NASLOVNANASELJA
Neka je tu i za buduće generacije

FOTO: Franjo Memedović

Neka je tu i za buduće generacije

1.11.2020. 09:36 | Franjo Memedović PREGLEDA: 845

Ovogodišnje ljetne oluje puno su štete napravile na obiteljskim i gospodarskim objektima u Zagrađu, a bolje nije prošla ni mala kapelica na zagrađanskom groblju, o čemu smo pisali prije nekoliko mjeseci.

Zaokupljeni saniranjem šteta na vlastiti objektima, a i svim drugim poslovima u proteklom vremenu, Zagrađani nisu zaboravili na svoju stoljetnu kapelicu, koju su proteklih dana počeli temeljito obnavljati i uređivati. Na inicijativu Josipa Lucića i Udruge ,,GRANIČAR" te njenog predsjednika Valentina Petranovića i uz ne zaobilaznu pomoć Grada Pleternice i gradonačelnice Antonije Jozić, koji su osigurali sav građevinski materijal, radovi na ovom sakralnom objektu, uz stručnu izvedbu majstora Grozdana Marića, bit će izvedeni na način da će kapelica i dalje zadržati svoj dosadašnji izgled i oblik, kakav je imala i kroz sve proteklo vrijeme.
Radovima na kapelici u zagrađanskom groblju obuhvaćena je potpuna rekonstrukcija krovišta, oblaganje vanjskih zidova izolacijskim materijalom, stiroporom, gletanjem i navlačenjem fasadnog sloja, a uredit će se i mala unutrašnjost, koja će ostati u izvornom obliku. Imali su Zagrađani namjeru da obnova kapelice bude gotova do blagdana Svih svetih, ali zbog objektivnih razloga i okolnosti to neće biti moguće. Kako nam je rekao majstor Grozdan, najveći dio poslova će do ovog blagdana biti gotov, ali zbog sušenja gletanih površina, koje je u ovo godišnje doba otežano, neće se moći navući fasadni sloj.
I ako obnova zagrađanske kapelice neće biti u potpunosti dovršena do Svi svetih, to ne umanjuje želju i trud svih onih koji su njenu obnovu inicirali i potpomogli, jer ona i tako nije tu samo zbog jednog dana u godini. Oni koji su je u nekom davnom vremenu podignuli, kao i ovi koji je u današnje vrijeme obnavljaju, ostat će upamćeni i zabilježeni u njenoj povijesti koja je trajala i koja će trajati i ostati i za buduće generacije.

Foto i tekst:
Franjo Memedović


Tagovi: zagrađe, kapelica, nevrijeme, obnova

Kako ste zadovoljni sa "Adventom u bećarskom šoru"?

Jako sam zadovoljan/zadovoljna

Moglo je i bolje

Uopće nisam zadovoljan/zadovoljna

Svejedno mi je

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate