Bučje | Pleter Portal


22. 07. 2018. 1:13:33   IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online

Bučje

Naselje je postojalo u srednjem vijeku, vjerovatno pod dugim imenom. Spominje se da je nekada na brdu Garevici postojao utvrđeni grad čiji se ostaci mogu i danas naći, a narodna predaja kaže da se nalazio na mjestu koje se danas zove Gradina. Utvrda koja se u početku zvala Garevica, kasnije se nazvala Buč ili Bučan. Taj je grad kao i Drenovac pripadao plemićima Gorjanskim a poslije je došao u vlast obitelji Bučan po kojoj je selo i dobilo ime.

Za turskog vladanja selo se nalazilo na drugom mjestu, među diljskim brdima, u blizini starodrevne župske crkve sv.Martina i današnjeg sela Lovčića. Oko 1758.godine Bučje je preseljeno na sadašnje mjesto, južni dio Požeške kotline na obroncima Dilja, istočno od rijeke Orljave.

Starosjedilačko stanovništvo se dosta dobro održalo. Najstarije su obitelji: Mikić, Tomašević, Gregurić, Svrakić, Vračić, Odobašić,
Aladrović, Jurković, Putrić.. U novije vrijeme doselili su Ličani i Gorani. Bučje je 1857.godine imalo 296 stanovnika, 1900. 504, 1961.godine 593, 2001.godine 338 a 2011.godine 308 stanovnika. Najviše stanovnika Bučje je imalo 1931.godine – 609. Po popisu iz 2001.godine u selu je najbrojnije prezime Vračić koje je nosilo 10 obitelji.
U ovom selu je sjedište župe za Drenovac i Zagrađe. Bučje ima i četverogodišnju školu, vatrogasno i lovačko društvo te nogometni klub “Graničar”. – Vodu i struju imamo a nedostaju nam kanalizacija i plin. Za ovu godinu kao mjesni odbor smo si za najvažniji zadatak zacrtali uređenje ograde oko groblja – rekao je predsjednik MO Josip Dukić.
(dio podataka korišten je iz monografije “Grad Pleternica” Dragutina Pavličevića)