NASLOVNA
Iza nas je natprosječno topla jesen, možemo li ove godine očekivati bijeli Božić?

FOTO: Index.hr

VREMENSKA PROGNOZA ZA PROSINAC

Iza nas je natprosječno topla jesen, možemo li ove godine očekivati bijeli Božić?

4.12.2018. 09:41 | Index.hr IZVOR: Index.hr PREGLEDA: 1856

METEOROLOG Zoran Vakula u svojoj je prognozi za HRT analizirao mjesec iza nas, progovorio o mjesecu pred nama, ali je objavio i neke dostupne analize o klimi 2018. godine. 

Poručio je kako su posljednji dani studenog opravdali njegovo ime te kako će upravo ta studen malo ublažiti iznadprosječnu toplinu cijeloga mjeseca, još manje sezone i dosadašnjeg dijela godine, koji je većinom rekordno topao.

Dodao je kako će takva biti cijela godina, jer se u Hrvatskoj očekuje prosinac koji će u većini Hrvatske najvjerojatnije biti barem prosječne temperature.

Izvješće o klimatskim promjenama izdvojilo ekstremne uvjete u Europi

Vakula dodaje kako je upravo u vezi s klimatskim promjenama Europa, između ostalih, posebno izdvojena u privremenom izvještaju Svjetske meteorološke organizacije za 2018. godinu.  

U izvješću se pokazuje da je globalna prosječna temperatura zraka u prvih deset mjeseci 2018. godine bila za gotovo 1 °C viša od referentne vrijednosti predindustrijskog razdoblja (1850.-1900.), a to se temelji na pet neovisno održavanih skupina podataka o globalnoj temperaturi, prenosi DHMZ.

Izvješće navodi kako su se veliki dijelovi Europe suočili s velikim vrućinama i sušama u kasno proljeće i ljeto 2018., koje su u Skandinaviji dovele do šumskih požara. Dodaju kako su u srpnju i kolovozu sjeverno od Arktičkog kruga zabilježene brojne rekordno visoke temperature i rekordno duga razdoblja visokih temperatura, uključujući 25 uzastopnih dana temperatura viših od 25 °C u finskom Helsinkiju. U dijelovima Njemačke zabilježena su duga razdoblja dana s temperaturama višim od 30 °C, dok se s toplinskim valom u Francuskoj dovode u vezu brojni smrtni slučajevi. U Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj također je zabilježeno iznimno toplo i suho razdoblje. Kratki, ali snažni toplinski val pogodio je Španjolsku i Portugal početkom kolovoza.

Sušni uvjeti posebno su dugo trajali u Njemačkoj, Češkoj, zapadnoj Poljskoj, Nizozemskoj, Belgiji i dijelovima Francuske. Rajna se do sredine listopada približila rekordno niskim vodostajima, što je dovelo do ozbiljnih poremećaja u riječnom prometu, stoji u izvješću koje prenosi DHMZ.

Kakav će biti prosinac? 

Postavlja se stoga pitanje kakav će biti prosinac. Kako prognozira Vakula, imat ćemo hladnijih dana i razdoblja koja možemo vidjeti već danas i sutra. Iako u novom tjednu slijede znatno topliji dani, sljedećeg vikenda u gorju se znatno povećava vjerojatnost snijega. 

Poručio je kako je još prerano za pouzdanu prognozu o vremenu za Božić, odnosno za prognoziranje hoće li biti bijelog Božića ove godine. Ipak, dodao je kako prognoze po tjednima povećavaju optimizam za prosječnu temperaturu u tjednu uoči blagdana, uz koju bi moguće oborine mogle biti i snježne. 

Za kraj je poručio kako dugoročne prognoze predviđaju najvjerojatnije prosječno toplu zimu u većini kontinentalne Hrvatske, te malo topliju od prosjeka u našem primorskom dijelu. Predviđa se i vjerojatno više oborina nego što je uobičajeno u većini Hrvatske.


Tagovi: prognoza, zima, prosinac, oborine, snijeg, božić, hladnoća

Da su sutra izbori, kome bi dali svoj glas?

1. HDZ

2. SDP

3. ŽIVI ZID

4. MOST

5. Nezavisni Hrvoje Galić

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate