NASLOVNAVIJESTI
PITANJA I ODGOVORI: Ministar zdravstva odgovarao na sva pitanja građana o koronavirusu

FOTO: Index.hr

PITANJA I ODGOVORI: Ministar zdravstva odgovarao na sva pitanja građana o koronavirusu

20.3.2020. 15:17 | Index.hr IZVOR: Index.hr PREGLEDA: 171

Na službenoj stranici vlade o koronavirusu ministar zdravstva Vili Beroš danas je uživo odgovarao na pitanja građana. Na početku je komentirao Arenu Zagreb. "Imamo primarne, sekundarne i tercijarne centre. Jedan od tih sekundarnih bit će u Areni Zagreb", kazao je ministar.

Kakva je situacija sa zaštitnim maskama, ima li ih dovoljno?

Kada je riječ o maskama, važno je da zdravstveni radnici imaju zaštitnu opremu. Osigurali smo ih dovoljno. Razmišljamo o intenzivnoj nabavi velikog broja maski i za duži period.


Koliko su ugrožene osobe s autoimunim bolestima?


One spadaju u rizičnu skupinu. Neka ne napuštaju domove ako mogu.

Što je s otkazanim terminima pregleda?

Bitno je da svi koji trebaju hitnu pomoć to i dobiju. Kasnije ćemo razgovarati i o onima koji su zakinuti. Oni sa stanjima koja zahtijevaju adekvatan tretman će dobiti zdravstvenu zaštitu.

Imamo li dovoljno respiratora?

Imamo 500 stacionarnih, 300 transportnih. To je daleko veći broj nego što je potencijalno teško oboljelih. Ovo je novi virus, nova bolest, ali kapacitet od 800 respiratora je znatan i velik. EU je poduzela javnu nabavu, koja će nam omogućiti nabavu dodatnih količina.

Kakve su upute dobili djelatnici u bolnicama?

Morali su na tečajeve i dobili su upute o održavanju distance.

Sanitetski prijevoz?

U ovom trenutnu nemam podataka da je disfunkcionalan. Ukoliko iskrsne problem, to će riješiti Ministarstvo.

Hoće li se postrožiti mjere putovanja trajektom?

Epidemiološka slika je dobra. Mi kao Stožer ne donosimo samostalno mjere. One su temeljene na mišljenju struke. S obzirom na trenutnu situaciju - ne. Razmišlja se o zabrani internih migracija.

Postoji li mogućnost da djeca budu ugrožena skupina?

Zasad ne.

Koja je cijena testova?

Ne mogu to odgovoriti, cijena je irelevantna, bitno je da ih ima dovoljno.

10 posto testiranih u ZG je zaraženo?

Svi pozitivno testirani u ZG su pribrojeni ukupnom broju oboljelih. Činjenica je da je oko 10 posto testiranih u laboratoriju pozitivno, ali to je zato što se šalju samo selekcionirani bolesnici. To nije preslika stanja u cijeloj populaciji. 

U vezi s lijekovima koji su se pojavili vani, što je s njima?

Struka jedina to može odgovoriti. Bilo je informacija o lijekovima koji djeluju, ali to se nije pokazalo točnim. Siguran sam da infektolozi znaju prepoznati što bi moglo biti od utjecaja, a što ne. Moramo biti objektivni i ne nasjedati spinovima.

Upute za trudnice?

Trudnice su općenito otpornije na sve infekcije, priroda na taj način brani majku. Zna se da je broj trudnica manji nego oboljelih u populaciji. Preporuke za sve rizične skupine su iste, izbjegavanje kontakata, održavanje higijene. Dvojaki je način prenošenja - kapljična zaraza, dok pričamo, kašljemo... Ako nam je osoba blizu manje od jedan metar u zatvorenom, dva metra na otvorenom, ona može udahnuti to. Drugi način je kada aerosoli padnu na površine, tamo mogu preživjeti, i ako netko to dira, može virus prijeći u naš organizam, ali samo putem sluznice nosa, ustiju i očiju. Ako održavamo distancu, peremo ruke - mogućnost infekcije je minimalna.

Moraju li radnici izvana u samoizolaciju kad se vrate?

Moraju. Putevi opskrbe moraju biti otvoreni. Ali epidemiolozi su morali pronaći način kako da se ti vozači samoizoliraju. To je reguliran i propisan tijek robe i kamiona i vozača.

Ministru stiže puno pohvala građana.

Hvala svima, ja samo radim svoj posao i čast mi je da mogu služiti hrvatskom narodu. I nije mi nimalo teško, napravit ću sve što je u mojoj moći.

Kako će invalidi provoditi samoizolaciju?

Invalidna osoba je u svom stanu, za njega vrijede ista pravila kao i za ostale. Ako je potrebna dostava hrane i roba, za to postoji Crveni križ. 

Zašto se testiranja odvijaju samo u Zagrebu?

Ovdje možemo jedino provesti pouzdana testiranja. Postoje brzi testovi, ali njih se može koristiti samo kad se pokaže da su vjerodostojni. Ne koristite testove upitne kvalitete. Svjedoci smo da su Talijani vršili brojna testiranja pa im rezultati nisu dobri.

Zemlje u okruženju provode više testova?

Ova naša borba traje pet-šest tjedana. Čitavo vrijeme govorimo, da je veći broj oboljelih, onda bi se povećavao već broj zaraženih, teških bolesnika. Tome nije tako, dakle strategija je više nego utemeljena.

Građani se ne pridržavaju razmaka u trgovinama, ljekarnama... Kako to osigurati?

Apeliramo na svijest građana i odgovornost. Ako ste nekome preblizu, vi se sami možete zaraziti. Morate misliti o vašem, ali i tuđem zdravlju. Možemo samo apelirati, bavite se samozaštitom.

Koje su procjene broja zaraženih do kraja epidemije?

Imamo usporedne točke. Znamo koliko je broj bio u Kini, Italiju... Nije kraj epidemije. To su nam kriteriji.

Trebamo li jesti više voća i povrća?

Da, to je uvijek dobrodošlo. Donekle jača naš imunitet, ali to nam ne može biti jedina strategija borbe protiv virusa.

  Što s taksi službama?

Epidemiološka služba daje upute. Bilo bi dobro voziti se u daljini od vozača.

Danas je 25. dan od prve zaražene osobe. Zašto imamo toliko malo oporavaka?

Jako smo oprezni kod definicije oporavka. Novi je virus, nova bolest, moramo biti sigurni da je osoba zdrava i sigurna. Osoba mora biti potpuno bez simptoma i nalazi moraju biti unutar 48 sati negativni.

Koliko traje oporavak od dijagnoze do ozdravljenja?

To je individualno, netko ima gripu tri dana, netko deset dana. Većina virusnih bolesti ima dinamiku. Oporavak je duži od obične gripe.

Zašto se ne testiraju svi koji su bili van države?

Svi koji su na listi dobivaju mjeru samoizolacije. Prema sadašnjoj situaciji, većina nije zarazna. Struka to određuje. Imamo dovoljno testova, ali ne znamo koliko će epidemija trajati. Direktor WHO-a je naveo da je manjak testiranja poluga povećanja zaraženih, ali pritom nije mislio na nas.

Kako razlikovati gripu od korone?

Nemoguće je to razlikovati u početku. Važna je epidemiološka slika. Idućih dana će biti više bolesnika. U početku nema velike razlike u simptomima, bitno je s kim ste bili u kontaktu.

Ići van ili ne ići?

Vrlo je poželjno biti na zraku, kretati se, gibati se, ali ne kretati se u skupinama većim od pet. Morate držati udaljenost od dva metra. Ako se toga držite, onda je to jako dobro za vas. Nikako ne idite na igrališta puna djeca, ne igrajte picigin, nemojte biti u kontaktu s drugima i u uskim grupama.

Obdukcija preminulog u Istri?

Obdukcijski nalaz još nije gotov, odnosno mikroskopska analiza. Do sada nije definiran uzrok smrti.

Može li se pranjem šivanih maski ubiti virus?

Ovaj virus je izrazito mali, a pitanje je kolike su pore od kojih je maska sačinjena. Pitanje je jesu li te maske uopće funkcionalne. Društvena organizacija, šivanje maski, to je društveni odgovor na krizu. Ne znam djeluju li te maske i jesu li funkcionalne. Zbog toga za sve naše djelatnike na prvoj crti borbe moramo nabaviti maske koje su adekvatne certifikacije.

Koliko je dug životni put virusa na otvorenom?

Virus je mala čestica, na granici žive i nežive prirode. Mogu živjeti tako da ulaze u našu stanicu, ubacuju genski materijal. Ne mogu dugo živjeti van žive stanice, dva-tri dana. Navodno ovaj virus može preživjeti i do pet-šest dana u optimalnim uvjetima. Van žive stanice on ne može dugo živjeti.

Ako zaražena osoba kuha, a jelo jede zdrava, može li se zaraziti?

Može, ako zaražena osoba kašlje iznad hrane ili priča, ili ako posuđe nije dezinficirano.

Koja je četvrta faza?

To je karantena pojedinih područja, ograničenje kretanja u pojedinim područjima. Uvijek ćemo nalaziti balans, ako do toga i dođe. 

Smijemo li raditi u vrtu, bez kontakta s drugima?

Možete, ako nema osoba u blizini. Virusi nisu svjetski prvaci u skoku u dalj. 

Što ako se vozimo javnim prijevozom, a živimo s rizičnom skupinom?

Važno je kako se ponašate u javnom prijevozu, ali i u kućanstvu. Kad izađete iz tramvaja morate oprati ruke, i kad dođete kući držite distancu, perite ruke... Kod kuće, ako je riječ o starijima ili bolesnima, jako je važno držati se preporuka.

Što je opasnije, koronavirus ili gripa?

Gripa je virusna bolest, ali je stoljećima prisutna. Postoji imunitet određeni na gripu. Činjenica je da se virus gripe može promijeniti da imunitet ne štiti generalno, ali nam pomaže da lakše prebrodimo gripu. Pitanje je što bi bilo kad bi koronavirus i gripa istovremeno bili pušteni u populaciju bez imuniteta. Možda bi bila smrtonosnija. 

Mogu li kućni ljubimci prenositi virus?

Ne mogu.

Jesu li službene brojke točne, odnosno ima li više zaraženih nego što je službeno objavljeno?

Sve će biti jasno, poznato, ne postoje stvari koje možete sakriti.

Zašto nošenje maski za sve nije obavezno?

Jer se nošenje maski nije pokazalo posebno protektivnim. Da je to tako, svi bi nosili maske i nitko ne bi bio bolestan.

Imamo li zalihe cjepiva za SARS?

Ne znam imamo li zalihe tog cjepiva. Neki lijekovi za HIV su se primjenjivali u početku liječenja bolesnih.

Trebaju li radnici u domovima za starije s maskama?

Mislim da svatko tko je odgovoran za vođenje doma mora voditi računa o tome da bude prisutna sva zaštitna oprema i dezinficijensi.

Koliko je potrebno da kurirske službe imaju i dalje dozvole za rad?

Što je veći broj kontakata, to je veća mogućnost zaraze. Moramo se pridržavati svih uputa, izbjegavati fizički kontakt. Ako ste stalno u upotrebi novčanica, navucite rukavice. Poslodavci službi koje imaju dostavu moraju svoje djelatnike informirati o načinu širenja zaraze i načinima zaštite.

Zašto rigorozne mjere nisu provedene prije dva ili tri tjedna? Može li se odgovorno tvrditi da sada nije prekasno?

Mjere su poduzete u adekvatno vrijeme. To tvrdim na temelju mirne epidemiološke situacije. Mi se dobro držimo, što ukazuje da su mjere bile pravodobne i učinkovite. Možemo li zatvoriti sve, da, moglo se. Ali to ne bi spriječilo širenje epidemije, samo bi ga usporilo. Mi smo balansirali ono što je potrebno učiniti i što je razumno učiniti.

Struka mora jasno reći koja su pravila, postupci, preporuke.

"Čuvajmo sebe, čuvajmo druge, budimo odgovorni da svi skupa spriječimo širenje epidemije", poručio je ministar na kraju.

(IZVOR: www.index.hr)

Tagovi: pitanja, ministar zdravstva, koronavirus, pitanja i odgovori

Capak odgovarao na pitanja o koronavirusu: Treba li prati namirnice iz dućana?

Danas pretežno sunčano uz temperaturu do 14°C

RASTE BROJ ZARAŽENIH U HRVATSKOJ: Izdana važna obavijest za sve kojima su izdane propusnice

DIVJAK O DRŽAVNOJ MATURI: Esej iz hrvatskog jezika se odgađa

UVODE SE DRASTIČNE KONTROLE ZA PROPUSNICE: Bit će ih još teže dobiti, a izdavat će se u drugačijem obliku

Danas sunčano uz prolazno umjerenu naoblaku

Već sutra bi mogle poskupjeti cigarete, alkohol i slatka pića, evo za koliko

U HRVATSKOJ 867 ZARAŽENIH: U 24 sata 77 novooboljelih

U POŽEGI POTVRĐEN DRUGI SLUČAJ ZARAZE: Kćer zaražene gospođe došla iz Turske i radila u banci

SINDIKAT POLICIJE HRVATSKE GRAĐANIMA: Nemojte ulaziti u sukob s policajcima

PALE CIJENE GORIVA: Benzin jeftiniji od dizela

Danas promjenjivo oblačno uz moguć snijeg

HRVATSKA SVE BLIŽA BROJCI OD 1000 ZARAŽENIH: Od jučer u Hrvatskoj 77 novooboljelih od korona virusa

21-godišnjak s područja Pleternice verbalno i tjelesno napao 19-godišnjakinju

U Slavonskom Brodu potvrđen četvrti slučaj zaraze korona virusom

Danas umjereno oblačno uz moguć snijeg i kišu

Danas pretežno sunčano uz moguću kišu

U Hrvatskoj 22 novozaražena, ukupno 657 slučajeva

Problemi sa spojkom automobila: Nemojte zanemarivati prve znakove!

BROJ ZARAŽENIH U HRVATSKOJ PORASTAO NA 635: ʺOstanite disciplinirani i ostanite doma!ʺ

Danas pretežno sunčano uz umjerenu naoblaku

U Hrvatskoj 586 zaraženih: Od jutros 35 novooboljelih

HZJZ objavio nove upute: Svežite kosu u rep, ne nosite nakit...

U HRVATSKOJ 551 OBOLJELA OSOBA: ʺHrvatska je i dalje u fazi linearnog rastaʺ

Pogledajte od kada možete u dnevnim uvjetima isključiti svjetla na automobilu

Danas promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom

U Slavonskom Brodu preminula osoba pozitivna na koronavirus

Potvrđen PRVI SLUČAJ zaraze korona virusom u Požeško-slavonskoj županiji:Virus zaradio u Sisku

U HRVATSKOJ ZARAŽENO 495 OSOBA: Potvrđen drugi smrtni slučaj od korona virusa

U Hrvatskoj 481 osoba zaražena koronavirusom: Od jučer ujutro 63 nova bolesnika

Danas oblačno uz kišu i snijeg

U Hrvatskoj zaražene 442 osobe: Osim porasta zaraženih, porastao i broj izliječenih

PRIJAVI SE NA FOTO-NATJEČAJ ʺVOLIM SVOJU ŽUPANIJUʺ: Možda baš tvoja fotografija bude najbolja u Požeško-slavonskoj županiji

JASNI SIMPTOMI: Kako razlikovati zarazu koronavirusom od prehlade i gripe?

U HRVATSKOJ 418 ZARAŽENIH OSOBA: U Slavoniji 25 osoba pozitivno na COVID-19

Danas pretežno oblačno sa snijegom

U HRVATSKOJ 382 ZARAŽENE OSOBE: Osim porasta broja zaraženih, porastao je i broj izliječenih