NASLOVNA

Cijene goriva i dalje divljaju, a najveći dio od cijene uzima država

12.10.2021. 21:56 | Andrea Lužanac IZVOR: index.hr PREGLEDA: 1178

Cijene goriva ponovno divljaju. Podsjetimo prošli tjedan dizel je oborio cjenovni rekord,  a već danas stigle su nove cijene goriva. Naime, od danas je benzin skuplji za 0,26 kn, dizel za 0,40 kn, a autoplin 0,13 kn.

Dok bi Europska komisija u srijedu trebala predstaviti paket mjera kako bi se rast cijena ublažio i kako bi se pomoglo ugroženim građanima, Hrvatska ipak neće intervenirati. Građane do kraja godine očekuje rast cijena gotovo svih proizvoda, a bilo je samo pitanje vremena kada će se problemi sa svjetskom opskrbom i oporavkom potražnje na globalnom tržištu preliti do krajnjih kupaca.

Kako piše Index.hr, najveći dio cijene goriva ide državi, koja da želi, već sutra može smanjiti cijenu. Hrvati plaćaju jednu od najvećih, a po nekim izračunima i najveću, cijenu naftnih derivata u EU s obzirom na dohodak. Iako je primjerice u Njemačkoj litra goriva skuplja nego u Hrvatskoj, s obzirom na to koliko Hrvati imaju manje plaće od Nijemaca, u Hrvatskoj realna cijena puno veća.


Dok većina ljudi za ovakvu situaciju krivi naftne kompanije i navodno astronomske marže koje ostvaruju, istina je sasvim suprotna. Naime, prema analizi tržišta naftnih derivata koju je prije nekoliko godina izradila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, nabavna cijena goriva je između 30 i 35 posto iznosa koji plaćamo na benzinskoj postaji.


Trgovačka marža je između 5 i 10 posto, najveći dio cijene se odnosi na davanja državi. Prema informacijama koje je objavio Index.hr, 20% cijene se odnosi na PDV, a 35 – 40% na razne trošarine. Znači da između 50 i 60%  cijene koju građani plate za litru goriva odlazi državi. Odnosno od 11 kuna čak 6.6 kuna ide državi.

Ako plaćamo 11 kuna litru Eurosupera 95 od toga 1.1 kuna ide distributeru (vlasniku benzinske pumpe), 2.2 kn za PDV (tj. državi), 4.4 kn za razne vrste trošarina (državi), a 3.3 kn je cijena same litre goriva.

Prema gore vidljivim informacijama, na svakom točenju goriva najviše zarađuje država, a ne vlasnik benzinske postaje ili dobavljač goriva.  Dok najveći dio uzima država, od onoga što zaradi benzinska pumpa mora pokriti troškove radnika, transporta, prerade, održavanja i druge operativne troškove. Država, koja dobije najveći dio kolača, nije ničim pridonijela da bi netko mogao uliti litru benzina u svoj automobil.

(IZVOR: www.index.hr)

Tagovi: cijene, gorivo, rast cijena, dizel, benzin, država, pdv

Kako ste zadovoljni sa "Adventom u bećarskom šoru"?

Jako sam zadovoljan/zadovoljna

Moglo je i bolje

Uopće nisam zadovoljan/zadovoljna

Svejedno mi je

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate