NASLOVNAVIJESTI
PRIJETE IM ZATVORSKE KAZNE: Ove godine više od 200 vozača pobjeglo je s mjesta nesreće

FOTO: Arhiva

PRIJETE IM ZATVORSKE KAZNE: Ove godine više od 200 vozača pobjeglo je s mjesta nesreće

29.12.2019. 14:13 | Andrea Staklarević IZVOR: Dnevnik.hr PREGLEDA: 484

Prometne nesreće su sve češće s alkoholom ili bez njega, a pogotovo u blagdansko vrijeme. Niz je prometnih nesreća s teškim posljedicama u kojima su počinitelji pobjegli.

''Ovo je jedna panična reakcija u stresu, emocionalnom stanju kad vi ne možete realno sagledati svoju situaciju, vi ste tog trenutka vjerojatno svjesni da ćete biti uhićeni, da se ne možete sakriti'', objašnjava prometna psihologija Ljiljana Mikuš zašto vozači bježe s mjesta nesreće koju su skrivili za Dnevnik.hr.

Ukoliko pobjegnete s mjesta nesreće i ne pružite pomoć teško ozlijeđenoj osobi to se računa kao kazneno djelo, a predviđena kazna za bijeg s mjesta nesreće može biti ili novčana, ili zatvorska. 


Ako je u pitanju samo teška ozljeda, predviđa se zatvorska kazna od jedne do osam godina, a ukoliko je smrtna posljedica jedne ili više osoba u pitanju, kazna zatvora je od tri do petnaest godina zatvora.


''Kazne su velike, samo nažalost sudac vrlo rijetko kad uzima to kao jako otežavajuću okolnost. Ti ljudi izmišljaju razne stvari, da su bili pod šokom i kojekakve stvari koje ih mogu opravdati'', pojasnio je prometni vještak Goran Husinec za Dnevnik.hr.

Ove godine počinitelja nesreća s poginulim ili ozlijeđenim osobama koji su pobjegli s mjesta nesreće i da unesrećenima nisu pomogli niti da su prijavili nesreću, ima čak u 204 slučaja.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)

Tagovi: prometna nesreća, alkohol, Policija, promet, bjeg s mjesta nesreće

Podržavate li članstvo Hrvatske u Europskoj uniji?

1. Da

2. NARAVNO

3. NE

4. SVEJEDNO MI JE

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate