Ljekoviti recept: Zašto trebamo piti čaj od kadulje? | Pleter Portal


18. 12. 2017. 15:40:02   IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online

Ljekoviti recept: Zašto trebamo piti čaj od kadulje?

Kadulja krije brojna ljekovita svojstva. Ima stimulativno, diuretsko i protuupalno djelovanje. Istraživanja su pokazala da je dobra za osobe s preniskom tjelesnom težinom jer može pospješiti apetit. Također, kadulja ima antioksidacijsko i antimikrobno djelovanje. Upravo zbog ovih karakteristika, čaj od kadulje treba postati dio svakodnevne prehrane.

Antioksidacijsko djelovanje

Antioksidanti čiste tijelo od slobodnih radikala i drugih ekoloških toksina, poput dima i pesticida. Antioksidanti sprječavaju slobodne radikale da napadaju tjelesne stanice i na taj način sudjeluju u prevenciji bolesti srca i raka, ali i prijevremenih znakova starenja.

Brojna istraživanja, provedena na temu kadulje, su pokazala da ona ima odlično antioksidacijsko djelovanje i da u njemu možemo uživati konzumacijom čaja od kadulje.

Utjecaj na dijabetes

Kadulja je jedna od biljaka koja se smatra korisnima za dijabetičare. Jedno istraživanje je pokazalo da kadulja može pomoći u prevenciji dijabetesa, druga istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od naglih promjena u razini šećera u krvi.

Kada su znanstvenici testirali kadulju na dijabetičarima, ustanovili su da čaj od kadulje može biti koristan dodatak prehrani, upravo zbog njegove sposobnosti da regulira razinu šećera u krvi.

Dodatne pogodnosti

Čaj od kadulje se duže vrijeme koristi za ublažavanje i liječenje groznice i prehlade, upale grla, glavobolje i probavnih smetnji. Postoje dokazi koji upućuju da ispiranje usne šupljine čajem od kadulje smanjuje rizik od nastanka bolesti desni i infekcija nakon vađenja zubi.

sage-tea-in-transpartent-teacup

Izvor: prirodnilijek

Autor:


NAJČITANIJE