Hakerski napadi još traju! Zaštitite se prije nego vam podaci budu uništeni! | Pleter Portal


18. 12. 2017. 11:36:09   IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online

Hakerski napadi još traju! Zaštitite se prije nego vam podaci budu uništeni!

Zatražili smo savjet od informatičkih stručnjaka iz Cedar Informatike vezano uz najnovije hakerske napade na računala i velike mreže i oni su nam pripremili upute za zaštitu vaših računala i podataka.

Novi računalni virus koji je u vrlo kratkome vremenu prouzročio kaos na računalima diljem svijeta i od kojega nitko nije siguran zove se WannaCry. Radi se o tzv. ransomwareu, virusu koji napada računalo i sve vaše podatke na tvrdim diskovima šifrira tako da postaju nečitljivi i neupotrebljivi ukoliko na određenu adresu ne uplatite traženu otkupninu.

Ono što je posebno opasno u ovome slučaju je to da se vaše računalo ovim virusom može zaraziti čak i ako ne otvarate sumnjive mailove ili downloadate sa sumnjivih stranica. Dovoljno je da ste spojeni na mrežu, a virus koristi sigurnosne propuste u operacijskom sustavu Windows i ubacuje vam se na računalo, te vam ga zarazi bez da ste toga uopće svjesni.

Drugim riječima, kad shvatite da ste zaraženi, prekasno je, jer antivirusni programi tada više ne mogu pomoći. Potrebno je djelovati prije nego dođe do zaraze, a to je moguće uz sljedeće korake:

1. Hitno instalirajte sigurnosne zakrpe za svoj operacijski sustav.

2. Uključite firewall (vatrozid) na kućnom routeru.

3. Ažurirajte svoj antivirusni program na najnoviju verziju, a ukoliko ga nemate svakako ga nabavite

4. Ne otvarajte privitke na e-mailovima za koje niste sto posto sigurni tko ih je poslao. Ne odlazite na sumnjive web stranice.

5. Obavezno napravite backup svojih podataka.

6. Djelujte odmah!

Ako niste posve sigurni jeste li obavili sve korake kako treba ili vam treba dodatna pomoć, slobodno se obratite u Cedar Informatiku koja posjeduje ekspertizu i kompletno rješenje za kvalitetnu i potpunu zaštitu vaših računala.

Obratiti im se možete na telefon: 034 252 001 od 08-19 h ili na e-mail: podrska@cedar-informatika.hr te dogovorite besplatnu internet dijagnostiku i prijedlog rješenja za potpunu zaštitu.

Autor:


NAJČITANIJE