Brodski drenovac | Pleter Portal


16. 08. 2018. 8:07:01   IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online

Brodski drenovac

Selo u južnom dijelu Požeške kotline na obroncima Dilj-gore, spominje se već 1230. kad je u njemu bio utvrđen kraljevski grad. Nekada se nazivao Mitrovac i bio je sjedište plemića Mitrovačkih koji su izumrli 1399.godine.

Za vrijeme Turaka u Drenovcu su živjeli Hrvati a gospodar mu je bio Kulidži-beg iz Đakova. Tradicija kaže da su ga za turskog vladanja razorili pobunjeni kršćani. Donedavno su se vidjeli njegovi ostaci od kamena. Drenovačkim posjedom gospodarili su mnogi vlasnici:grad Požega, od 1310. plemići Gorjanski, zatim Berislavići Grabarski i drugi. Srednjevjekovna župna crkva sv.Dimitrija ostala je sačuvana do danas. Godine 1660. spominje se kao župna crkva. Oko 1780. temeljito je obnovljena. Pod zaštitom je Konzervatorskog zavoda kao jedan od najvrijednijih srednjevjekovnih sakralnih spomenika kulture u Hrvatskoj. Uz jednobrodnu crkvu s poligonalnim svetištem sagrađen je gotički zvonik ispred kojega je trijem. Povrh svetišta je podignut obrambeni toranj. Na kamenim temeljima crkve izgravirani su razni likovi ljudi,životinja, ptica, zgrada i simbola koje treba dešifrirati.

Selo se nekada nalazilo u brdima više današnjega. To se mjesto danas zove Kućište i na njemu se može naći ostataka naselja. Inače, Drenovac, Bučje i Zagrađe bila su do 1881.godine krajiška sela s drugačijim sistemom uprave i života nego u ostalim selima pleterničke općine. Čitavo selo preselilo se na današnje mjesto 1770.godine i to kraj izgrađenog puta. Starosjedioci su se djelomično održali a djelomično su izumrli. Najstarije obitelji u Drenovcu su Ferković, Neferović, Matijević, Sudić, Krišković, Vladić, Memedović, Sinovčević, Milković, Žagrić i još neke. Oko 1890. doselilo se ovamo mnogo obitelji iz Like, Primorja i Gorskog kotara. U novije vrijeme su najbrojniji doseljenici iz Bosne(Baltić, Dražetić, Garić, Sivonjić..)

 

Drenovac je uvijek bio među najvećim selima na pleterničkom području pa je tako na prvom popisu 1857.godine imao već 513 stanovnika a najviše ih je bilo 1931.godine – čak 1154. Od 1971.godine broj stanovnika opada i na posljednjem popisu 2011.godine bilo ih je 680. Selu dugom mekoliko kilometara trebao bi nogostup. – Problem nam je i stari dom koji se više ne koristi i propada. Nažalost, oko njega su neriješeni imovinsko-pravni odnosi i to pokušavamo riješiti preko Grada Pleternice. Trebalo bi ga ili srušiti ili sanirati – kazao je predsjednik MO Miran Sivonjić.

Inače, selo se danas službeno zove Brodski Drenovac a taj naziv potječe iz vremena kada je ono bilo sastavni dio brodskog kotara.


KONTAKT

e-mail: info@pleter-portal.hr
Tel.:+385 99 684 5635

Uvijeti korištenja
Kolačići