NASLOVNAVIJESTI


(FOTO: revijahak.hr)

MNOGO BRŽA PROCEDURA ZA VOZAČE: Vlada financira policu osiguranja u slučaju naleta na divljač!

9.2.2020. 10:57 | Andrea Staklarević IZVOR: revijahak.hr PREGLEDA: 728

Vladinim mjerama smanjit će se i nepotrebno opterećenje pravosudnog sustava uzrokovano velikim brojem sudskih postupaka oko utvrđivanja šteta od naleta vozila na divljač i obeštećenja vozača.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske financira se polica osiguranja kojom su osigurani vozači motornih vozila od naleta na divljač. S druge pak strane Vlada je ovime omogućila održivost koncesija i zakupa prava lova. Naime, dosadašnjom neujednačenom sudskom praksom i dugotrajnim neizvjesnim postupcima dokazivanja krivnje i potraživanja odštete za popravak vozila, lovoovlaštenici i oštećenici dovedeni su u nezavidan položaj suočeni s visokim odštetama i zateznim kamatama.

Naime, odštete su uglavnom nakon dugog parničenja plaćala lovačka društva i mnoga su zbog toga završila u blokadi. Građani su, s druge strane, gubili mnogo vremena na parničenja.


Zbog toga je Vlada postigla rješenje kroz jedinstvenu policu osiguranja za područje cijele Republike Hrvatske kako bi se omogućila održivost koncesija i zakupa prava lova, ali i nesmetana naplata šteta na motornim vozilima uzrokovanim naletima na divljač. Vrijednost financiranja u 2020. godini je 25 milijuna kuna.


Ovom policom osiguranja prvenstveno su zahvaćeni vozači motornih vozila koje se kreću cestama diljem Republike Hrvatske. Posljedično, Vladinim mjerama smanjit će se i nepotrebno opterećenje pravosudnog sustava uzrokovano velikim brojem sudskih postupaka oko utvrđivanja šteta od naleta vozila na divljač i obeštećenja vozača. Mjere je predstavila ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković u nazočnosti predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka.

(IZVOR: www.revijahak.hr)

Tagovi: divljač, auto, prometna, osiguranje, materijalna šteta