NASLOVNAVIJESTIDRUŠTVO
Koracima i stopama Štamparovim

FOTO: K.T.

Koracima i stopama Štamparovim

17.11.2020. 10:20 | Franjo Memedović PREGLEDA: 574

U organizaciji HPD,,GOJZERICA" iz Požege, odnosno njene oriovačke podružnice, u nedjelju je organiziran Prvi izlet novom, srednje zahtjevnom, planinarskom stazom, jugo zapadnim padinama i vrhovima Dilj gore, dugoj 16 kilometara, pod znamenitim nazivom,,,ŠTAMPAROV PUT". Početna, a i završna točka ove kružno-povratne staze, je u oriovačkoma parku, kod poznatog spomenika Turska česma. a okretna kod rodne kuće dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu. Planinarska staza,,ŠTAMPAROV PUT" na nekoliko mjesta preklapa se s nedavno otvorenom ,,PLANINARSKOM OBILAZNICOM DR. ANDRIJA ŠTAMPAR", što daje dodatnu vrijednost i težinu ovom lokalitetu, jer dokazuje koliki je veliki interes, značaj i potencijal, a planinarenje i uživanje u prirodnim ljepotama, na ovom dijelu Dilj gore.Šestdesetak planinara iz HPD ,,GOJZERICA" i njihovih prijatelja iz HPD ,,DILJ" iz Slavonskoga Broda,, a bilo je među njima i nekoliko onih koji će tek planinari postati, prije polaska lijepim riječima pozdravio je načelnik općine Oriovac, Antun Pavetić. Nakon zajedničkog fotografiranja i paljenja svijeća ispred spomenika poginulim braniteljima u oriovačkom parku, vesela družina uputila se , po za jesenske prilike lijepom vremenu , prema najvišem vrhu sjeverozapadnog dijela Dilj gore, onom Kasonjskom,(352 m n/v) , gdje je uslijedilo kraće zadržavanje i drugo zajedničko fotografiranje. Nakon kraćega odmora blagim spustom, bez većeg zamora, krenuli su prema drenovačkoj strani Dilja , u dolinu Vrhovci i Malinišće, a potom stiglo do Štamparove bašče, gdje ih je Karlo Tomljenović upoznao sa značajem ovog lokaliteta. Obogaćeni spoznajama iz dijela života obitelji Štampar , laganim hodom izletnici su stigli do jednog od najstarijih spomenika kulture, nulte kategorije iz 14 st,, do crkve Sv. Demetrija u Brodskom Drenovcu. Nakon što su ovu kulturnu vrijednost pogledali izvana i iznutra te se uvjerili u razloge zbog kojih ima najviši stupanj zaštićenosti, te nakon trećeg zajedničkog fotografiranja, uputili su se do rodne kuće dr. Andrije Štampara u središtu Drenovca. Upoznavši se s mjestom i kućom u kojoj je rođen jedan od najvećih svjetski znanstvenika i humanista , dr. Andrija Štampar, te nakon kraćega odmora i osvježenje na Štamparova bunaru nešto izmijenjenom rutom uslijedio je povratak prema Oriovcu.

Ugodno iznenađenje na povratku, prije spuštanja u Oriovac, za pomalo umorne izletnike, na imanju Miroslava Medunića, pripremili su oriovački vatrogasci, koji su ih dočekali s pravim planinarskim grahom i čašicom raspoloženja. Zadovoljni i obogaćeni novim iskustvima i spoznajama, planinari-izletnici, razišli su se u popodnevnevnim satima, uz obećanje da će ovaj doživljaj u skorom vremenu ponoviti.Odličnu pripremu i organizaciju Prvog izleta planinarskom stazom ,,ŠTAMPAROV PUT" proveli su voditelj podružnice HPD ,,GOJZERICA" iz Oriovca, Zoran Ivezić i njegov zamjenik Jurica Sudar, te članovi Miroslav Medunić i Karlo Tomljenović. Stručni vodiči izleta bili su Višeslav Turković i Karlo Tomljenović.I za kraj jedna zanimljivost, za one koji na ovom izletu bili nisu, a vezana je na novu planinarsku stazu i odnosi se na Ambrozija Štampara oca dr. Andrije Štampara, koji je upravo ovom trasom, dok je učitelj u Oriovcu prije nešto više od stotinu godina bio, hodio do svog velikog voćnjaka i vinograda, (Štamparove bašče), podno drenovačkog brda Zekinac. Poznato je da je učitelj Štampar, od uroda iz voćnjaka i vinograda stvarao dodatni prihod i zaradu, s čime je lakše uzdržavao brojnu obitelj i školovao mladog Andriju na fakultetu u Beču, jer ni u ono vrijeme učiteljske plaće nisu, kao ni danas, bile baš nešto velike. Ovo je tek mali detalj iz bogatog životnog mozaika poznate obitelji Štampar, koja je zaslužna što je Brodski Drenovac svrstan na svjetsku kartu rodnih mjesta poznatih i velikih.

Foto: Karlo TomljenovićTekst: Franjo MemedovićTagovi: hpd gojzerica, planinari, andrija štampar, putevi, oriovac, Brodski Drenovac