NASLOVNAVIJESTI
Evo kako će od sada izgledati nastava i vožnja u autoškolama

FOTO: 034portal.hr/ google

Evo kako će od sada izgledati nastava i vožnja u autoškolama

8.5.2020. 09:21 | Andrea Staklarević IZVOR: Index.hr PREGLEDA: 225

HZJZ objavio je preporuke prema kojima će raditi autoškole. Propisuje se obvezno održavanje higijene prostora, redovita dezinfekcija, a tijekom teoretskog dijela nastave treba se pridržavati fizičke udaljenosti od 1,5 metara kako bi se zaštitilo predavača, instruktora i kandidata za vozača tijekom epidemije koronavirusa.

Prostorije za predavanje obvezno je prozračivati, čistiti, a prema mogućnosti i dezinficirati. Potrebno je osigurati dostatnu količinu jednokratnih materijala za brisanje ruku, deterdženata i sredstava za čišćenje. Za svaku prostoriju potrebno je osigurati kantu za otpatke s odgovarajućim poklopcem.

Predavanja će se organizirati tako da se mogu poštovati mjere udaljenosti od 1,5 m između kandidata, a definirat će se maksimalan broj kandidata koji istovremeno mogu boraviti u učionici.


Preporučuje se postavljanje perive pregrade na mjestima gdje se odvija komunikacija s klijentima, preporučuje se beskontaktno plaćanje, a administrativno osoblje također mora nositi masku.


Praktični dio predavanja o pružanju prve pomoći za kandidate održava se tako da polaznici prije i nakon rukovanja materijalom i modelima za edukaciju dezinficiraju ruke. Vježbe pružanja umjetnog disanja ne preporučuju se i preporuka je da se privremeno odgode. Za vježbe zamatanja i imobilizacije također se preporučuje rad na modelima.

U učionicama se preporučuje ne konzumirati hranu te se preporučuje nošenje maski za lice.

Instruktor i kandidat trebaju nositi maske, vozilo prozračiti i dezinficirati

Preporučuje se da instruktori i kandidat nose maske za lice, a između nastavnih sati vožnje obvezno je prozračiti vozilo u minimalnom trajanju od 15 minuta te dezinficirati sve površine u neposrednoj blizini vozačkog i suvozačkog mjesta, a posebno površine koje se često dodiruju rukama.

U automobilu moraju biti osigurane dovoljne količine jednokratnih materijala i sredstava za čišćenje. Prije ulaska u vozilo obvezno se moraju dezinficirati ruke te se polaznici i instruktor trebaju suzdržavati od kihanja, rukama ne dodirivati lice i ne konzumirati hranu.

Tijekom nastavnog sata vožnje treba održavati odgovarajuću ventilaciju bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica. Nakon nastavnog sata preporučuje se izlazak osoba iz vozila, a eventualni administrativni posao instruktoru se preporučuje obaviti prije nastavnog sata vožnje.

Potrebno je i izbjegavati dijeljenje predmeta između kandidata i instruktora, primjerice kemijske olovke pri evidenciji i slično, navodi se u preporukama HZJZ-a.

(IZVOR: www.index.hr)

Tagovi: autoškole, vožnja, maske, dezinfekcija