NASLOVNA

Nakon poraza na mjesnim izborima: Mateja Begića stranka nagradila kandidaturom za člana Nacionalnog odbora HDZ-a

7.6.2022. 23:33 | Matej Begić PREGLEDA: 203

Nakon što su u Požegi održani izbori za Vijeće mjesnih odbora, a na kojima je HDZ ostvario do sada najbolji rezultat ikad, unatoč tome što su za jedan glas izgubili samo Mjesni odbor Centar, Mateja Bagića stranka nagrađuje kandidaturom za člana Nacionalnog odbora HDZ-a.

Matej Begić aktualni je predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege, a za koje je na Lokalnim izborima 2021. godine nosio listu ispred HDZ-a koja je osvojila 3727 glasova, dok je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika dr. sc. Željko Glavić ostvario gotovo 1000 glasova više, odnosno 4651 glasova.

Da stvari za HDZ nisu protekle očekivano bilo je jasno kada su za većinu u radu Gradskog vijeća Grada Požege morali potražiti koalicijskog partnera, a pri čemu im je za većinu nedostajala samo jedna ruka. Lošijem rezultatu za Gradsko vijeće Grada Požege zasigurno je doprinijelo isturivanje do tada politički nepoznate i neprofilirane osobe, a što je za rezultat HDZ koštalo da u radu Gradskog vijeća Grada Požege ne upravlja samostalno. Ipak, nakon konstituiranja Gradskog vijeća Grada Požege, na lobiranje gradonačelnika i tadašnjeg šefa požeško-slavonskog HDZ-a, dr. sc. Željka Glavića, Matej Begić izabran je za predsjednika Gradskog vijeća Grada Požege iako je prvotni plan bio da Matej Begić bude HDZ-ov, odnosno Glavićev kandidat za zamjenika gradonačelnika Grada Požege, a što je Begić u konačnici odbio.


U međuvremenu, nakon Lokalnih izbora 2021. godine, u HDZ-u su provedeni unutarstranački izbori, a bolji poznavatelji političkih prilika govore nam kako je želja požeškog gradonačelnika Glavića bila da upravo Matej Begić bude novi predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Požega što je Begić ponovno odbio, a koji je kasnije izabran za jednog od tri potpredsjednika lokalnog HDZ-a. Ubrzo nakon toga, nejasno je s kojim zaslugama i čijim lobiranjem se Matej Begić, na formalni prijedlog aktualne županice Požeško-slavonske županije ujedno i aktualne predsjednice požeško-slavonskog HDZ-a Antonije Jozić, imenuje za političkog tajnika Županijskog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije, a što je u HDZ-u terenska funkcija broj jedan.


Početkom svibnja 2022. godine u Požegi se održavaju Izbori za vijeća mjesnih odbora, a u kojima HDZ dobiva sve mjesne odbore u kojima su predali kandidature osim u Mjesnom odboru Centar, gdje je nositelj HDZ-ove liste bio upravo Matej Begić, a koji je za samo jedan glas poražen od predsjednika Županijske organizacije SDP-a Požeško-slavonske županije Mitra Obradovića. Poraz je to koji su mnogi u HDZ-u teško prihvatili, pogotovo ako dodamo prethodno ostvareni loš rezultat od gotovo 1000 glasova manje za Gradsko vijeće nego li za gradonačelnika, a koje je HDZ koštalo ne imanjem većine u radu Gradskog vijeća Grada Požege.

Ipak, unatoč silnim odbijanjem niza dužnosničkih funkcija, tu nije kraj daljnjem napredovanju i ulaganju lokalnog HDZ-a u političkog tajnika Mateja Begića, a kojeg je Županijski odbor HDZ-a Požeško-slavonske županije, osim gradonačelnika Grada Kutjeva Josipa Budimira, kandidirao za člana Nacionalnog odbora HDZ-a, što je uz predsjedništvo te stranke najviše tijelo u koje neka osoba može biti birana.

Kako je interes za članstvo u Nacionalnom odboru HDZ-a velik, a u njega se bira prema metodi izaslanika, zasigurno će raditi “izborni šalabahteri”, a pravo pitanje je hoće li se na šalabahteru nalaziti ime Mateja Begića. Ukoliko i ovog puta Matej Begić doživi debakl, možda je vrijeme da Begićeve političke mecene shvate da jednostavno nije za politiku i da ne prolazi dobro u političkom borilištu te da ga ni ne pomišljaju gurnuti u vatru kao kandidata za HDZ-ovog gradonačelnika na Lokalnim izborima 2025. godine, a što je prema riječima boljih poznavateljima političkih prilika u Požeštini dio plana.

Iz priloženog je vidljivo da u HDZ-u zaista vrijedi pravilo da što lošije političke rezultate ostvaruješ u stranačkoj hijerarhiji bolje prolaziš, a što je zasigurno loša poruka svim članovima i simpatizerima HDZ-a koju svoju priliku strpljivo čekaju.

Tagovi: HDZ, Hrvatska demokratska zajednica, požega, Požeško-slavonska županija, Matej Begić, Željko Glavić, Politika, poraz, lobiranje, napredovanje

Kako ste zadovoljni sa "Adventom u bećarskom šoru"?

Jako sam zadovoljan/zadovoljna

Moglo je i bolje

Uopće nisam zadovoljan/zadovoljna

Svejedno mi je

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate