NASLOVNA
10. Štamparovi dani

FOTO: Pleter portal

KOLUMNA FRANJE MEMEDOVIĆA

10. Štamparovi dani

10.12.2018. 10:21 | Franjo Memedović PREGLEDA: 1035

Pohvalno je i vrijedno je svake pažnje, što su i ovogodišnji ,, 10. ŠTAMPAROVI DANI " organizirani i održani u zavičaju dr. Andrije Štampara, u Pleternici, Požegi i Velikoj, i što se kroz tematske simpozije i aktivnosti evociralo uspomenu na ovog svjetski poznatog znanstvenika, zdravstvenog prosvjetitelja, humanistu i higijeničara, Uz ostale teme na ovogodišnjim Štamparovim danima bile su zastupljene i edukacije o zdravim stilovima života u današnjem vremenu i način kontrole zdravlja i zajamčenost da svako pod istim uvjetima ima pravo na zdravstvenu zaštitu. Upravo su to bili glavni znanstveni i životni principi i način rada dr. Andrije Štampara, u čega je uložio sve svoje znanje i cijeli svoj radni i životni vijek.


Ono što se organizatorima ovih događanja možda treba prigovoriti je, što sudionike i goste ŠTAMPAROVIH DANA , a pogotovo unuka i praunuka dr. Andrije Štampara, koji su bili posebni gosti ove manifestacije, nije odveo u Štamparevo rodno selo, do njegove rodne kuće u Brodskom Drenovcu. Veliki je ovo propust i malo je takvih prilika da se na jednom mjestu okupi toliko eminentnih stručnjaka i štovatelja dr. Andrije Štampara, koliko ih je ove godine bilo, a da im se ne pokaže izvorište s kojega je dr. Štampar krenuo u svijet znanosti i dostigao svjetsku stručnu razinu i priznanje za svoj rad, a koji su ugrađeni u temelje i današnje zdravstvene zaštite. Pogotovo je to velika šteta za članove obitelji, kojima je uskraćena prilika da vide gdje je njihov djed i pradjed proveo dječačke dane i od kuda je krenuo da pronađe način kako poboljšati opću zdravstvenu zaštitu i da kroz drugačiji način života i brigom za zdravlje promjeni dotadašnje zdravstvene navike u smjeru kvalitetnijeg i dugovječnijeg života .

Poznato je da je upravo ova 2018. g., godina jubileja dr. Andrije Štampara. U ovoj godini navršilo se točno 130.g. od njegova rođenja, 60. g. od njegove smrti i 70 g, od njegova predsjedanja Osnivačkom glavnom skupštinom Svjetske zdravstvene organizacije. I iz svih ovih razloga ,bila je potreba i obveza posebno organizatora, a i svih sudionika i gostiju ,,10. ŠTAMPAROVI DANA " da posjete Brodski Drenovac i polože vijence i cvijeće ispred njegove rodne kuće , koja na žalost još uvijek nije uređena kao spomen obilježje na tog svjetskog velikana, kako je obećano. Prema zadnjim informacijama na tome se radi i do toga će sigurno doći. Na to su se obvezali u Gradu Pleternici, a posebnu potporu tome daje gradonačelnica, gospođa Antonija Jozić. Živi bili pa vidjeli i zdrave vode iz Štamparova bunara u Drenovcu se napili!
Tagovi: štampar, štamparevi dani

Podržavate li članstvo Hrvatske u Europskoj uniji?

1. Da

2. NARAVNO

3. NE

4. SVEJEDNO MI JE

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate