Ljekoviti recept: Krasuljica | Pleter Portal


18. 12. 2017. 15:44:58   IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online

Ljekoviti recept: Krasuljica

Jednogodišnja baštenska biljka krasuljica (Anthriscus cerefolium) ima aromu nalik peršinu, a uzgaja se zbog listova. Iako vrlo podsjeća na peršin (lišće joj je svjetlije boje), po ukusu je slađa poput komorača. Potiče sa Kavkaza, jugoistočne Europe i Bliskog istoka. Kod nas nije toliko zastupljena, dok je francuska kuhinja bez ove začinske biljke nezamisliva.

Zbog karakterističnog slatkastog mirisa, koji podsjeća na smirnu, Francuzi krasuljicu tradicionalno koriste na Veliki četvrtak uoči Uskrsa i tada je stavljaju u juhu. Inače, obilato je upotrebljavaju i za omlet, salate, juhe, jela od pirinča, živine i plodova mora, njom posipaju svježi sir.

U kuhana jela se stavlja na kraju, jer u termičkoj obradi gubi dragocjene sastojke. Tradicionalno se koristi i za salatu od krumpira sa vlascem. Zbog specifičnog ukusa i mirisa, stavlja se i u žvakaće gume, a mladi listovi u sirće za začinjavanje salate. I na latinskom i na grčkom je poznata kao “mirisno lišće”.

Njena ljekovita svojstva su pomalo zaboravljena, iako lišće i sjeme sadrže veće količine eteričnog ulja i sastojak glikozid aplin. Listovi su bogati vitaminom C, jodom i mineralnim solima. Kod nas se krasuljica koristi kao diuretik, potiče mokrenje i znojenja, a listovi se stavljaju na mjesto uboda insekata jer čiste rane.

Svježe iscjeđen sok pomaže kod početnog oblika tuberkuloze pluća, ženskih bolesti, kao i za čišćenje krvi, kod ekcema, apscesa i čvorova koji su posljedica gihta. U vidu toplih obloga preporučuje se kod reume i artritisa, kada se stavlja na bolne zglobove.

Čaj od svježe ili osušene biljke i od sjemena, jača želudac jer sprječava nadimanje, ublažava grčeve, potiče lučenje želudačnih sokova. Također, povoljno utječe na rad jetre, poboljšava cirkulaciju i čisti krv, a snižava i visoki krvni pritisak.

Čaj je veoma dobar i kao tonik za masnu kožu i za ispiranje očiju kod konjuktivitisa ili upale kapaka. Sprema se tako što se jedna žličica biljke potopi u 2,5 dl vode, ostavi nekoliko minuta da odstoji i polako ispija u gutljajima, nezaslađen. Da bi se postigao željeni efekat, dnevno se pije 1 do 2 šalice, dok se ne osjeti poboljšanje.

Protiv štucanja – Krasuljica se pomješa sa sirćetom, napitak se pravi tako što se žličica isjeckanog lišća prelije sa 2 do 3 dl vrele vode, ostavi da odstoji 15 minuta i malo ohladi. U to se dodaje pola žličice sirćeta i polako pije na gutljaje. Nakon ispijene šalice, štucanje bi trebalo da prestane, kažu narodni ljekari.

Jačanje organizma – Napitak koji se priprema protiv štucanja, samo u većoj dozi, može da vrati i snagu kada se doda vodi za kupanje. Tri jušnate žlice lišća preliju se sa litrom vrele vode, ostavi se 15 minuta da odstoji i doda 3 žlice sirćeta, pa sve sipa u vodu za kupanje.

krasuljica

Izvor: prirodnilijek

Autor:


NAJČITANIJE