Cherán – gradić u kojemu je političarima, državnoj policiji i kriminalu zabranjen ulaz | Pleter Portal


22. 06. 2018. 7:50:05   IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online

Cherán – gradić u kojemu je političarima, državnoj policiji i kriminalu zabranjen ulaz

foto: BBC News

foto: BBC News

U Meksičkoj saveznoj državi Michoacán postoji gradić imena Cherán čiji su stanovnici pronašli način mirnoga i normalnog života, ali bez političara, policije i kriminala. Zvuči utopijski? Potrebno je samo malo zajedništva, onoga čega u čitavome svijetu kronično nedostaje.

Naime, u Cheránu živi oko 13.000 stanovnika, a smješten je na poprilično opasnom području koje inače kontrolira narkomafija. Sve do 2011. godine Cherán je bio “normalan” gradić s policijom, sa svojim lokalnim političarima i kriminalom. Okružen je gustom prašumom koju su kriminalne organizacije u suradnji s lokalnim političarima počeli krčiti kako bi na njenom mjestu izgradili plantažu avokada.

U svakom prosječnom gradu lokalno bi stanovništvo samo gunđalo protiv toga, pogotovo stoga što je krčenje šume ugrozilo izvore vode koji su građanina bili životno potrebni, ali bi na gunđanju i facebook-demonstracijama sve i ostalo. Međutim, u Cheránu su građani odlučili ne ostati pasivni, pa su pod inicijativom mještanke Margarite Elvire Romero pružili otpor kriminalu.

foto: BBC News

foto: BBC News

“Bili smo zabrinuti,” rekla je. “Ako rušiš stabla, manje je vode. Naši muževi imaju stoku – gdje će stoka piti vodu, ako izvora nestane?”

S grupom žena je otišla do radnika koji su krčili šumu, namjeravajući ih zaustaviti, međutim, drvosječe su ih napali i otjerali natrag u grad. Žene su nastavile kovati planove te su 11. travnja 2011. barikadama zaustavile kamione drvosječa i nekoliko ih otele te zatočile u crkvi El Calvario. Nastao je kaos u gradu, ljudi su pokrivenih lica s mačetama u rukama trčali po ulicama. Došli su policija i gradonačelnik, pokušali su stvari riješiti nasilno, međutim, građani su im pružili otpor.

Na kraju su policija i lokalni političari protjerani iz grada, a političke stranke su zabranjene (što traje i danas) jer građani smatraju da samo stvaraju podjele među građanima. Stanovništvo je preuzelo vlast u gradu – iz svakog od četiri okruga izabrani su predstavnici koji vladaju po tri godine, a na izlaznim putevima iz grada postavljene su kontrolne točke koje čuvaju pripadnici lokalne milicije (kliknite na izraz radi pojašnjenja značenja, da ne bi došlo do zabune) zvane Ronda Comunitaria, sastavljene od lokalnog stanovništva.

Grad i danas živi bez političara i državne policije. Stopa kriminala je svedena na minimum, što znači da se tu i tamo dogode sitna razbojstva i prekršaji uzrokovani alkoholom, ali nema ubojstava niti otmica, što je za područje na kojemu se Cherán nalazi, a koje spada u područja s najvećim stopama kriminaliteta u Meksiku, fascinantno. Počela se oporavljati i osakaćena prašuma, a kako bi se izbjegao povratak na staro, patrole svaki dan obilaze kontrolne točke i paze da protjerani ne bi opet pokušali zauzeti grad.

 

 

Autor:


NAJČITANIJE