NASLOVNA
ʺOSTATI I OPSTATI U RUŠEVU I OKOLICIʺ- Poziv za sudjelovanje na Forumu demokracije

FOTO: google

UDRUGA PUT, ISTINA I ŽIVOT

ʺOSTATI I OPSTATI U RUŠEVU I OKOLICIʺ- Poziv za sudjelovanje na Forumu demokracije

22.3.2019. 18:43 | M.B. IZVOR: Udruga Put PREGLEDA: 1125

"Živimo u sadašnjosti kakva jest, a želimo bolje, više, uređenije, poštenije, sigurnije, sustavnije, želimo biti sretni, veseli, zdravi, humani, optimistični.

Kako to ostvariti, što sami poduzimamo za ostvarenje istog, nismo li više kritični nego samokritični, koliko svojih talenata koji su nam dati koristimo, što je s optimizmom, novim duhom, idejama, udaljavamo li se i bježimo od istine i govorimo li samo sebi, znamo li samo uperiti prst na sve što nas smeta ili se aktivno uključujemo u rješavanje?

Odgovor je za pretpostaviti", kažu iz Udruge građana "Put, istina i život" iz Ruševa koja želi promjenu na bolje, okrenuti se sebi, onima koji znaju i umiju, hoće i mogu i još jednom dokazati kako i iz naizgled bezizlaznih situacija postoji izlaz.


"Prepoznajemo se u Evanđelju sv. Mateja kada Isus u molitvi želi razbuditi naše pouzdanje i kaže: "Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se, jer tko moli – prima, tko traži – nalazi, tko kuca – otvara mu se."

Organiziramo Forum demokracije prvi puta u danas malom i zapuštenom selu smještenom na sjevernim obroncima Dilj gore, selu svjedokom i rezultatom dosljednosti provođenja politika koje vode u izumiranje i nestajanje.

Želimo naglasiti kako nam je ideja "domet" samog događaja postepeno proširiti na cijelu Hrvatsku, tako da će se svake godine odrediti tema od interesa za naše društvo u cijelini koja će se obraditi", kažu iz Udruge.

Ovogodišnja tema je naslovljena: "Ostati i opstati u Ruševu i okolici", gdje će na zornom primjeru prikazati dno dna, urušavanje vrijednosti tradicije, demografski slom, marginalizaciju neatraktivnih područja, a što se može primijeniti na dobar dio Slavonije.

Cilj je okupiti tim ljudi iz znanosti, struke, politike, ljude od iskustva, ideja, autoriteta, kompetencija, založiti se za bolje sutra, za ravnomjerni razvoj, tržišno i socijalno odgovorno ponašanje temeljeno na etičkim principima, a za zajednički interes svih nas.

Žele kreirati poticajno okruženje i vratiti nadu i optimizam uz sebedarje kao primjer, a prikazali bi suradnju Veleučilišta u Požegi s lokalnom zajednicom.

"Na Forumu očekujemo predstavnike Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i više državnih agencija te lokalne i područne uprave i samouprave, a od njih očekujemo da daju odgovor na pitanje ZAŠTO je važno ostati i opstati, svatko iz svog djelokruga djelovanja.

Gosti iz akademske zajednice, stručnjaci za pojedina pitanja, dali bi odgovore KAKO to provesti", nastavljaju.

Forum će se održati 17. svibnja 2019. godine u prostorijama Osnovne škole Stjepana Radića u Ruševu, a pokroviteljstvo je preuzela Požeško-slavonska županija.

S obzirom da je poziv upućen i predstavnicima bankarskog sektora, gospodarskim i poljoprivrednim komorama i drugim gospodarskim subjektima, posebno se očekuje njihovo viđenje mogućih rješenja problema o kojima će Forum raspravljati.

Molimo sudionike-izlagače da svoja izlaganja dostave organizatoru najkasnije do 01.05.2019. Točan raspored njihovih izlaganja bit će im dostavljen naknadno.

Kontakti:
-099 509 8485 (Andrijana Plavi, predsjednica Udruge)
-098 182 4471 (Ivan Brkanović, potpredsjednik Udruge, koordinator projekta)

 

Tagovi: udurga put, forum, dmeokracija, ruševo, ostanak, mladi, život