NASLOVNANASELJA
Ni do kirvaja se ništa promijenilo nije...

FOTO: Franjo Memedović

Ni do kirvaja se ništa promijenilo nije...

25.10.2020. 10:48 | Franjo Memedović PREGLEDA: 714

U ponedjeljak je dan sv. Demetrije, a to znači da je kirvaj u Brodskom Drenovcu i u mnogim drugim, većim ili manjim mjestima, čije su crkve posvećene i nose ime tog katoličkog sveca i mučenika.

Drenovčani su posebno ponosni na svoju crkvu sv. Mitra jer se radi o osam stoljetnom jedinstvenom zdanju, zaštićenom spomeniku nulte kategorije, koji je bez obzira na visoki stupanj zaštićenosti, prema sadašnjem stanju, prepušten zubu vremena i propadanju.
Prije mjesec i pol dana pisali smo kako je na crkvi sv. Demetrije u Drenovcu, što zbog vremenskih neprilika, što zbog starosti objekta, došlo do oštećenja krovišta i stupova potpornjaka, o čemu smo obavijestili i Konzervatorski zavod iz kojeg su nam poslali obavijest da će otići na teren i pregledati stanje. Jesu li stručnjaci Konzervatorskog zavoda bili u Drenovcu, nije nam poznato, ali stanje na i oko crkve sv. Demetrije je nepromijenjeno. Dapače, dolaskom jesenskih kiša, ono se pogoršava, pogotovo na dijelu krovišta gdje se voda slijeva po vanjski zidovima i ugrožava statiku ovog objekta.
Nadali su se Drenovčani da će se bar neka oštećenja na njihovoj crkvi sv. Demetrije do kirvaja sanirati, ali od nade i obećanja dogodilo se samo razočarenje. Nakon ovoga postavlja se pitanje; Kakva je to briga o spomenicima kulture nulte kategorije kada institucija koja je zadužena za njihovo održavanje nije u stanju organizirati postavljanje pedesetak crjepova kako bi se takav spomenik zaštitio i spasio od daljnjeg propadanja?

Foto i tekst;
Franjo Memedović

Tagovi: b. drenovac, crkva, nevrijeme, oštečenje, kirvaj, popravak, spomenik, nulta kategorija

Kako ste zadovoljni sa "Adventom u bećarskom šoru"?

Jako sam zadovoljan/zadovoljna

Moglo je i bolje

Uopće nisam zadovoljan/zadovoljna

Svejedno mi je

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate