Dan posvećen hrvatsko-francuskom generalu Marku pl. Slivariću Heldenburškom

FOTO: 034Portal

GRAD PLETERNICA

Dan posvećen hrvatsko-francuskom generalu Marku pl. Slivariću Heldenburškom

12.10.2016. | 034Portal PREGLEDA: 4715

Grad Pleternica i Veleposlanstvo Francuske Republike u Hrvatskoj organizirali su  Dan posvećen hrvatsko-francuskom generalu Marku pl. Slivariću Heldenburškom u prostorijama Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica.  


- U nastojanju da javnost upoznamo s njegovim likom i djelom, Pleternica je danas ponosni domaćin međunarodnog simpozija i izložbe čast generalu Slivariću. Prilika je to za produbljivanje hrvatsko-francuskih odnosa i povezivanje naših gradova na gospodarskom i turističkom planu.  Iskazujem želju za međusobnim povezivanjem naših gradova i povezivanjem povelje o prijateljstvu. Zahvaljujem veleposlanstvu  Francuske na zajedničkoj organizaciji ovog iznimno važnog događaja za Hrvatsku i Francusku - rekla je gradonačelnica Pleternice, Antonija Jozić.
Dan je počeo Međunarodnim simpozijem, nakon čega će biti otvorena izložba u čast Marku pl. Slivariću Heldenburškom. Poslije toga otkrivena će biti turistička ploča u njegovu rodnom mjestu Vrčin Dol.Uz prisutne ljude iz političkog života Požeško-slavonske županije i Veleposlanstva Francuske Republike u Hrvatskoj, na simpoziju su bili prisutni otpravnik poslova Francuskog veleposlanstva, francuski vojni izaslanik u Hrvatskoj, i zamjenik gradonačelnika grada Gignaca, Francois Columbiet.General Marko pl. Slivarić Heldenburški rođen je u mjestu Vrčin Dol blizu Pleternice. Iskazao se hrabrošću i odvažnošću čime je dobio čin generala francuske vojske i odlikovan Legijom časti. Život je završio u Francuskoj u gradu Gignacu, gdje i jedna ulica nosi njegovo ime. 

Tagovi: Pleternica, general, marko slivarić heldenburški