NASLOVNAVIJESTI
Nekima je država majka, a nekima maćeha?!

FOTO: google

KOLUMNA FRANJE MEMEDOVIĆA

Nekima je država majka, a nekima maćeha?!

13.1.2019. 09:34 | Franjo Memedović PREGLEDA: 381

Kako je dobro biti zaposlen kod države kao poslodavca, bilo u državnim ili javnim službama. Nema tu viška zaposlenika, nema stečaja, nema likvidacija koje kakvih izmišljenih institucija i agencija, ima samo pripajanja, a onda nema nit otkaza ugovora o radu. Dapače, svake godine i dolaskom svake nove-stare vladajuće garniture, zaposlenih u javnim i državnim službama sve je više, pa čak i prosvjetnog kadra i ako je djece svake godine tridesetak tisuća manje. Svima je ovdje sve jasno, preko brojnih znači nikada nema, kao što nema nit nekih mjerila učinka njihova rada. Plaće, regresi, božićnice i uskrsnice su sigurni i svakim novim proračunom čak se uredno i povećavaju, jer ako ne, eto štrajka i eto frke za njihove poslodavce, za vladajuće. Ako se prema službi još i ,,lojalno" ponašaš. možeš biti nagrađen još s desetak posto na plaću, kao da nije normalno, da prema poslu i službi moraš biti odgovoran i odan. Ništa lošije, a niti bolje, nije ni sa zaposlenicima i službenicima u jedinicama lokalne uprave i samouprave.

Bez obzira na to što nas je u ovoj državi svake godine sve manje i manje, ali zato nam je u državnim i javnim službama svake godine zaposlenika sve više i više, a redovi i čekanja za ostvarivanje nekih svojih prava i potreba , sve duži i duži. Kao u nekom drugom svijetu, ali ipak u istoj državi, realni gospodarski sektor na velikom europskom i svjetskom tržištu muči se i u neravnopravnim uvjetima, natječe se s konkurencijom , gdje vrlo rijetki u tome i uspijevaju, a ostali da se pate, uz zastarjele tehnologije, opterećeni raznim i prevelikim porezima i doprinosima , te raznim para državnim i koje kakvim drugim nametima. U takvim uvjetima nemoguće je modernizirati tehnologije, a i svojim radnicima osigurati plaće dostatne potrebama današnjeg načina življenja. Dugo su godina radnici strpljivi bili, nadali se boljem, a onda je fitilj do karaj dogorio, te razočarani svojim standardom i društvenom klimom, krenuli u svijet trbuhom za boljim kruhom i za boljom, istina tuđom državom. I kada je ova pojava postala masovna ni tada one koji su za nju ,,zaslužni, to nije dirnulo, nego su to protumačili kao slobodu kretanja radne snage u okvirima velikog europskog tržišta. Istovremeno to tržište nije zanimljivo i primamljivo za zaposleni u državnim i javnim službama, osim na žalost onima koji su nam najpotrebniji i u čije je školovanje država najviše uložila, a to su medicinski djelatnici, čije su plaće na prirodu i uvjete rada stvarno male, pa čak ponekad i ponižavajuće. Bilo bi dobro doći do podatka, koliko je državnih službenika dalo otkaze i otišlo raditi u inozemstvo u odnosu na one iz realnog sektora. Ovo samo radi usporedbe, kako je i koliko je loše ili dobro biti zaposlen u tom sektoru.

Kada je sve ovako kako je, postavlja se pitanje, koliko smo i da li smo u opće u ovoj državi bar donekle svi jednaki i jednako zaštićeni? Ustav ove države to nam kao jamči, ali izgleda da to ipak nije baš tako? Evidentna je činjenica da postoji ona većina koja je izložena nemilim ,,pravilima" kapitalizma i ,,slobodnog" tržišta koji su prepušteni pravilima bez pravila, i oni drugi, koji uživaju blagodati zaštite države i koriste svoje pozicije, da svoja prava štite ucjenama, štrajkovima, pred kojima njihov poslodavac, država, nikada ne pruža otpor i uvijek popušta. Dokaz da je tomu tako, su i ne tako davni ,,dogovori " oko povišice plaća državnim i javnim službenicima u kojima je država opet pokleknula pred prijetnjom štrajka i popustila zahtjevima svojih zaposlenika i pronašla dvjestotinjak milijuna kuna za povišenje njihovih plaća, onako iz rukava, i ako ta cifra nigdje nije u proračunu za 2019. godinu predviđena. Kažu, to će se pronaći preraspodjelom, pa će se tako slična cifra naći na isti način i za besplatne udžbenike, koji su potrebniji od ucijenjene povišice plaća i tko zna koliko će se toga još namiriti preraspodjelom sredstava u državnom proračunu za još neke druge zahtjeve i prohtjeve određenih skupina ili koalicijski partnera. I sada se postavlja jedno logičko pitanje, što znači preraspodjela? Ništa drugo, nego uzmi od onoga i tamo gdje se nitko ne buni i daj onome tko , vrišti, kuka ili ucjenjuje, bez obzira na to što će to tamo odakle je uzeto više faliti, nego li što će tamo gdje je dato koristiti. I u ovim i ovakvim radnjama i slučajevima mogla bi se upotrijebiti ona narodna "TKO JE JAČI, TAJ KAČI".


