Kuzmica | Pleter Portal


22. 07. 2018. 1:14:38   IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online

Kuzmica

Selo se nalazi na cesti Požega-Pleternica, između Orljave i Požeške gore. Tako se zove tek od 1910.godine a ime je dobilo po baroknoj crkvici sv.Kuzme i Damjana koja je ovdje sagrađena u 18.stoljeću. Selo se prije zvalo Orljavica po rijeci Orljavi i pod tim imenom je postojalo u kasnom srednjem vijeku. Od starosjedilaca koji su ovdje živjeli u predtursko i tursko doba nije se do danas održala niti jedna obitelj. Nakon odlaska Turaka ovdje se počelo doseljavati stanovništvo iz Like, Primorja i Gorskog kotara a u novije vrijeme i iz Bosne i Hercegovine.

Orljavica, odnosno Kuzmica, je 200 godina bila sjedište vlastelinstva Blacko koje je u 19.stoljeću pripadalo Kuševićima, obitelji koja je tu imala dvorac s parkom. Tu je bila i grobnica Svetozara Kuševića, pravnika i zastupnika u hrvatskom saboru. Dvorac je danas u ruševnom stanju. U razdoblju između dvaju svjetskih ratova u Kuzmici je živio veleposjednik Ivan Samardžija, zvani Aga, koji je tu imao mlin i trgovinu. U selu je 1912.godine podignuta hidrocentrala na Orljavi koja je proizvodila struju za Požegu.

Kuzmica je 1857.godine imala samo 57 stanovnika ali je taj broj već 1890. godine porastao na 127. Najviše stanovnika,562, selo je imalo na popisu 1981.godine a 2001.godine ih je bilo 525. Tada je u selu najviše obitelji imalo prezime Vidović. Broj stanovnika Kuzmice i dalje je u padu tako da ih je u popisu 2011.godine bilo 457. Škola u Kuzmici postoji od 1874.godine i sada ju pohađaju učenici prva četiri razreda. U selu djeluje samo nogometni klub a ono je i sjedište tvrtke “Inter”, kao i dijela tvrtke “Metalijatrans”. – Mnogo toga bi još trebalo napraviti u Kuzmici a prije svega urediti školu koja je u najlošijem stanju od svih područnih škola koje pripadaju matičnoj školi Pleternica. Treba također urediti i dvorac Kušević kao i hidrocentralu. Dio sela nema ni vodovod no,sve nas zapravo najviše muči nedostatak kanalizacije – rekao je predsjednik mjesnog odbora Dražen Soldo.

(dio podataka korišten je iz monografije “Grad Pleternica” Dragutina Pavličevića)