Zagrađe | Pleter Portal


22. 07. 2018. 1:14:17   IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online IgreKlik - Igrice online

Zagrađe

Selo je smješteno na obroncima Dilj-gore i od Pleternice je udaljeno 6 kilometa. U prošlosti nije bilo na današnjem mjestu, nego na mjestu koje se danas zove Selište. Selo je također bilo i na mjestu koje se danas zove Kućište. Između Zagrađa i Lovčića bila je u prošlosti utvrda pa se to mjesto i sada zove Gradina. Predaja spominje kako je ime Zagrađe postalo od toga što se selo nalazilo ‘za gradom’, tj. iza navedene gradine. Na mjestu današnjeg Zagrađa u srednjem vijeku se spominju naselja Sv.Petar i Gnojnica koja više ne postoje.

Ime Zagrađe spominje se prvi puta 1695. Stanovništvo se preseljavalo za vrijeme Turaka s prometnog puta u zabitno mjesto a kasnije iz zaselaka razbijenog tipa u ušoreno selo po naredbi Vojne krajine. Starosjedioci Hrvati održali su se i za turskog vladanja. U posljednjih 200 godina oni su izumrli a doselili su se Hrvati iz Like i Gorskog kotara te Poljaci. Godine 1903. doselile su se prve obitelji iz Galicije. U prvom popisu 1857.godine Zagrađe je imalo 373 stanovnika a 1948. ih je bilo čak 845. U ratnim godinama i na Križnom putu iz ovog je sela stradalo blizu stotinu muškaraca. U vrijeme Jugoslavije pa do danas broj stanovnika u Zagrađu neprestano opada pa ih je 2001.godine bilo 569. Najviše obitelji, čak 16, nosilo je prezime Galović. Prema posljednjem popisu 2011.godine u Zagrađu je živio 491 čovjek.

Škola u selu postoji od početka 18.stoljeća. Nova školska zgrada djelomično je sagrađena 1880.godine a tri godine kasnije je dograđena učionica koja i danas postoji. – Osim škole, u selu imamo i dobrovoljno vatrogasno društvo kao i nogometni klub a posebno je aktivno naše kulturno-umjetničko društvo “Zagrađe”. Od komunalija nam nedostaju plin i kanalizacija. Ima i puno manjih poslova koje bi trebalo obaviti među kojima su nam najvažniji uređenje loših poljskih puteva – kazao je predsjednik mjesnog odbora Drago Uremović. (dio podataka korišten je iz monografije “Grad Pleternica” Dragutina Pavličevića)