NASLOVNANASELJA
Čeka početak svog kraja!?

FOTO: Franjo Memedović

KOLUMNA FRANJE MEMEDOVIĆA

Čeka početak svog kraja!?

26.9.2020. 09:30 | Franjo Memedović PREGLEDA: 1569

Puno puta smo do sada u proteklim godinama o Drenovačkom domu pisali, ali radi podsjećanja i poduke za sve one koji i dan danas grade megalomanske i nesvrsishodne građevine, kao spomen na neko njihovo vrijeme, možda priču u kratko treba ponoviti. Gradnja doma u Brodskom Drenovcu započela je, sada već davne, 1948 godine, u vrijeme velike euforije pobjednika Drugog svjetskog rata, koji su u svoj svojoj sili i snazi željeli pokazati narodu kako im je do toga naroda ,,stalo" i kako se ,,brinu" o njegovom društvenom i kulturnom napretku. ,,Briga" je bila toliko ,,velika" da u poslije ratnom siromaštvu i neimaštini države u nastajanju sredstava za obnovu i izgradnju nije bilo, pa su vladajući i moćnici toga vremena pribjegli njima jedino poznatoj metodi i načinu, "dobrovoljnom" i prisilnom uzimanju dobara i roba, što si je stanovništvo za svoje osobne potrebe priskrbilo. Na taj isti način započele su izgradnje više od stotinu i četrdeset društvenih domova, sličnih Drenovačkom, po cijeloj ondašnjoj Republici Hrvatskoj. Mještani Drenovca, Bučja, pa i Zagrađa , bili su dužni sav građevinski materijal, ciglu, kamen i drvenu građu, koji su imali pripremljen za izgradnju svojih stambenih i gospodarskih objekata, dovesti na mjesto gradnje doma i nije se bilo uputno u ono vrijeme ovakvoj odluci suprotstaviti, jer to je gazdu kuće moglo i glave stajati.. Na ovaj način podignuto je megalomansko zdanje Drenovačkog doma, zaliveno suzama, znojem i žuljevima naroda graničarskog kraja i valjda zbog toga po onoj narodnoj ,,OTETO, PROKLETO", nikada nije doživjelo svoje dovršenje. Mnoge su godine od tada prošle, suvremenika tih događanje još je jako malo, trideset godina smo u vlastitoj državi, a rješenje i rušenje Drenovačkog doma je po svim najavama tek sada došlo na red?Prema nekim informacijama iz Grada Pleternice, nakon uklanjanja ruševine doma u Brodskom Drenovcu i sanacije terena, na istom mjestu trebalo bi niknuti reprezentativno zdanje Memorijalnog centra "dr. Andrija Štampar", u čijem bi sastavu bio i novi Društveni dom , sa sadržajima za kulturne i društvene potrebe Drenovčana. Ideja je jako dobra, jer se jednim potezom za Drenovac rješavaju dva krucijalna dobra, konačna valorizacija i vrednovanje dr. Andrije Štampara, te obogaćivanje društvenog života u ovom selu. Veliki značaj i korist izgradnje MC "dr. Andrija Štampar" u Brodskom Drenovcu neće biti smo za Brodski Drenovac, nego će od njega imati svekolike koristi i cijeli Pleternički kraj, a i šira okolica. Štovatelji lika i djela dr. Andrije Štampara iz cijeloga svijeta, koji će pohoditi njegov Memorijalni centar u Drenovcu, hodočasnici su znanstvenog turizma koji imaju svoje potrebe za smještajem i prehranom u čemu svoju gospodarsku priliku treba vidjeti domicilno stanovništvo kroz ponudu tradicionalnih autohtonih domaćih proizvoda, smještaja u obiteljskom okruženju i drugih usluga.

Da neki neslavni kraj može imati i svoj novi početak a i perspektivnu budućnost, možda će pokazati i rušenje nikad dovršenog drenovačkog "Doma kulture" i izgradnja Memorijalnog Centra "dr. Andrija Štampar" u čijem sastavu će biti novi Društveni dom Brodskog Drenovca. Valjda građevinska parcela na kojoj se sve ovo događalo i na kojem će se događati, nije neke uklete prirode, i valjda Drenovčani nisu takve ,,sreće", da će im se povijest dva puta ponoviti. Živi bili, pa vidjeli, na potezu je Grad Pleternica.

Foto i tekst;
Franjo MemedovićTagovi: kolumna, Franjo Memedović, Brodski Drenovac, drenovački dom, memorijalni centar, dr. andrija štampar

Kako ste zadovoljni sa "Adventom u bećarskom šoru"?

Jako sam zadovoljan/zadovoljna

Moglo je i bolje

Uopće nisam zadovoljan/zadovoljna

Svejedno mi je

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate