NASLOVNAVIJESTI
Nekima je država majka, a nekima maćeha?!

FOTO: google

KOLUMNA FRANJE MEMEDOVIĆA

Nekima je država majka, a nekima maćeha?!

13.1.2019. 09:34 | Franjo Memedović PREGLEDA: 335

Kako je dobro biti zaposlen kod države kao poslodavca, bilo u državnim ili javnim službama. Nema tu viška zaposlenika, nema stečaja, nema likvidacija koje kakvih izmišljenih institucija i agencija, ima samo pripajanja, a onda nema nit otkaza ugovora o radu. Dapače, svake godine i dolaskom svake nove-stare vladajuće garniture, zaposlenih u javnim i državnim službama sve je više, pa čak i prosvjetnog kadra i ako je djece svake godine tridesetak tisuća manje. Svima je ovdje sve jasno, preko brojnih znači nikada nema, kao što nema nit nekih mjerila učinka njihova rada. Plaće, regresi, božićnice i uskrsnice su sigurni i svakim novim proračunom čak se uredno i povećavaju, jer ako ne, eto štrajka i eto frke za njihove poslodavce, za vladajuće. Ako se prema službi još i ,,lojalno" ponašaš. možeš biti nagrađen još s desetak posto na plaću, kao da nije normalno, da prema poslu i službi moraš biti odgovoran i odan. Ništa lošije, a niti bolje, nije ni sa zaposlenicima i službenicima u jedinicama lokalne uprave i samouprave.

Bez obzira na to što nas je u ovoj državi svake godine sve manje i manje, ali zato nam je u državnim i javnim službama svake godine zaposlenika sve više i više, a redovi i čekanja za ostvarivanje nekih svojih prava i potreba , sve duži i duži. Kao u nekom drugom svijetu, ali ipak u istoj državi, realni gospodarski sektor na velikom europskom i svjetskom tržištu muči se i u neravnopravnim uvjetima, natječe se s konkurencijom , gdje vrlo rijetki u tome i uspijevaju, a ostali da se pate, uz zastarjele tehnologije, opterećeni raznim i prevelikim porezima i doprinosima , te raznim para državnim i koje kakvim drugim nametima. U takvim uvjetima nemoguće je modernizirati tehnologije, a i svojim radnicima osigurati plaće dostatne potrebama današnjeg načina življenja. Dugo su godina radnici strpljivi bili, nadali se boljem, a onda je fitilj do karaj dogorio, te razočarani svojim standardom i društvenom klimom, krenuli u svijet trbuhom za boljim kruhom i za boljom, istina tuđom državom. I kada je ova pojava postala masovna ni tada one koji su za nju ,,zaslužni, to nije dirnulo, nego su to protumačili kao slobodu kretanja radne snage u okvirima velikog europskog tržišta. Istovremeno to tržište nije zanimljivo i primamljivo za zaposleni u državnim i javnim službama, osim na žalost onima koji su nam najpotrebniji i u čije je školovanje država najviše uložila, a to su medicinski djelatnici, čije su plaće na prirodu i uvjete rada stvarno male, pa čak ponekad i ponižavajuće. Bilo bi dobro doći do podatka, koliko je državnih službenika dalo otkaze i otišlo raditi u inozemstvo u odnosu na one iz realnog sektora. Ovo samo radi usporedbe, kako je i koliko je loše ili dobro biti zaposlen u tom sektoru.

Kada je sve ovako kako je, postavlja se pitanje, koliko smo i da li smo u opće u ovoj državi bar donekle svi jednaki i jednako zaštićeni? Ustav ove države to nam kao jamči, ali izgleda da to ipak nije baš tako? Evidentna je činjenica da postoji ona većina koja je izložena nemilim ,,pravilima" kapitalizma i ,,slobodnog" tržišta koji su prepušteni pravilima bez pravila, i oni drugi, koji uživaju blagodati zaštite države i koriste svoje pozicije, da svoja prava štite ucjenama, štrajkovima, pred kojima njihov poslodavac, država, nikada ne pruža otpor i uvijek popušta. Dokaz da je tomu tako, su i ne tako davni ,,dogovori " oko povišice plaća državnim i javnim službenicima u kojima je država opet pokleknula pred prijetnjom štrajka i popustila zahtjevima svojih zaposlenika i pronašla dvjestotinjak milijuna kuna za povišenje njihovih plaća, onako iz rukava, i ako ta cifra nigdje nije u proračunu za 2019. godinu predviđena. Kažu, to će se pronaći preraspodjelom, pa će se tako slična cifra naći na isti način i za besplatne udžbenike, koji su potrebniji od ucijenjene povišice plaća i tko zna koliko će se toga još namiriti preraspodjelom sredstava u državnom proračunu za još neke druge zahtjeve i prohtjeve određenih skupina ili koalicijski partnera. I sada se postavlja jedno logičko pitanje, što znači preraspodjela? Ništa drugo, nego uzmi od onoga i tamo gdje se nitko ne buni i daj onome tko , vrišti, kuka ili ucjenjuje, bez obzira na to što će to tamo odakle je uzeto više faliti, nego li što će tamo gdje je dato koristiti. I u ovim i ovakvim radnjama i slučajevima mogla bi se upotrijebiti ona narodna "TKO JE JAČI, TAJ KAČI".

