NASLOVNA

Počinje škola – oprez u prometu!

2.9.2021. 19:48 | PU požeško slavonska PREGLEDA: 2335

U prve razrede osnovnih škola na području Hrvatske upisano je oko 40.000 prvašića, a što znači i toliko novih svakodnevnih sudionika u prometu. Zato će policija u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa poduzimat razne aktivnosti, a sve kako bi djeca u prometu bila sigurnijaOvogodišnje stanje sigurnosti u prometu karakterizira povećanje broja svih pokazatelja, za što je zaslužan gušći promet, povratak stranih turista i aktualna poboljšana epidemiološka situacija. Podsjetimo da je 2020. godina bila COVID-19 godina značajno manjeg kretanja i ljudi i vozila te smanjenja prometa općenito.    
 
Stradavanje djece
 
Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima brojne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti, a sve kako bi zaštitili djecu u prometu. Njihovo poznavanje prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito.
 
Najpoznatija od svih aktivnosti je akcija „Poštujte naše znakove“. Da je ova akcija pokazala svoju punu opravdanost, govori podatak da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od 1995. godine do sada znatno smanjio.
 
Bez obzira na pozitivne pomake, unatrag deset godina, na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 69 djece, a ozlijeđeno je njih 9481. Smanjenje broja najtežih stradavanja, sigurno je za istaknuti, pogotovo kada je riječ o djeci, ali zabrinjava nešto drugo. Naime, struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama, bitno se promijenila. Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima.
 
Najgore je da su djeca putnici najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba, s kojima bi trebala biti i najsigurnija, ali stvarnost je drugačija.
 
Roditelji djecu nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije.

Tijekom prošle godine na cestama je smrtno stradalo troje djece, dok je ove godine u istom razdoblju, u uvjetima povećanog i gušćeg prometa, smrtno stradalo šestero djece.

Djeca su najčešće stradavala kao putnici u vozilima, što što nažalost govori potvrđuje ranije navedeni zabrinjavajući trend sve većeg broja djece svih uzrasta koja se u vozilima prevoze na neadekvatan način, unatoč današnjem velikom napretku pasivne sigurnosti u automobilima.


Počinje škola


Zbog svega toga, početkom i ove školske godine 2021./2022., u kojoj je u prve razrede osnovnih škola na području Hrvatske upisano oko 40.000 prvašića, dakle novih svakodnevnih sudionika u prometu, u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i temeljem godišnjih planova rada, policija će poduzeti sljedeće aktivnosti:


Aktivnosti policije prije početka školske godine

Policijski službenici su, zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica, pregledali prometnice i prometnu signalizaciju u blizini škola te su zahtijevali otklanjanje uočenih nedostataka. 
 
Aktivnosti policije za vrijeme provođenja akcije
 

tijekom jesenskih mjeseci policijski službenici održati će dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, tijekom održavanja predavanja ili naknadno, policijski službenici će podijeliti prigodni promidžbeni materijal učenicima, policijski službenici će biti nazočni prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda, kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu, tijekom rujna, svakoga dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici će pojačano nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Temeljna zadaća policijskih službenika koji će nadzirati i upravljati prometom, jest omogućiti djeci siguran prijelaz preko kolnika.

Također će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama školatijekom rujna policajci će pojačano mjeriti brzinu na prometnicama u zonama škola i kažnjavati vozače koji ne poštuju ograničenja brzine, također, u vrijeme trajanja akcije u zonama škola raditi će i pripadnici prometne jedinice mladeži.

Njihova zadaća je da u vrijeme dolaska i odlaska djece upravljaju prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole. U ostalom vremenu, upozoravat će vozače koji nepropisno parkiraju vozila, u školama u kojima su oformljene, na obilježenim pješačkim prijelazima raditi će i pripadnici školskih prometnih jedinica, policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nadzirati autobuse kojima se organizirano prevoze djeca. Policijske aktivnosti i način provođenja bit će usklađen s aktualnim epidemiološkim situacijama kako na nacionalnoj, tako i na lokalnim razinama. Isto tako, posjete školama će biti realizirane isključivo u izravnom dogovoru s ravnateljima. 

Zašto su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu?

nižeg su rasta, a što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije,vidno polje im je ograničeno,zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima,smanjena im je sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti  nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu,često reagiraju nenadano i impulzivno zato što su zaigrani,nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti. 

Savjeti roditeljima

djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način,nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje,porazgovarajte s djecom o prometu i ukažete im na potencijalne opasnosti koje im prijete,ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu,vježbajte sigurno prelaženje kolnika,objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semafora, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti te ulogu prometnog policajca,ako je Vaše dijete prvašić, posebnu pozornost posvetite putu u školu, ali putu iz škole,odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu,ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu,ispravite dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila,vlastitim primjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu,ne parkirajte nepropisno u zoni škole,neka djeca u vozilo ulaze i iz vozila izlaze na nogostup, a ne na kolnik,u situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice,ako se Vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljiv, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite mu odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima. 

Savjeti vozačima

podsjećamo da je u zonama svih osnovnih škola brzina kretanja vozila ograničena na 40 km/h,ne parkirajte nepropisno u zonama škola,povećajte pozornost u blizini škola,vodite računa da djeca ne znaju ili nedovoljno znaju prometne propise,poštujte znakove policajaca, pripadnika prometnih jedinica mladeži ili školskih prometnih jedinica,zaustavite vozilo i djeci dajte znak rukom da mogu sigurno preko ceste. 

Srećom sigurnost djece u prometu ni ove godine, po svim pokazateljima nije znatnije narušena nego u istom razdoblju prethodne godine i zadržani su pozitivni trendovi, a prije svega sa zadovoljstvom možemo istaći da je smrtno stradavanje djece u prometnim nesrećama zabilježeno prije 14 godina (2007. godine).

U sedam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama sudjelovala su  24 djeteta, dvoje djece je lakše ozlijeđeno, pri čemu je oboje djece stradalo u svojstvu putnika u vozilu. Prošle godine, u istom razdoblju, u prometnim nesrećama sudjelovalo je 17-ero djece, od kojih je jedno i stradalo pri čemu je lakše ozlijeđeno, a dijete je bilo u svojstvu pješaka. 

Djeca danas u vrijeme razvijenih elemenata pasivne sigurnosti vozila stradavaju najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih koji bi se o njima trebali najviše brinuti. Tako, da i danas unatoč medijskoj promociji sigurnog prevoženja djece u vozilima i zapriječenih zakonski kazni za nekorištenje pojasa, sjedalica ili postolja pri prijevozu djece i nadalje veliki broj roditelja svoju djecu u vozilima prevoze iako ih nisu adekvatno osigurali od mogućeg stradavanja.
 
Savjeti djeci

za kretanje koristite samo nogostup,cestu prelazite samo preko obilježenog pješačkog prijelaza – „zebre“,na mjestima gdje je semafor preko ceste prelazite samo na znak zelenog svjetla na semaforu,obvezno provjerite ima li nailazećih vozila i tek tada stupite na kolnik,ako vozila neprekidno prolaze, sačekajte da se neko od njih zaustavi i vozač vam rukom pokaže da možete sigurno prijeći cestu.

 (Izvor: PU požeško-slavonska)

Tagovi: škola, oprez, Promet, djeca, znakovi

Rezultati ankete: Požežani mogu pokrenuti referendum opoziva gradonačelnika Glavića

Nakon poraza na mjesnim izborima: Mateja Begića stranka nagradila kandidaturom za člana Nacionalnog odbora HDZ-a

Pakrac ima novu aplikaciju za prijavu komunalnog nereda. Treba li ovakva aplikacija i Požegi?

UŽAS U SLAVONIJI: U bolnici istu špricu koriste na više pacijenata, ali to nije sve...

Od ponedjeljka na snagu stupaju nove mjere, a evo i koje...

Legendarne detaljne upute za svinjokolju

FOTO: Advent u bećarskom šoru

Održani ʺObičaji starog zavičajaʺ u organizaciji KUD-a Zavičajnog društva Rama Pleternica

PLETERNICA: Otvoren nesvakidašnji ʺAdvent u bećarskom šoruʺ

ZAPOČELA BOŽIĆNA BAJKA U GRADCU: I ove godine kuća obitelji Perlaska krade mnoge poglede

Sv.Nikola s vilenjacima i Motomrazovima podijelio poklone učenicima u Pleternici

Od 7. prosinca kreću prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Gotovo polovica svjetske populacije podložna je lošoj prehrani

U Požegi ponovno krenuli upisi za ʺMale mažoretkinjeʺ

Subotnja šetnja Pleternicom i Požegom, 20.11.2021.g

Stiže velika promjena kod rada javnih bilježnika

Evo kome od danas ne trebaju covid-potvrde...

POŽEŠKI ZATVOR DOBIO NOVOG ČLANA: Uhvaćen za volanom u alkoholiziranom stanju

NK ʺGraničarʺ organizira paljenje lampiona i sjećanje za žrtvu herojskog grada Vukovara i Škabrnje

Evo na koga se ne odnosi uvođenje covid potvrda...

Korištenje zimske opreme na vozilima obvezno od 15. studenog do 15. travnja

Obitelj Čavlović je u požaru izgubila sve, pomozimo im!

Odzvonilo je lažnim diplomama u Hrvatskoj, uskoro kreće testiranje aplikacije za provjeru lažnih diploma i certifikata

Struje neće biti...

Danas umjereno do pretežno oblačno

Subotnja šetnja Pleternicom i Požegom, 13.11.2021.g

POKAŽIMO VELIKO SRCE: Obitelj iz Našica u požaru je ostala bez svega

Slavonac se kladio pa umjesto novca dobio prijetnje smrću

Nakon kratke bolesti napustio nas je Ivica Kovačić

Cijene goriva i dalje divljaju, a najveći dio od cijene uzima država

Slavonac jurio autocestom od čak 236 km/h, policijski presretač ga jedva dostigao

Ukida li se granica od 0,5 promila alkohola u organizmu kod vozača?

BIZARNO: Kod biste dr. Franje Tuđmana netko već danima ostavlja križ naopačke

Kako ste zadovoljni sa "Adventom u bećarskom šoru"?

Jako sam zadovoljan/zadovoljna

Moglo je i bolje

Uopće nisam zadovoljan/zadovoljna

Svejedno mi je

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate