NASLOVNAŽIVOT
Hrabra Požežanka Vanda o borbi s depresijom: ʺʼČovjek se osjeća jadno i želiš da te nemaʺ

FOTO: google

Hrabra Požežanka Vanda o borbi s depresijom: ʺʼČovjek se osjeća jadno i želiš da te nemaʺ

3.2.2019. 09:48 | vijesti.rtl,hr IZVOR: vijesti.rtl.hr PREGLEDA: 611

Svaki deseti Hrvat ima simptome depresije. 

Procjenjuje se da će ta bolest uskoro postati drugi najveći zdravstveni problem u svijetu. Sve počinje osjećajem tjeskobe i umora, gubitkom interesa i zadovoljstva, a borba s opakom bolešću je neizvjesna i može trajati - godinama.

Tog osjećaja dobro se sjeća Vanda iz Požege. Njezina je borba trajala punih pet godina. 


"Jutra su grozna. I to zato što je to novi dan, a vi ne vidite smisao života i ne znate što bi sami sa sobom. Ne možete gledati TV, ne možete čitati. Ne javljate se na telefon i ne želite nikoga vidjeti, pa čak ni obitelj", govori nam Vanda Mršić Šimić iz Požege.

Neostvareno majčinstvo i dugotrajna nezaposlenost u jednom trenutku doveli su je do zida.  "Mislila sam da sam jadna i teška svima oko sebe. Da ne zarađujem, da sam nesposobna i na teret suprugu i obitelji. Čovjek se osjeća jadno i želiš da te nema. Ja sam molila Boga da me uzme", kaže Mršić Šimić.Danima je ležala u krevetu i gledala u točkuDanima je ležala u krevetu i gledala u točku. Nije se mogla pomaknuti, a onda su je roditelji od kojih joj je otac e i sam liječnik, prisilili da ode u bolnicu. Izliječena je. No zna da se bolest može i vratiti. 

"Čim mi te crne misli dođu u glavu odmah se počnem baviti nekim poslom jer posao spašava. Idem u šetnju, odem kod mame. Sjednem u auto i čekam da te crne misli prođu, a one stvarno dođu i prođu", govori Mršić Šimić.

Depresija se ne može izliječiti preko noći. Borba može biti duga i teška.  Liječi se psihoterapijom, u težim fazama lijekovima poput antidepresiva. Ne izvuku se svi. U pedeset posto slučajeva, kaže psihijatrica - izađe na dobro. 

Depresija, kažu stručnjaci, može biti uzrokovana genetskom predispozicijom, ali i mnoštvom drugih faktora. Od osobina ličnosti do onih vanjskih poput ubrzanog života i velikih pritisaka. Često, kaže psihijatrica, tijekom liječenja dođu do elemenata iz djetinjstva koji povećavaju rizik. Kažu da prvi doživljaji depresije kreću u trenutku kada se uplašimo vlastite bespomoćnosti.

Depresija je sve učestalija A depresija je sve učestalija. Prognoze su crne. Pretpostavlja se da će već 2020. postati drugi svjetski zdravstveni problem.  Zabrinjavajuća je i činjenica da se sve češće javlja među mladima. Posljednje istraživanje edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta pokazalo je da se čak 30 posto mladih Zagrepčana osjeća tužno i bezvoljno,   dok ih je 14 i pol posto bar jednom u životu ozbiljno razmišljalo o samoubojstvu. 

"Meni se čini da ima nekoliko stvari. Jedno je perfekcionizam. Svi od nas puno očekuju, a rijetko nas pitaju što se događa", pojašnjava psihologinja Lana Gjurić

Vanda ima planove za dlajnji život. Za početak, pronašla je posao. Radi kao gerontodomaćica. Njezin je posao briga o sedam starijih žena, kojima pomaže sve što treba. 

"Dok sam živa ja je ne mijenjam, dok mi je daju. Družimo se, popričamo, popijemo kavu i ja kažem, ne moraš uvijek da radiš, da si na usisavaču, na krpi", kaže Ljuba Milinović iz Požege kojoj Vanda pomaže. A Vandi je drago da im može pomoći.

"Njoj je teško. Stara je, a meni to usisavanje nije teško", kaže Vanda. I to nije sve. Napisala je knjigu "Sama u tami". U njoj prolazi kroz sve što joj se dogodilo. 

S knjigom je dobila i neke nove poznanike kojima je pomogla da osvijeste problem i potraže pomoć. Danas  - ona želi pomagati i nada se da će jednog dana njezina ideja o iskustvenom pomagaču – zaživjeti. Tagovi: život, borba, depresija, bolest, pomoć, vanda, požega

Podržavate li članstvo Hrvatske u Europskoj uniji?

1. Da

2. NARAVNO

3. NE

4. SVEJEDNO MI JE

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate