Frkljevci | Pleter Portal


22. 07. 2018. 1:07:21   IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online

Frkljevci

OLYMPUS DIGITAL CAMERASelo je smješteno uz cestu Pleternica-Slav.Brod a prvi puta se spominje 1335.godine kada je u njemu bila župna crkva. Opstala je sve do osmanske okupacije, 1536.godine. U srednjem vijeku Frkljevci su bili bliže Dilju gdje se nalazila istoimena utvrda koju je kralj Matija Korvin dao porušiti jer se njen gospodar Blaž Husar odmetnuo od njega.

Tijekom 15.stoljeća selo se u jednom zapisu spominje kao Ferklewwcz i Ferlyewcz što podsjeća na ime Ferko(mađ.Franjo) pa se smatra da otuda potječe njegovo ime. Iz turskog poreznog popisa 1545. vidi se da se knez sela zove Lacko i da je ono bilo u sastavu pleterničke nahije. Za vrijeme Turaka ovdje su živjeli Hrvati. Tijekom 250 godina u Frkljevce se doselilo mnogo novih obitelji ali ih je mnogo izumrlo i odselilo se. Potkraj 19.stoljeća i početkom 20.stoljeća u Frkljevce se naseljavaju Česi i Moravci kao i Ličani, Primorci, Gorani i Zagorci.

Najmanje stanovnika selo je imalo 1880.godine, 177, a potom se taj broj kretao između 358 i i 478. U popisu 2001.godine u Frkljevcima je živjelo 385 ljudi od kojih je najviše nosilo prezime Katić i Jagodić. Tijekom slijedećih deset godina broj stanovnika se smanjio i prema popisu 2011.godine u Frkljevcima sada živi 336 ljudi. Selo ima četverogodišnju školu, crkvu posvećenu sv.Fabijanu, vatrogasno društvo i tri poduzetnika: pilane Čondić i MID te proizvodnju kuhinja Knapić. Danas mjesni odbor Frkljevci čini i susjedno selo Kadanovci. – Vodovod je prošao kroz selo ali još čekamo kanalizaciju i plin. Trebao bi nam i nogostup ali se on neće graditi dok ne prođe kanalizacija. Kao mjesni odbor počeli smo uređenje vatrogasnog doma a u planu je i prilaz groblju kao i travnato igralište – rekao je predsjednik MO Stjepan Bunčić.

(dio podataka korišten je iz monografije “Grad Pleternica” Dragutina Pavličevića)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA