NASLOVNAŽIVOT

Mala Mila umire. Za 5 dana moramo skupiti 3 milijuna dolara. Idemo!

28.3.2019. 22:20 | Index.hr IZVOR: Index.hr PREGLEDA: 1331

Mila Rončević ima dvije godine i umire od leukemije.

Svi mediji, uključujući i 034 portal, ovim putem apeliraju na sve ljude u Hrvatskoj da pokušamo postići nemoguće i spasiti život ove djevojčice. U roku od nekoliko dana moramo pomoći obitelji prikupiti gotovo tri milijuna dolara kako bi curica mogla otići u Ameriku, na liječenje koje joj predstavlja jedinu šansu za život. Rizik je ogroman.

Molba za pomoć

Marin Rončević, Milin otac, počeo je prije dva dana skupljati novac. U prikupljanju sredstava pomaže mu majka Hrabrog lava, pokojne Nore Šitum. Na svom Facebook profilu objavio je molbu za pomoć. 

Iako je prva procjena bila da su troškovi liječenja oko milijun dolara, ta brojka je narasla na nešto manje od tri milijuna dolara, odnosno oko 18 milijuna kuna.

"Dragi rođaci i prijatelji,

Ovo je Mila Rončević, moja i Sanjina mlađa kćer. Mila ima nepune 2 godine i već se godinu dana bori s leukemijom (akutna mijeloična megakariocitna leukemija AML M7). U Europi uspješan nastavak liječenja nije moguć i Milina zadnja šansa za život je liječenje u Children’s Hospital of Philadelphia. Troškovi liječenja su vrtoglavi, procjenjuju se na oko 1.000.000,00 USD. (Točan iznos kroz dan dva, čekamo)", napisao je.

Ovim putem molimo sve koji mogu izdvojiti koju kunu za pomoć našoj Mili da uplate koliko mogu i žele na HR36 4133 0063 1100 0264 4 na ime Marin Rončević, opis plaćanja obavezno - “darovanje za zdravstvene potrebe - liječenje Mile Rončević”. Svaka kuna je dobrodošla i svaka minuta je važna. Za plaćanja iz inozemstva, BIC/SWIFT je SKOVHR22.

Prodaju sve što imaju

S Marinom smo se čuli prije nekoliko sati.

Slomljen, rekao nam je kako nema šanse. Nekoliko minuta prije našeg poziva, javili su mu iz philadephijske bolnice kako će troškovi premašiti njegova očekivanja. Marin i njegova obitelj su dotada pretpostavljali da će cijena iznositi oko milijun dolara, prema razgovoru s majkom Nore Šitum i prema konzultacijama s hrvatskim i europskim stručnjacima.U neformalnom razgovoru s financijskom direktoricom bolnice i koordinatoricom liječenja njegove kćeri, večeras je doznao kako će cijena liječenja iznositi između 2,7 i 2,8 milijuna dolara. Ako plate u gotovini i ako ih ne pokrije osiguranje, odobren im je popust do 20 posto.

Marin prodaje obiteljsku kuću. Njegovi roditelji prodaju vikendicu. Njihovi roditelji i rođaci predali su svoje životne ušteđevine. Osobnim sredstvima uspjeli su skupiti gotovo pola milijuna eura. "Nitko ne može skupiti toliki novac"

Kad smo ga nazvali, Marin je htio zaustaviti akciju i početi vraćati novac ljudima. Zamolio nas je da ništa ne objavljujemo.

"Nema šanse. Nitko ne može skupiti toliki novac u nekoliko dana. Morat ćemo ostati ovdje i suočiti se s 1 posto šanse", rekao je.

Zaustavili smo ga i nagovorili da se predomisli.

"Mila bi trebala sutra početi dobivati drugi ciklus, na 28. dan liječenja. Prevelik je rizik, moramo početi ovdje", govori nam Marin dok se čuje kako njegova supruga, liječnica, šapće u pozadini. Oboje su u bolnici, uz Milu. 

Jedina šansa

"Mila ima rani relaps. To znači da joj se bolest vratila jaki brzo nakon što je bila u remisiji. Zaprimljena je na Kantridu 26.3. prošle godine, točno prije godinu dana. 

Liječila se citostatskom terapijom u pet ciklusa i nakon trećeg ciklusa je postigla kompletnu molekularnu remisiju. Bila je dobro, odradila je dva ciklusa i bila je u remisiji sve do pred mjesec dana kada se bolest neočekivano vratila", priča nam Marin. 

"Akciju smo pokrenuli zato što se relapsne i refraktorne remisijske bolesti najuspješnije liječe u Philadelphiji. U toj bolnici radi najveći svjetski stručnjak dr. Richard Aplenc. Oni vrše eksperimentalne načine i rješeja kojima postižu značajne uspjehe, neusporedivo veće nego bilo gdje u Europi. Zbog toga smo se odlučili na tu akciju. Milin nalaz punkcije koštane srži iznosio je 88 posto blasta (malignih stanica). To su jako loši rezultati koji ukazuju na jako otpornu leukemiju", Marin ubrzano priča. 

