NASLOVNAVIJESTI
Država planira mladima, kao za stan, davati subvencije za kupnju zemlje

FOTO: 1zoom.me

Država planira mladima, kao za stan, davati subvencije za kupnju zemlje

9.2.2020. 17:53 | Andrea Staklarević IZVOR: poslovni.hr PREGLEDA: 769

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je kako će mladi od države dobivati subvencije za kupnju zemlje kao i da će tražiti produlje moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

Povećanje produktivnosti i klimatske otpornosti poljoprivredne proizvodnje, jačanje konkurentnosti poslovnog okruženja i poljoprivredno-prehrambenog sustava te obnova ruralne ekonomije i poboljšanja životnog standarda u ruralnom prostoru tri su glavna strateška cilja u hrvatskoj poljoprivredi koju resorno ministarstvo radi u suradnji sa Svjetskom bankom.

Govoreći o prioritetima u hrvatskom predsjedanju Unijom rekla je da se, što se tiče Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), donose nove uredbe o budućim strateškim planovima koji će u sebi sadržavati intervencije za oba dosadašnja stupa – direktna plaćanja i ruralni razvoj, zatim tzv. financijska uredba te uredba o zajedničkoj organizaciji tržišta.


Neka važna pitanja dio su pregovaračkog paketa i nisu u rukama Vijeća EU nadležnog za poljoprivredu i ribarstvo, kojim trenutačno predsjeda hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede, već se vežu uz rasprave o ukupnom proračunu EU, tzv. višegodišnjem financijskom okviru.


Na pitanje o moratoriju na prodaju poljoprivredne zemlje strancima koji istječe u srpnju Vučković je ustvrdila da je ministarstvo prije nekoliko mjeseci podnijelo zahtjev za odgodu te kako vjeruje da će biti pozitivno riješen.
Potvrdila je i da ministarstvo razgovara "s određenim financijskim institucijama" kako bi "obogatili ponudu financijskih instrumenata" mladima za subvencionirano kupovanje zemlje.

(IZVOR: www.poslovni.hr)

Tagovi: poljoprivreda, traktori, mladi, razvoj, subvencije