Ratkovica | Pleter Portal


22. 07. 2018. 1:06:39   IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online

Ratkovica

Selo je nekada bilo smješteno na predjelu zvanom Kućište a danas se nalazi uz cestu i željezničku prugu Pleternica-Nova Kapela. U prošlosti se spominje Grad-potok ili Ratkov-potok(Grad Pataka, Gratko potochi, Ratky Potok) kao posjed plemića od Pavlovaca. Jedan od plemića Pavlovačkih, zvan Ratko, dobio je u posjed ovo selo i prema njemu se nazvalo Ratkovica. Prvi puta se spominje 1275.godine. Iznad Ratkovice postoji uzvisina zvana Gradina gdje je u srednjem vijeku bila utvrda, kojoj se ne zna gospodar, ali ju je vjerojatno sagradio neki od plemića Pavlovačkih. Godine 1332. nalazi se ovdje župa koja se održala za sve vrijeme turskog vladanja, do 1694.godine. U Ratkovici i cijelom kraju živjeli su Hrvati ali su stradali u turskim borbama potkraj 18.stoljeća. Njihova srednjevjekovna barokizirana crkva sv.Mihaela postoji i sada i evidentirana je kao spomenik kulture. U selu su potom dugo pretežno živjeli Srbi koji su se ovamo doselili nakon oslobođenja Slavonije od Turaka.

Nedaleko Ratkovice postojao je rudnik mrkog ugljena Majdan koji je davao dobru kvalitetu ugljena, ali su zalihe bile malene pa je zatvoren. Nekada je u Ratkovici radila i tvornica boja “Nerosin”. Četverogodišnja škola u selu je otvorena 1931.godine.

Broj stanovnika Ratkovica se kretao od 192 popisanih 1857.godine do najviše 446 iz 1961.godine. Po popisu iz 2001.godine u Ratkovici je živjelo 272-oje ljudi među kojima je najviše onih s prezimenom Baltić. Broj žitrlja Ratkovice i dalje se smanjuje u na popisu 2011.godine bilo ih je 225. – Osim četverogodišnje škole u selu nema ništa drugo, nikakve udruge ni kluba. Imamo vodu i struju ali nam nedostaju kanalizacija i plin. Kao mjesni odbor uspjeli smo postaviti rasvijetu na malonogometno igralište a sada nam je u planu uređenje prostorija gdje bi se mogli okupljati – kazao je predsjednik MO Josip Baltić.

(dio podataka korišten je iz monografije “Grad Pleternica” Dragutina Pavličevića)