NASLOVNAVIJESTI
Objavljene upute Ministarstva obrazovanja za ocjenjivanje nastave na daljinu

FOTO: Index.hr

Objavljene upute Ministarstva obrazovanja za ocjenjivanje nastave na daljinu

5.4.2020. 20:43 | Dnevnik.hr IZVOR: Dnevnik.hr PREGLEDA: 193

Ministarstvo obrazovanja predstavilo je upute za ocjenjivanje nastave na daljinu. Kako navode u Ministarstvu, upute su namijenjene učiteljima, nastavnicima i profesorima, ali dijelom i roditeljima, starateljima i učenicima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove je Upute poslalo svim školama, uz dodatke koji sadrže primjere provjera i njihova vrednovanja iz različitih predmeta.

Materijal, između ostaloga, sadrži načela vrjednovanja u nastavi na daljinu, metode i preporuke za vrjednovanje u okviru standardnih pristupa te inovativniji pristup kao i nagrade za aktivnost i rad, naglasila je Divjak.


Napravljene su upute i za razrednu nastavu, vrjednovanje praktičnih vještina i zaključivanje na kraju godine.


Tu su i preporuke za vrjednovanje u visokim učilištima, državna matura 2020., vrjednovanje i samovrjednovanje nastavnika te naglasci za roditelje, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Divjak predstavljajući Upute za vrednovanje i ocjenjivanje za vrijeme trajanja nastave na daljinu.

Podsjetila je kako su za načela ocjenjivanja i vrjednovanja bitni usvajanje ishoda i učenja putem bitnih sadržaja, naglasak na dobrobiti učenika i poticanje na učenje, a ne ocjenjivanje naučenoga.

Sve upute i preporuke možete pročitati ovdje

Podsjetimo, sljedeći tjedan nastave na daljinu bit će tjedan ponavljanja i planiranja, a ocjenjivanje i vrednovanje trebalo bi početi nakon Uskrsa u skladu s uputama, najavila je u četvrtak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ne očekuje se da idući tjedan nastavnici rade s učenicima, nego da planiraju, daju povratnu informaciju i da se pripreme za vrednovanje i ocjenjivanje.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)

Tagovi: ministarstvo, ocjenjivanje, online škola, škola na daljinu