NASLOVNAŽIVOT
Na mladima svijet ostaje

FOTO: data.si

Na mladima svijet ostaje

28.5.2019. 15:39 | Luka Safundžić PREGLEDA: 413

-Tijekom prošloga vikenda održani su izbori za Europski parlament podsjetimo HDZ je dobio 4 mandata na čelu s Karlom Resslerom, SDP je dobio 4 mandata na čelu s Biljanom Borzan, Hrvatski Suverenisti dobili su 1 mandat na čelu s Ružom Tomašić, 1 mandat dobio je i Tomislav Kolakušić, Živi zid dobio je 1 mandat na čelu s Ivanom Viliborom-Sinčićem, 1 mandat dobila je i Amsterdamska koalicija na čelu s Valterom Flegom.

Kao mladi čovjek ne želim analizirati političke rezultate nego želim pokazati vama čitateljima što Europska unija znači za nas mlade.

-Politika za mlade područje je nacionalne politike. Na europskoj se razini o politici za mlade odlučuje redovnim zakonodavnim postupkom. Dijelom programa Erasmus+ koji se odnosi na mlade potiču se razmjene mladih unutar EU-a i s trećim zemljama. U posljednjih nekoliko godina Europska unija ojačala je svoje politike za mlade, kao što je vidljivo iz inicijative Europske snage solidarnosti.


Člankom 165. UFEU-a predviđena je aktivnost Unije u poticanju razmjena mladih te razmjena sociopedagoških djelatnika, na primjer mladih radnika, te, stupanjem na snagu Ugovora iz Lisabona, u poticanju sudjelovanja mladih u demokratskom životu u Europi. Zahvaljujući članku 166. EU ima mogućnost provoditi politiku strukovnog osposobljavanja i time podržati i nadopuniti djelovanje država članica. Tim člankom Unija je u zadatak dobila olakšavanje pristupa strukovnom osposobljavanju i poticanje mobilnosti predavača i polaznika, a osobito mladih osoba. Izuzev tih članaka, djeca i mladi imaju koristi od politika EU-a i na drugim područjima poput obrazovanja i osposobljavanja te zdravlja, kao i u pogledu prava i zaštite djece i mladih. Piše u Informativnim člancima o Europskoj uniji.

Upitao sam predsjednika i predsjednicu Foruma mladih SDP-a i HDZ-a Slavonski Brod što za njih znači Europska unija? Pogledajte što su mi rekli:

"Ono što je mladima posebno važno je znati iskoristiti naša prava koja ostvarujemo kao ravnopravni članovi EU. Jedno od temeljnih prava EU-a je slobodno kretanje roba, usluga, kapitala i osoba.U Uniji 28 država djeluje kao jedno zajedničko tržište. Za mlade to znači da mogu studirati, putovati i raditi u bilo kojoj zemlji članici EU. Preko programa, kao što je Erasmus, unija promiče i potiče mlade da studiraju u drugim državama članicama, da tamo stječu znanje i iskustvo te se nakon školovanja vrate u svoju domovinu gdje mogu primijeniti stečena znanja. Na žalost zbog HDZ-ove vlade koja se bavi samo generiranjem novih afera, ne i provođenjem reformi, velika većina mladih je iskoristila prava koja nudi Unija te se zaposlila u drugim državama članicama u kojima su za svoj rad plaćeni kako zaslužuju. Posao naših EU zastupnika je boriti se da imamo ista prava kao i ostali građani Unije. A posao nas u SDP-u je da osvijestimo građane da s ovom Vladom nećemo nikada napredovati i mlade zadržati u Hrvatskoj" Istaknuo nam je Davor Cibula predsjednik Foruma mladih SDP-a Slavonskog Broda.

"Smatram da je bitno biti član Europske unije jer to zapravo znači biti dijelom drugog svjetskog gospodarstva s tržištem od pola milijarde stanovnika. Ne smijemo zaboraviti da je Europska unija izgradila mir i suradnju između suverenih europskih naroda. Zajedništvom svih članica odgovorila je na brojne izazove i poteškoće pred kojima se našla. Mišljenja sam da možemo biti ponosni na dosadašnja postignuća Hrvatske te na činjenicu da u prvoj polovici 2020. preuzimamo predsjedanje Vijećem Europske unije. Ono što je mladim ljudima bitno je da imaju mogučnost kvalitetnog obrazovanja, pronalaska dobro plaćenog posla te mogučnost zasnivanja obitelji.  Sigurna sam da će se kandidati izabrani sa liste Hrvatske demokratske zajednice u Europskom parlamentu boriti i zalagati za interese i potrebe Hrvatske i naših mladih ljudi." Rekla nam je Sanda Livia Maduna, Predsjednica Mladeži HDZ-a Brodsko-posavske županije

Kada bi pitao mlade koji nisu politički aktivni sto misle o Europskim izborima uvjeren sam da bi odgovor bio da ih politika ne zanima. Smatram da svakog mladog čovjeka treba politika minimalno zanimati, zato što nam političari kroje život. I isto tako smatram da bi mladi trebali izaći na svake izbore i referendume. Ako lokalna i nacionalna politika bude više usmjerena prema mladima vjerujem da nećemo više gledati pune autobuse za Njemačku, Irsku i druge države. Ovaj članak ću završiti s onom starom izrekom "Na mladima svijet ostaj".
Upisi u srednje: Ako imate prigovore požurite, rok je izrazito kratak

16. Natjecanje orača PSŽ 24.kolovoza uz glavnu cestu Alilovci - Kaptol

7. međunarodni oldtimer susret ʺTrophy Zlatnom dolinom 2019ʺ 31.8.

9.8.2019. Studijski posjet nezaposlenih osoba pčelarima u Bednju

Blagdan Velike Gospe: Evo što uznesenje Djevice Marije znači za vjernike diljem svijeta

Jedan je Slavonac napravio svoju kartu Hrvatske- nazivi će vas nasmijati do suza

PORAŽAVAJUĆI REZULTATI: U Hrvatskoj si dnevno život oduzmu u prosjeku dvije osobe

U EU samo mladi Hrvati ostaju živjeti roditeljima nakon 30. godine

Na 39. Kulenijadi titulu šampionskog kulena odnio kulen Jure Polić Strinića

BIRAMO NAJBOLJEG IGRAČA 1. ŽNL: Sadileku i Podobniku najviše glasova iz Požege

Slijetanje automobila u Gradcu, ima ozlijeđenih

Kutjevo d.d. vrši otkup uljarica i žitarica ovogodišnje žetve

Vrijeme danas sunčano i vruće, najviša temperatura između 32 i 36°C

Marin Rončević poručio: ʼČekamo transplantaciju, ali vaša i naša Mila je dobroʼ

Vrijeme danas sunčano i vruće

Želite znati tko vas je izbrisao s liste prijatelja? Sada možete

Europi prijete po život opasne ekstremne vrućine, a uz visoke temperature Hrvatsku čeka još jedna opasnost

Hrvatska slavi 28. rođendan: Zadnji Dan državnosti u lipnju?

Dvije teške krađe provaljivanjem, jedna krađa novca, jedna prijevara i prometne nesreće

Sinoć se odvijala drama na brodskom Korzu! Mladić se samo srušio, po pljusku, grmljavini, nevremenu, djelatnici hitne medicinske pomoći 40 minuta su se borili za njegov život...