NASLOVNA

Poticanjem razvoja gospodarstva u Kutjevu žele stati na kraj odlasku mladih

26.3.2019. 11:18 | Lokalni.hr IZVOR: lokalni.hr PREGLEDA: 965

Svjesni najvećeg problema svoje sredine, a to je odlazak sve većeg broja stanovnika, posebice onih mladih i radno aktivnih, kutjevačka gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Josipom Budimirom odlučila je proračunska sredstva usmjeriti na razvoj gospodarstva te malog i srednjeg poduzetništva. Kao rezultat takve inicijative nastao je Program poticanja gospodarstva za Grad Kutjevo u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Program se sastoji od šest mjera i namijenjen je poljoprivrednicima, obrtnicima i poduzetnicima kutjevačkog kraja.

Program pun pogodak

Mjera 1 odnosi se na sufinanciranje doprinosa iz plaće za svakog novozaposlenog djelatnika koji ima prebivalište na području grada Kutjeva, i to do iznosa od maksimalno 1500 kuna mjesečno. Mjera se može koristiti 24 mjeseca od dana zaposlenja.


Mjera 2 sastoji se od sufinanciranja kamata na poljoprivredne kredite za nabavu repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju. Radi se u pravilu o jednogodišnjim kreditima s kamatnom stopom u rasponu od 4 do 6,5 posto. Sufinanciranje takve kamate u 2019. povećat će se s 4 na 5 posto.

Mjera 3 sastoji se od sufinanciranja premije police osiguranja koja nije sufinancirana putem Ministarstva, odnosno sredstvima EU, takozvane B police. U 2018. putem ove mjere sufinanciralo se 30 posto premije te police, dok se za 2019. planira sufinancirati 50 posto. Riječ je o primamljivoj mjeri za sve poljoprivrednike, koja će ih potaknuti da osiguraju svoje nasade.

Ni mali poduzetnici i obrtnici nisu zanemareni. Njima je namijenjena mjera 4 – poticanje samozapošljavanja, koja se sastoji od isplate jednokratnog bespovratnog novčanog poticaja u iznosu od 30 tisuća kuna za otvaranje novog obrta, OPG-a ili trgovačkog društva. Uvjet je da se osoba koja gospodarski subjekt otvori u njemu i zaposli. 

Za poticanje turizma u kutjevačkom kraju namijenjena je mjera 5, koja se sastoji od isplate 3500 kuna jednokratne pomoći za svaki novi ležaj.

Mjera 6 je zapravo paket od više mjera namijenjenih ulaganju i jačanju kutjevačke gospodarske zone "Kamenjača", od oslobađanja plaćanja gradskih poreza, sufinanciranja priključaka na vodnu infrastrukturu i kupnje zemljišta po više nego povlaštenoj cijeni do sufinanciranja ulaganja u opremu, strojeve, adaptaciju ili građenje novih sadržaja gospodarske naravi u zoni.

– Iako je bilo mnogo skepse i malo potpore, pokazalo se kako je program pun pogodak! Podaci za 2018. su impozantni, možemo reći kako je to svakako bio dobro potrošen novac. Koja se to još općina ili grad može pohvaliti da je za ulaganje u gospodarstvo i malo i srednje poduzetništvo utrošila više od 20 posto svoga proračuna? – postavio je pitanje kutjevački gradonačelnik Josip Budimir.

Sufinanciranje mljekarstva

On je pritom naveo samo neke od rezultata – 30 novozaposlenih putem mjere za sufinanciranje doprinosa, 20 novootvorenih gospodarskih subjekata, a time i zaposlenih osoba, 44 nova ležaja za smještaj turista… Kao jednu od popularnih mjera izdvojio je i sufinanciranje premije osiguranja za kutjevačke poljoprivrednike. Ukupno je program vrijedio 1,13 milijuna kuna.

Mišljenja smo da je cijela ta mjera, odnosno program polučio uspjeh. Mogu odmah najaviti da ćemo i u ovoj 2019. nastaviti s programom i poticajnim mjerama. Koliko sam uspio čuti, interes je i dalje velik, te ćemo ga u tom smislu i popratiti financijskim injekcijama – istaknuo je Budimir.

Dodao je kako će neke mjere doživjeti promjene, no većina će ostati ista, s tendencijom financijskog "pojačanja", a uvest će i novu mjeru namijenjenu onima koji još nisu odustali od mljekarstva i proizvodnje mlijeka – financijsku potporu od 250 kuna po kravi.

Iz Gradske uprave poručuju kako će ove godine zaživjeti i demografska mjera namijenjena rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji sufinanciranjem u iznosu od 200 eura po četvornom metru stambene površine.

izvor: www.lokalni.hr
Nogometni savez Požeško - slavonske županije klubovima 4. HNL donirao kamere za snimanje prvenstvenih utakmica

Biskupijski dan i koncert duhovne glazbe ʺOtvorite vrata Kristuʺ 21.rujna u Požegi

Nogometni savez Požeško - slavonske županije klubovima 4. HNL donirao kamere za snimanje prvenstvenih utakmica

U Drškovcima jučer svečano otvoren novi nogostup, igralište i postavljena spomen ploča u čast braniteljima

4. AJVAR FEST: Ekipa ʺUdruga mještana Donji Čaglićʺ napravila najbolji ajvar!

Na današnji dan 16.9

Vrijeme danas pretežno sunčano i vrlo toplo, najviša dnevna temperatura uglavnom između 25 i 30 °C

Strašna prometna nesreća u Resniku nedaleko Pleternice: “Vrištao je od bolova”

Hodočašće u Udbinu, Gospić i posjet memorijalnom domu Nikole Tesle u Smiljanu

GENERAL MARKAČ U SLAVONSKOM BRODU: ʺBrodsko-posavska županija i grad Slavonski Brod su junaci Domovinskog rataʺ

Najviša dnevna temeratura zraka od 22 do 26

Matej Sivrić: Mislim da će 3 boda ostati u Brodu

Ante Pranić: Svako dijete mora imati pravo ići u vrtić!

OŽB Požega dobila novu integriranu operacijsku dvoranu vrijednosti 3 milijuna kuna

Do kraja rujna otvoreni natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava OPG-ovima i gospodarskim subjektima

Ovaj vikend svi na Glavicu na oktansko ludilo

OBVEZNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE - Bez prava dvije godine, dobit će ih ako se zaposli

Mladi Pakračani u borbi protiv siromaštva

EKSKLUZIVNO - Došli smo u posjed novih fotografija tunela ispod Slavonskog Broda... pogledajte