NASLOVNAVIJESTI
Policija provodi akciju pod nazivom ʺDan bez mobitela u prometuʺ

FOTO: M.M.

Policija provodi akciju pod nazivom ʺDan bez mobitela u prometuʺ

31.10.2019. 13:06 | Andrea Staklarević IZVOR: 034portal PREGLEDA: 335

PU požeško slavonska u suradnji s Udrugom menadžera sigurnosti iz Zagreba danas provodi edukativno preventivnu akciju pod nazivom "Dan bez mobitela u prometu".“Zadovoljstvo nam je što smo danas u ovoj akciji zajedno sa predstavnicama Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, povodom obilježava "Dana bez mobitela u prometu".


Od 1. kolovoza 2019.godine na snagu su stupile izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama te se nastoji pojačano utjecati na 4 ubojice u prometu, a to su alkohol, brzina, pojas i distrakcija.
Kada govorimo o distrakciji tu prednjači korištenje mobitela u prometu. Ovim putem pozivam sve roditelje da budu primjer svojoj djeci i da ne koriste nepropisno mobitel tijekom vožnje. Želim napomenuti da mi godišnje provodimo kontinuirano sankcioniranje korištenja mobitela u prometu, a tijekom ove godine zabilježili smo oko 200-tinjak takvih prekršaja i za takav prekršaj predviđena je kazna od tisuću kuna“, - rekla nam je voditeljica Službe policije PU PSŽ Ivana Radić.“Dan bez mobitela u prometu“ ove godine proglašen je nacionalnim danom i obilježavamo ga 21. listopada.

Mi moramo osvijestiti građane da je korištenje mobitela u prometu od strane vozača, od strane pješaka i od strane biciklista jako opasno jer je mobitel četvrti ubojica na cesti.

Na ovaj način zahvaljujemo se PU PSŽ što nam je omogućila da zajedno prenesemo poruku, kako je takvo ponašanje opasno. Kroz kampanju provodimo istraživanja i prvo istraživanje je bilo “Navika i ponašanje“ koje je provedeno prije 2 godine, te imamo rezultat da od 91% građana u Hrvatskoj koristi mobitel za volanom, pješaci 50% i biciklisti 33% .Prošle godine smo napravili istraživanje distrakcije da vidimo koliko to ponašanje ometa pažnju. Istraživanje je pokazalo da je tipkanje najopasnije, te da su 3 puta sporije reakcije vozača“, rekla nam je voditeljica projekta Renata Ivanović.

(IZVOR: www.034portal.hr)

Tagovi: policija, dan bez mobitela, akcija