NASLOVNAVIJESTI
Muškarac u osječkoj bolnici nema koronavirus

FOTO: kbco.hr

Muškarac u osječkoj bolnici nema koronavirus

2.2.2020. 19:25 | R.I. IZVOR: www.index.hr PREGLEDA: 445

GOTOVI su nalazi pacijenta smještenog u osječkoj bolnici i oni pokazuju kako 26-godišnji muškarac iz Đakova nema koronavirus. Potvrdila je to ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" prof.dr.sc. Alemka Markotić gostujući u Dnevniku HTV-a.

"Jučer smo radili uzorke krvi i gornjih dišnih puteva. Jedan je test bio blago pozitivan, a drugi takozvani potvrdni test, i jučer i danas, bio je negativan. Željeli smo napraviti i test iz iskašljaja, ali pacijent ne kašlje i dobro se osjeća tako da ne možemo dobiti uzorak", rekla je prof. Markotić.

"Bolesnik je deseti dan po povratku iz Kine dobio temperaturu jednokratno 38 stupnjeva i postupili smo sukladno pravilima struke. Kolege iz obiteljske medicine su ga najavile u bolnicu, a mi smo ga primili i izolirali. Bolesnik je dobro, nema temperaturu danas, bez poteškoća. Izoliran je i dalje. Prvi rezultati testiranja, javljaju nam kolege, su negativni. Očekujemo još konačne rezultate. S obzirom na to da je bolesnik dobro, planiramo ga, ako test bude negativan, i otpustiti kući", izjavila je ranije danas predstojnica Klinike za infektologiju osječkog KBC-a Ljiljana Perić.


Dodala je kako su u stalnom kontaktu s ministrom i s ravnateljstvom te da je KBC Osijek spreman pratiti daljnji razvoj događaja i zbrinuti sve bolesnike.


Navodi kako se prema pravilima struke, prema svakom pacijentu koji dolazi iz Kine, a koji u razdoblju od dva do deset dana ima bilo kakve poteškoće respiratornih puteva ili temperaturu, mora postupiti na ovakav način.
Smatra kako situacija u kojoj je pacijent desetoga dana po povratku iz Kine samo jednom imao povišenu temperaturu, "možda pripada i nekoj drugoj virozi", ali da provedeni postupak pokazuje ozbiljnost i poštivanje pravila struke.

"Ako slučajno drugi test bude pozitivan, zadržat ćemo bolesnika još neko vrijeme u našoj klinici, pratit ćemo ga jedno vrijeme. Danas cijeli dan nema temperaturu. Ako sljedećih dana ne bude imao temperaturu i simptome dišnih puteva, zaključujemo da je prebolio bolest", rekla je dr. Perić i dodala da je mladić dobrog fizičkog stanja.
"Za slučaj da u budućnosti netko eventualno bude respiratorno ugrožen, upućivat ćemo pacijente u zagrebačku Kliniku Fran Mihaljević", najavila je.

Dodala je kako je moguće da se koronavirus pojavi u našoj populaciji, ali da nema mjesta panici.
"Imamo dovoljno iskustava sa sličnim situacijama iz prošlosti i nadam se da će se dobrim radom epidemioloških službi i dobrim praćenjem svih pacijenata suzbiti eventualno širenje ovoga virusa", zaključila je dr. Perić.

Izvor: Index.hr

Tagovi: koronavirus, osijek, hrvatska