NASLOVNA

ʺHRT-ovi kontrolori NE SMIJU ulaziti u vaše domove, zovite policiju kad ih vidite!ʺ

22.11.2019. 12:16 | sjeverni.info IZVOR: sjeverni.info PREGLEDA: 443

Vjerujemo da ste se dosad bar jednom susreli s HRT-ovim kontrolorima koji vam zvone na vrata i traže da uđu u vašu kuću kako bi provjerili imate li i koliko audio ili video prijemnika. 

Mreža potrošača Hrvatske ustvrdila je u srijedu da kontrolori HRT-a pri obavljanju provjere plaćanja HRT-ove pristojbe krše zakone.

“Savjetujemo i pozivamo sve potrošače da se uključimo zajedno u borbu protiv bahatosti HRT-a, ako vidimo kontrolora u zgradama da pozovemo policiju, tj. da se prema toj nepozvanoj osobi odnosimo kao potencijalnom teroristu na privatnom posjedu”, poručili su iz Mreže potrošača Hrvatske.


Smatraju da kontrolori HRT-a, koji po domovima građana provjeravaju postoje li audio ili video prijemnici te provjeravaju jesu li po tome dužni plaćati HRT-ovu mjesečnu pristojbu, u obavljanju svog posla krše niz zakonskih odredbi o poštivanju privatnog vlasništva, ali i sam Ustav.


“Ustavom i drugim pozitivnim zakonima privatno vlasništvo je zaštićeno, a dom je nepovrediv. Kontrolor HRT-a ne može doći i kucati na vrata, jer je i stambena zgrada privatno vlasništvo”, tvrdi udruga potrošača u priopćenju.

Po iskustvima brojnih građana, ponašanje kontrolora često je bahato i uvredljivo, začinjeno prijetnjama o kaznama i drugim metodama prisile i zastrašivanja, posebno kod ugroženih kategorija potrošača.

“Za ulazak u zgradu kontrolor HRT-a treba sudski nalog, a kucanje na vrata je uznemiravanje stanara”, poručili su i dodali kako bi građani u takvim situacijama trebali pozvati policiju i prijaviti uznemiravanje i eventualne prijetnje.

(IZVOR: www.sjeverni.info)

Tagovi: hrt, pristrojbe, kontrolori, domovi, ulaz, ustav, policija, zakon, kršenje