Gripa i dalje hara | Pleter Portal


28. 05. 2018. 10:05:15   IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online

Gripa i dalje hara

Epidemija ovogodišnje gripe je na samom vrhuncu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do sada je na području Hrvatske registrirano oko 28.000 oboljelih od gripe, prenosi 034portal.

Kod svih oboljelih su registrirana dva tipa gripe, a to su virus tipa A i virus tipa B, koji su bili i očekivani, pa je cjepivo protiv gripe sadržavalo oba tipa virusa. Prvi slučajevi gripe su registrirani u prvom mjesecu.

Osim jakog intenziteta, gripa bi ove godine mogla i trajati duže nego inače jer je krenula rano (27. studenoga). U Centru za influencu strahuju i od većeg broja smrtnih slučajeva jer je gripa pokretač raznih kroničnih oboljenja koja dovode do smrtnog ishoda. U Hrvatskoj su dosad od gripe preminule dvije osobe, u Zagrebu i u Splitu.

Stvaran broj oboljelih višestruko je veći od evidentiranih slučajeva i njihov broj drastično raste iz tjedna u tjedan što pokazuje da je ovogodišnja epidemija visokog intenziteta. Najviše slučajeva je u Zagrebu, ali jako ih je puno i u Splitu, Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske.

Dr. med. Ante Vitalia, Spec.epidemiolog i voditelj službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo u Požegi rekao je sljedeće:

“Od početka pojave gripe ove sezone (u tjednu od 12.-18.12.2016.) do sada u Požeško-slavonskoj županiji prijavljeno je 58 oboljelih od gripe. Prema mojim saznanjima do sada su tri osobe preminule od posljedica gripe.

Razloga za brigu nema, ma da je gripa još u blagom porastu. Oboljelih s ozbiljnijim posljedicama nema, a cjepiva još uvijek ima (u maloj količini) i nije ni u ovom trenutku kasno cijepiti se. Napominjem, zaštita se stvara otprilike za dva tjedna od cijepljenja i najbolji je način zaštite od gripe. Gripa se javlja s povišenom temperaturom (viša od 38 pa i do 40 stupnjeva C), drhtavicom, osjećajem iscrpljenosti, bolovima u mišićima i zglobovima, curenjem i začepljenošću nosa, grloboljom i kašljem.

Gripu svakako treba preležati, piti puno tekućine i mirovati. Snižavati tjelesnu temperaturu lijekovima za snižavanje temp., tuširanje u mlakoj vodi, nikako alkoholni oblozi. Potražiti liječničku pomoć ako temp. traje dulje od 4-5 dana, ako postoji poremećaj disanja ili poremećaj svijesti, bol u prsima ili vrtoglavica te ako se javi povraćanje i proljev ili se temp. ponovo javi nakon poboljšanja.”

Autor:


NAJČITANIJE