Malo se, ili skoro nitko i ne zapita, na koji način i kakva nam je potrošnja državnog novca , našeg zajedničkog? Niti jedni do sada vladajući nisu razmišljali a kamo li pokušali racionalizirati i drugačije organizirati državu, njene službe i institucije, a pogotovo njeno ustrojstvo i drugačije funkcioniranje, prije svega da bude bar približno na dobrobit svim svojim građanima. E, o tome se ne razmišlja i u to se ne dira. Nikome i nikada, a možda samo ponekad pada na pamet, kako vladajućima tako i oporbi, da na red i kao prioritet postave pitanje , da li državni parlament treba brojati 151 saborskog zastupnika, pogotovo ovakvih kakvi su sada, da li je potrebno dvadeset jedno ministarstvo, uz tolike ministre i njihove zamjenike još i brojne državne tajnike, da li treba ovoliko državnih agencija, koje ponekada i ne znaju što im je posao, uz mnoštvo razno raznih ureda s izmišljenim i nepovezanim djelatnostima, inspekcijskih službi s preklapajućim nadležnostima, te mnoštvo drugih institucija u kojima se broj zaposleni svakom smjenom, ili zamjenom vlasti, iz godinu u godinu za nekoliko stotina ili tisuća povećava. Nikako se ovdje u konstatiranju ovog i ovakvog stanja ne smije zaboraviti niti na ustrojstvo države na lokalnoj razini, od županija, gradova i općina. Dvadeset županija plus grad Zagreb, 128 gradova, 448 općina, za državu od jedva četiri milijuna stanovnika i njenu teritorijalnu veličinu, više je nego dovoljno proglasiti, rastrošno, neracionalno i populistički. Ovakvo stanje i situaciju teško je opravdati, osim ako se ne gleda iz kuta političkih stranaka, da svatko za svoje zasluge bar malo mora biti honoriran, pa što košta, košta.

I kad se traže uzroci i razlozi današnjeg gospodarskog, društvenog, socijalnog i demografskog stanja, nitko od onih koji su od naroda dobili mandate da upravljaju društvenim dobrom, državom, ne pronalazi odgovore i rješenja u navedenim činjenicama i u dosadašnjem načinu ponašanja, te u lošim odlukama i propisima svih vladajućih u proteklih dvadeset i osam godina, nego se i dalje bave raznim ideologijama, prošlošću i demagogijom o nekom dobru kojega nitko, osim nekih, ne osjeća. Zašto nitko do sada nije imao hrabrosti, možda je znanja i bilo, da za dobrobit i budućnost ovog naroda napravi ključne poteze, koji bi tom narodu osigurali dostojanstvenije življenje i da s time skine dojam sa stvarnosti, kako je ova država nekima majka i krava muzara, a nekima maćeha i ubožnica?.

tekst :
Franjo Memedović


Tagovi: državna služba, uprava, javni sektor, zaposleni, povišica, plaće

Odlične vijesti stižu iz Philadelphije: ʼʼMila je odlično. Nalazi nakon prve terapije ne mogu biti bolji!ʼʼ

Sretan Uskrs!

Pobjednici državne vjeronaučne olimpijade kod biskupa Škvorčevića

Mala Mila s obitelji sutra leti u Philadelphiju, prikupljeno više od 34 milijuna kuna

Mala Mila umire. Za 5 dana moramo skupiti 3 milijuna dolara. Idemo!

Objavljena karta koja prikazuje gdje se u Hrvatskoj može obaviti pobačaj

Poticanjem razvoja gospodarstva u Kutjevu žele stati na kraj odlasku mladih

„Zajedno“ za učenike Tehničke škole u Požegi

ʺOSTATI I OPSTATI U RUŠEVU I OKOLICIʺ- Poziv za sudjelovanje na Forumu demokracije

ŽELIŠ STUDIRATI I RADITI? MORH je raspisao javni natječaj za prijam u kadetstku službu

Pleternički učenici se razglednicama bore za solidarniji svijet – šalji dalje!

Najavljena tradicionalna 6. Sarmijada u Požegi za nedjelju 31. ožujka

APEL ISELJENIH HRVATA U IRSKOJ: ‘Otvorite nam hrvatsku školu, djeca nam jaja čitaju kao ʺđađaʺ

MORH poziva vojne obveznike na upis u vojnu evidenciju, evo tko se sve dužan odazvati

POU Obris domaćin projekta ʺISKRAʺ - Iskustvo kreativnih aktivnosti

Nova hit aplikacija: Ocijenite svoga župana i gradonačelnika ili općinskog načelnika!

Prisegnuo 24. naraštaj dragovoljnih ročnika u vojarni ʺ123. brigade HVʺ u Požegi

ʺPleternička korpaʺ nudi sve što turistu treba za potpuni doživljaj Pleternice

Raspisan natječaj za Cvjetiće glazbe, a audicija 24. ožujka

Učenicima požeških srednjih škola održano predavanje o sigurnom sudjelovanju u prometu

CZSS Požega održao skup podrške zaposlenicima CZSS-a Zadar

Završetak obuke ročnika vrhunskih sportaša u Požegi

OPAAA, EVO GA- 12.3. počinje suđenje HDZ-ovom dožupanu Neferoviću za tjelesni napad na novinara

49. Dani Glazbene škole Požega - Koncert profesora Glazbene škole Požega

PEPELNICA ILI ČISTA SRIJEDA: Evo što to točno znači za vjernike

Vakula najavio temperaturne rekorde, a nakon toga su mogući nevrijeme i tuča