 sati dnevno, kući sam išao samo spavati. Nije se o tome govorilo javno ali se ipak pročulo tako da je radio Beograd objavio kako ustaše u Požegi i Pleternici proizvode oružje. U to je vrijeme i Plamen nešto radio na oružju. Bojali smo se da nas neće bombardirati pa smo se u vrijeme zračnih uzbuna skrivali – pričao je dalje A.Barbarić.

U vrijeme kada se u Pleternici proizvodio ‘Pleter’ u u “Đuri Đakoviću” u Slav Brodu se proizvodio “Šokac” a u Zagrebu “Zagi”. A što se tiče streljiva…- A, to je posebna priča. U to vrijeme je je išao vlak pun oružja iz Slovenije u Srbiju i naši su ga zaustavili prije Broda. Jave meni i ja po noći, preko Buka i Dilja odem do vlaka koji je bio u polju. Vozio sam ‘yuga’ u koji smo uspjeli utrpati 29 600 komada metaka tzv.duga devetka. Par tisuća smo potrošili na isprobavanje da vidimo kako i što još poboljšati na ‘pleteru’. Ja sam tada svakih 15 dana nosio oružje u Zagreb da se vidi što smo napravili a što drugi..Mi smo imali bolje rezultate i od ‘Šokca’ i od ‘Zagija’.. Ipak, u to je vrijeme i u tako kratkom vremenu bilo nemoguće napraviti kvalitetno oružje. Bila je to zapravo improvizacija ali, ljudima je trebalo oružje i radilo se najbolje kako se moglo. Napravili smo 4500 komada ‘pletera’ negdje do polovine 1992.godine a onda je država uspjela nabaviti pravo oružje i proizvodnja je u svim tvornicama prekinuta – kazao je A.Barbarić.

Za sve što je učinio u proizvodnji oružja Anto Barbarić je od predsjednika Tuđmana dobio odlikovanje Hrvatski trolist( dobilo ih je desetak onih koji su sudjelovali u proizvodnji ‘pletera’). Nakon što je prestala proizvodnja ‘pletera’ oružjem se više nije bavio. Nema čak ni sačuvan primjerak ‘pletera’ za uspomenu. – Imao sam puno ideja, inženjer sam i mogao sam od proizvodnje oružja možda napraviti dobar posao no, shvatio sam: ‘pleter’ je imao 32 metka al’ najbolje oružje ima 59 zrna. To je krunica – istakao je na kraju razgovora Anto Barbarić.

Sjećanjima Ante Barbarića, dodajmo i zabilješku bojnika Marija Kalana o našem ‘pleteru’. ”

                                    PLETER 91 — OROPLET PLETERNICA

 

Republika Hrvatska se 1991. nasla u izuzetno teškoj i složenoj situaciji ,početkom godine sve izraženije provokacije velikosrpskog vodstva prijetnja izvanrednim stanjem i uporabom JNA primorala je hrvatsko vodstvo na odluke o brani osnivanju  i opremanju vlastite vojne sile.  

Kako se uglavnom u Republici Hrvatskoj radilo o industriji koja prvenstveno nije bila vojne prirode, odmah je uočen cijeli niz teškoća, od nedostatka odgovarajućih specijaliziranih alata, preko nedovoljnog broja stručnih kadrova, do otežane nabavke sirovine i repro-materijala, međutim unatoč tome, Hrvatska je relativno brzo počela proizvoditi vlastito naoružanje. S obzirom na to da je proizvodnja kratkih strojnica u principu relativno jednostavna i jeftina, te ne zahtijeva kompleksnu tehnologiju, razumljivo je da su one prvo naoružanje proizvedeno u tim okolnostima. Načelno, riječ je bila o strojnicama koje se po konstrukcijskim osobinama, zasnovanih na principu slobodnog trzanja zatvarača, većinom u kalibru 9 mm Para, jednostavnog mehanizma paljbe i dosta grube izrade.

 


aleko najkvalitetnije rješenje(od strojnice ŠOKAC- Slavonski Brod, ZAGI-Zagreb) u to vrijeme bila je kratka strojnica “Pleter” (slika br. 1) proizvedena u Pleternici u radnoj organizaciji Oroplet (današnji Tofrado). Kao predložak za izradu tog oružja poslužio je britanska strojnica “Sten”, samo što “Pleter” ima okvir postavljen okomito ispod sanduka, a ne horizontalno. Dvoredni okvir je bio kopija Uzijevog, što se u praksi pokazalo boljim rješenjem od okvira na “Šokcu”. Zbog relativno male teoretske brzine gađanja, nije bilo potrebe za ugradnjom selektora paljbe, pa strojnica može gađati samo rafalnom paljbom.. Preciznost oružja bila je dobra do100 metara, zbog čega je moglo dobro poslužiti isključivo u bliskim borbama u naseljenom mjestu.Prema informacijama koje posjedujem prvi prototip PLETERA izašao je u lipnju 1991. dok je već u kolovozu bio spreman za serijsku proizvodnju uz odredene dorade. Osobe koje su bile uključene u konstrukciju i proizvodnju u Oropletu kao ključne svakako su Tomislav Majnarić,Željko Starčević, Ante Barbarić. Ideja prema mojim saznanjima je bila od g. Starčevića koji je od britanske strojnice STEN napravio kopiju uz određene preinake te je tako stvoren PLETER 91 kao prvo automatsko oružje proizvedeno za obranu RH i spremno za serijsku proizvodnju. Također treba spomenuti da je Oroplet tada imao vrhunsku alatnicu i strucnjake alatnicare koji su bili sposobni uz gore navedene osobe stvoriti takve alate za proizvodnju PLETERA.

U GODINI DANA PROIZVODNJE PROIZVEDENO JE OKO 45000 KOMADA KOJE JE KORISTENO ZA OBRANU HRVATSKE . Danas se nalazi jedan primjerak PLETERA u muzeju grada Požege u Spomen sobi Domovinskog rata kao stalni postav.  

Autor:KONTAKT

e-mail: info@pleter-portal.hr
Tel.:+385 99 684 5635

Uvijeti korištenja
Kolačići