"Procjenjivali smo na oko milijun dolara prema razgovoru i cijeni koju je onda imala Nora Šitum, koja se liječila u toj klinici. Kako se mijeloične leukemije su kompleksnije, mislili smo da će cijena biti viša. Nismo očekivali da bi mogla iznositi ni približno ovome", dodaje. 

"Sad su nam u neformalnom razgovoru s financijskom direktoricom bolnice i s Tracy Cross, koordinatoricom našeg liječenja, definirali cijenu oko 2.7 ili 2.8 milijuna milijuna dolara. Za plaćanje u kešu, ako nas ne pokrije osiguranje, odobrili su popust do 20 posto. 

"Mila je trebala početi dobivati drugi ciklus ovih dana, 28. dana liječenja. Sutra počinje, moramo početi ovdje zbog prevelikog rizika. Kemoterapiju će primati oko 5 dana. Klofarabin je lijek koji će primati u drugom ciklusu. To je lijek koji bi posebno trebalo odobriti Povjerenstvo i to je lijek koji su preporučili eminentni njemački stručnjaci i referentni centar u Zagrebu. Komisija je odmah odobrila lijek, nisu ništa osporavali. Profeosrica Jelena Roganović mora odlučiti hoće li sutra početi primati lijek. Apsolutno joj vjerujemo. Ona je priznati europski onkolog i apsolutno smo zadovoljni s njom", kaže Marin.

Najgore od svega je to što je cijena liječenja okvirna, a treatment plan još nije poznat. Nama ne pada na pamet  od nikoga tražiti novac, ako ne dobijemo treatment plan, ako ne bude nešto drukčije od ovoga što nam ovdje nude. Ali morali smo početi s akcijom ranije jer bi za Milu mogli biti prekasno", kaže nam njen otac. 

Mila pjeva

U pozadini se čuje kako netko pjeva.

"Mila je sad odlično", kaže nam Marin. Prvi put se nasmijao tijekom razgovora. 

"Izgleda odlično, samo je ćelava i spojena na žice. Pjeva, pleše i smije se, ovih zadnjih 7 dana otkad se oporavila od kemoterapije", kaže nam Marin Rončević koji ne vjeruje da se toliki novac može prikupiti u tako kratkom roku.

Razuvjerimo ga! 

Ovim putem molimo sve koji mogu izdvojiti koju kunu za pomoć našoj Mili da uplate koliko mogu i žele na HR36 4133 0063 1100 0264 4 na ime Marin Rončević, opis plaćanja obavezno - “darovanje za zdravstvene potrebe - liječenje Mile Rončević”. Svaka kuna je dobrodošla i svaka minuta je važna. Za plaćanja iz inozemstva, BIC/SWIFT je SKOVHR22.


Tagovi: mila rončević, pomoć, bolest, liječenje, dijete

Prvenstvo Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije u lovnom streljaštvu

Jedan Slavonac dobio 700 kuna kaznu zbog komentara na Facebook-u, drugi 400

Porezna i Carina danas kreću u velike kontrole. Evo koga će posebno provjeravati

Do kraja tjedna iznimno vruće, a za vikend grmljavinske oluje

Veća grupa migranata uhvaćena u blizini Slavonskog Broda

Prvi put nakon rata osniva se pričuvna policija, kuca se na vrata umirovljenih policajaca

Nedostaje svećenika: Vatikan će odobriti i ređenje oženjenih?

Priča mlade medicinske sestre iz okolice Slavonskog Broda: ʺŽelim ostati u Hrvatskoj jer je to moja državaʺ

25. godina najdražeg gradskog radija - Radio Vallis Aurea

Grom lupio u obiteljsku kuću u Pleternici i izazvao požar

Slavonija pobjednik županijskog kupa zahvaljujući Tomislavu Žuljeviću

Tehnička škola Požega dobila praktikum za eutomehaniku i autoelektriku

Tomo Opačak sam sebi podigao kip u prirodnoj veličini

Tko pokapa politički živu Antoniju Jozić?!

¨Zlatne grive, Zlatne doline¨ 2.lipnja od 10 sati u Mihaljevcima

SDP je opet izdao svoju bazu, za njih ne postoji Požega, a Sl. Brod im je sve...

Na mladima svijet ostaje

U Pleternici veća izlaznost i podrška HDZ-u nego li u Požeško-slavonskoj županiji

U Pleternici HDZ-u 1378 glasova: Počinje li sumrak HDZ-a ili je ovo glatka pobjeda?!?!

Karavane dolaze, karavane prolaze, a što ću ja birati?!

Od Drenovca do Kine

10. Moto susreti u Pleternici u organizaciji MK Bulls Pleternica

Prodavaonica Kulen Hruška obilježila prvu godinu uspješnog rada u Požegi

Pleterničani preokretom do nove pobjede

Poznati demograf: Ovo što se danas događa u Slavoniji totalni je šok

(FOTO) 18. Olimpijski festival Dječjih vrtića Požeško - slavonske županije u Pakracu, 11.5.2019.

19-godišnji vozač koji je autom sletio u potok u Gradcu bio je pijan (1,71 promil)

Velika vijest u dentalnoj medicini: Otpali zub može ponovno izrasti! Otkrivena revolucionarna tehnika

Radi kontrole iseljenika povezuju se MUP i HZZO

Kolinda predlaže novo odličje koje će nositi Tuđmanovo ime