Warning: mysqli_fetch_assoc() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home2/pleterp/public_html/index.php on line 1969
Brazilski soj koronavirusa otkriven u Hrvatskoj
NASLOVNAVIJESTI
Brazilski soj koronavirusa otkriven u Hrvatskoj

FOTO: Arhiv

Brazilski soj koronavirusa otkriven u Hrvatskoj

18.2.2021. 09:56 | jutarnji list IZVOR: jutarnji list PREGLEDA: 241

U Hrvatskoj je pronađena mutacija koronavirusa, točnije brazilski soj. Identificirali su ga znanstvenici Instituta Ruđer Bošković pod vodstvom Olivera Vugreka, javlja N1.

Mutacija koja je pronađena kod brazilskog soja potvrđena je u Hrvatskoj u jednom uzorku od 50 analiziranih, a radi se o mutaciji u proteinu šiljku na položaju E484K. Analizirani su uzorci iz Zagreba, Osijeka i Čakovca, a brazilski soj je potvrđen na jednom uzorku iz Zagreba od 30. siječnja.

Radi se o uzorcima koji su prikupljeni i analizirani tijekom prosinca, siječnja i veljače, a prikupila ih je poliklinika Medikol u sklopu svojeg PCR testiranja.


Prisutnost mutacije karakteristične za britanski soj nije pronađena u ovoj analizi.


Podsjetimo, u Hrvatskoj su prošlog tjedna potvrđeni prvi slučaji s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7.  a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", priopćilo je prošlu srijedu Ministarstvo zdravstva. Trenutno je u Hrvatskoj potvrđeno 11 slučajeva britanskog soja koronavirusa.

- Mutacija E484K sama po sebi nije nova varijanta, ona je mutacija koja se javlja u različitim sojevima virusa SARS-CoV-2, primjerice u južnoafričkoj (B.1.351) i te brazilskoj (B.1.1.28) varijanti, kaže voditelj istraživanja i Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Oliver Vugrek i dodaje: 

- Upravo zahvaljujući informacijama koje nam otkriva praćenje genetike, odnosno mutacija virusa i njegovog ponašanja, stručnjaci mogu ustanoviti zašto se u određenom trenutku virus pojačano ili slabije širi među populacijom, te zašto i kako dolazi do razvoja blažih ili težih oblika bolesti kod ljudi. Povrh toga, tako je moguće pratiti ima li određeni soj sposobnost izbjeći otkrivanju specifičnim dijagnostičkim testovima, te utvrditi ima li određeni soj virusa sposobnost razviti smanjenu osjetljivost na terapiju. Također, praćenje genetike koronavirusa omogućava nam da dobijemo vrijedne informacije o djelovanju i trajnosti prirodnog imuniteta ili imuniteta stečenog cijepljenjem. Dakle, sve su nam te informacije ključne kako bi se mogli uspješno boriti s koronavirusom i zato trebamo što više sekvencionirati, objašnjava dr. sc. Oliver Vugrek za N1.

Izvor:www.jutarnji.hr

Tagovi: koronavirus, soj, Brazil, hrvatska