Malo se, ili skoro nitko i ne zapita, na koji način i kakva nam je potrošnja državnog novca , našeg zajedničkog? Niti jedni do sada vladajući nisu razmišljali a kamo li pokušali racionalizirati i drugačije organizirati državu, njene službe i institucije, a pogotovo njeno ustrojstvo i drugačije funkcioniranje, prije svega da bude bar približno na dobrobit svim svojim građanima. E, o tome se ne razmišlja i u to se ne dira. Nikome i nikada, a možda samo ponekad pada na pamet, kako vladajućima tako i oporbi, da na red i kao prioritet postave pitanje , da li državni parlament treba brojati 151 saborskog zastupnika, pogotovo ovakvih kakvi su sada, da li je potrebno dvadeset jedno ministarstvo, uz tolike ministre i njihove zamjenike još i brojne državne tajnike, da li treba ovoliko državnih agencija, koje ponekada i ne znaju što im je posao, uz mnoštvo razno raznih ureda s izmišljenim i nepovezanim djelatnostima, inspekcijskih službi s preklapajućim nadležnostima, te mnoštvo drugih institucija u kojima se broj zaposleni svakom smjenom, ili zamjenom vlasti, iz godinu u godinu za nekoliko stotina ili tisuća povećava. Nikako se ovdje u konstatiranju ovog i ovakvog stanja ne smije zaboraviti niti na ustrojstvo države na lokalnoj razini, od županija, gradova i općina. Dvadeset županija plus grad Zagreb, 128 gradova, 448 općina, za državu od jedva četiri milijuna stanovnika i njenu teritorijalnu veličinu, više je nego dovoljno proglasiti, rastrošno, neracionalno i populistički. Ovakvo stanje i situaciju teško je opravdati, osim ako se ne gleda iz kuta političkih stranaka, da svatko za svoje zasluge bar malo mora biti honoriran, pa što košta, košta.

I kad se traže uzroci i razlozi današnjeg gospodarskog, društvenog, socijalnog i demografskog stanja, nitko od onih koji su od naroda dobili mandate da upravljaju društvenim dobrom, državom, ne pronalazi odgovore i rješenja u navedenim činjenicama i u dosadašnjem načinu ponašanja, te u lošim odlukama i propisima svih vladajućih u proteklih dvadeset i osam godina, nego se i dalje bave raznim ideologijama, prošlošću i demagogijom o nekom dobru kojega nitko, osim nekih, ne osjeća. Zašto nitko do sada nije imao hrabrosti, možda je znanja i bilo, da za dobrobit i budućnost ovog naroda napravi ključne poteze, koji bi tom narodu osigurali dostojanstvenije življenje i da s time skine dojam sa stvarnosti, kako je ova država nekima majka i krava muzara, a nekima maćeha i ubožnica?.

tekst :
Franjo Memedović

Tagovi: državna služba, uprava, javni sektor, zaposleni, povišica, plaće

Na 39. Kulenijadi titulu šampionskog kulena odnio kulen Jure Polić Strinića

BIRAMO NAJBOLJEG IGRAČA 1. ŽNL: Sadileku i Podobniku najviše glasova iz Požege

Slijetanje automobila u Gradcu, ima ozlijeđenih

Kutjevo d.d. vrši otkup uljarica i žitarica ovogodišnje žetve

Vrijeme danas sunčano i vruće, najviša temperatura između 32 i 36°C

Marin Rončević poručio: ʼČekamo transplantaciju, ali vaša i naša Mila je dobroʼ

Vrijeme danas sunčano i vruće

Želite znati tko vas je izbrisao s liste prijatelja? Sada možete

Europi prijete po život opasne ekstremne vrućine, a uz visoke temperature Hrvatsku čeka još jedna opasnost

Hrvatska slavi 28. rođendan: Zadnji Dan državnosti u lipnju?

Dvije teške krađe provaljivanjem, jedna krađa novca, jedna prijevara i prometne nesreće

Sinoć se odvijala drama na brodskom Korzu! Mladić se samo srušio, po pljusku, grmljavini, nevremenu, djelatnici hitne medicinske pomoći 40 minuta su se borili za njegov život...

Europu idući tjedan pogađa toplinski val kakav još nije zabilježen u lipnju

U Hrvatskoj 12.500 djece ima roditelja u zatvoru

Danas je prvi dan ljeta, uživajte u godišnjim odmorima

Pokušajte riješiti novi HAK-ov test iz prometnih propisa: Za manje od 90% morate na popravni

Biljana Borzan izabrana za potpredsjednicu europskih socijaldemokrata

PRVO NATJECANJE U PEČENJU PEČENKI: Požeški ražanj u Vidovcima, nedjelja 23.lipnja

DANAS JE TIJELOVO: Znate li što time obilježavamo?

Kutjevo d.d. vrši otkup uljarica i žitarica ovogodišnje žetve

Prvenstvo Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije u lovnom streljaštvu

Jedan Slavonac dobio 700 kuna kaznu zbog komentara na Facebook-u, drugi 400

Porezna i Carina danas kreću u velike kontrole. Evo koga će posebno provjeravati

Do kraja tjedna iznimno vruće, a za vikend grmljavinske oluje

Veća grupa migranata uhvaćena u blizini Slavonskog Broda

Prvi put nakon rata osniva se pričuvna policija, kuca se na vrata umirovljenih policajaca

Podržavate li članstvo Hrvatske u Europskoj uniji?

1. Da

2. NARAVNO

3. NE

4. SVEJEDNO MI JE

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate