NASLOVNAVIJESTI
Potpisivanjem Ugovora za izradnju studijsko-projektne dokumentacije korak bliže do izgradnje Centra u Šaguljama

FOTO: bpz.hr

Potpisivanjem Ugovora za izradnju studijsko-projektne dokumentacije korak bliže do izgradnje Centra u Šaguljama

2.10.2019. 07:54 | BPŽ IZVOR: www.bpz.hr PREGLEDA: 250

RCGO „Šagulje" zajednički je projekt Brodsko-posavske, Sisačko moslavačke i Požeško-slavonske županije, svih jedinica lokalne samouprave na njihovom području i naposljetku svih stanovnika ovog dijela Regije koji za cilj ima uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području ove tri županije. Ovaj projekt jedna je od najvećih investicija u županiji.

U srpnju prošle godine, nakon uspješnog apliciranja na Javni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao posredničkog tijela razine 2, a u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine za izradu studijsko-projektne dokumentacije za centre za gospodarenje otpadom, Odlukom Ministarstva projektu „Šagulje" su dodijeljena sredstva u iznosu od 12.750.000,00 HRK.

Nedugo zatim, također u srpnju iste godine, župani ovih triju županija zajedno sa Josipom Grgićem predsjednikom Uprave Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje d.o.o. potpisali su i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine za izradu studijsko-projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom u Brodsko-posavskoj županiji. Ugovor je vrijedan 15 milijuna kuna od kojih je 12.750.000,00 kuna ranije spomenutih europskih sredstava, a 750.000 kuna osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Slijedom ranijih aktivnosti, danas je u Velikoj vijećnici županijske uprave potpisan Ugovor za usluge izrade studijsko-projektne dokumentacije za potrebe provedbe izgradnje cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijela Sisačko-moslavačke županije kroz projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom „Šagulje" u svrhu sufinanciranja sredstvima Europske unije. U ime naručitelja, RCGO „Šagulje" direktor Josip Grgić s predstavnicima tvrtki potpisao je tri grupe ugovora za ovu namjenu:


U prvoj grupi s tvrtkama EKONERG.d.o.o., IPZ UNIPROJEKT TERRA d.o.o., HIDROING d.o.o. i SL CONSULT d.o.o.

U drugoj grupi s INSTITUTOM IGH d.d., tvrtkom HIDROPLAN d.o.o. i ELEKTROPROJEKT

U trećoj grupi s SL CONSULT d.o.o. i tvrtkom HIDROING d.o.o.

Uz predstavnike tvrtki koje će sudjelovati u izradi projektne dokumentacije te direktora regionalnog centra, današnjoj svečanosti nazočili su i župan Danijel Marušić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Željko Jakopović te Maja Feketić u ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Po završetku svečanosti u svom obraćanju predstavnicima medija župan Marušić je rekao: „Centar za gospodarenje otpadom strateški je projekt ne samo Brodsko-posavske županije nego sigurno i Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije. Danas su potpisani ugovori vrijedni 7,7 milijuna kuna, a cjelokupan projekt je vrijedan blizu 200 milijuna kuna s tim da bi Centar za gospodarenje otpadom, ukoliko sve bude išlo svojim tijekom, trebao profunkcionirati, 2023. odnosno 2024. godine Danas je gospodarenje otpadom izazov no ja smatram da će izgradnjom ovog Centra županije dobiti jedan zaista moderan sustav." – kazao je Marušić.

Nastavkom aktivnosti koje naznačuju i skori početak izgradnje zadovoljan je i sisačkomoslavački župan Žinić: „Ovo je vrlo značajan projekt i moram priznati, bez obzira na dugotrajnu pripremu ipak smo zadovoljni da to ide u jednom dobrom smjeru. Vjerujem da će ova izrada studijske projektne dokumentacije dati najbolja rješenja za naš Regionalni centar za gospodarenje otpadom u Šaguljama gdje će svoj otpad odlagati dio Sisačko-moslavačke županije odnosno 11 jedinica lokalne samouprave. To je budućnost, jer u našoj županiji nemamo ni jedan centar za gospodarenje otpadom. Moram izraziti veliko zadovoljstvo suradnjom s Brodsko-posavskom, Požeško-slavonskom županijom. Ovdje se pokazalo da kada politika ima jedan zajednički sluh može se vrlo brzo reagirati. Naravno, izabrali smo pravo upravljačko tijelo, našeg direktora koji vodi cijeli ovaj postupak i vjerujem da ćemo vrlo brzo i u rokovima dobiti dokumentaciju i aplicirati za izgradnju ovog Centra." -kazao je Žinić predstavnicima medija.

O budućnosti centra, njegovoj funkciji i ulozi u zbrinjavanju otpada nešto više rekao je direktor Centra Josip Grgić: „ Naše društvo je osnovano 2010 godine, a ja sam direktor od 2013. godine. Proces gospodarenja otpadom u Hrvatskoj je izuzetno zahtjevan i dugotrajan, zbog eventualne političke nestabilnosti i donošenja svih zakonskih dokumenata koji su nužni da bi mi mogli aplicirati, prijaviti se na EU fondove i povući ovaj iznos novaca. Današnje potpisivanje je rezultat rada ovih 5 godina i vidite da pojedine aktivnosti u realizaciji projekta nisu do županija ni do društava koje su županije osnovale, nego je bitna i politička klima. Dvije godine bili smo stopirani od strane tadašnjeg ministra kada nisu bili usklađeni planovi za gospodarenje otpadom jer nisu doneseni na vrijeme i nisu usklađeni s direktivama europske unije. Najbitnija stvar od dokumentacije nam je studija izvedivosti koja će definirati tehnologiju i količine otpada. Radit ćemo morfologiju otpada na razini cijelog Centra u koji su uključene 3 županije i kojem će gravitirati 400.000 stanovnika. Ono što je bitnonaglasiti u Centru će biti obrađivan samo ostatni dio otpada. Gradovi i općine biti će dužni kroz sortirnice i kompostane smanjiti količinu otpada za 50% dok će drugih 50% biti obrađeno u Centru. Kojom tehnologijom i kojom cijenom po toni reći će Studija. Dokumentacija je izuzetno zahtjevna i kompleksna i u njenoj izradi trebat će sudjelovati brojni stručnjaci." - kazao je Grgić.

O značaju Centra za Požeško-slavonsku županiju nešto više rekao je zamjenik župana Željko Jakopović:„Mi smo jedna od najmanjih hrvatskih županija, stoga da taj projekt radimo sami bilo bi iracionalno i teško bi postigli neku ekonomsku opravdanost. Ovakav primjer rješavanja ovog problema mislim da je dobar za rješavanje drugih stvari kvalitetnije, učinkovitije i jeftinije za naše građane. Nama je u interesu i fokusu poljoprivreda i turizam tako da ovakvo rješenje zbrinjavanja otpada ide svima u prilog."- rekao je Jakopović predstavnicima medija.

Valja naglasiti da bi Hrvatska do 2022. godine trebala na deponije odložiti manje od 25% posto ukupno proizvedenog komunalnog otpada, a odvojeno prikupiti oko 60%. Centri za gospodarenje otpadom predstavljaju investicijske projekte u infrastrukturi za gospodarenje komunalnim otpadom. Projektira se u vremenskom periodu od 25-30 godina, s javnim ulaganjima u fazi izgradnje i ostvarivanjem vlastitog prihoda naplatom svojih usluga od korisnika tijekom faze upravljanja.

U siječnju 2017. godine usvojen je Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. - 2022., čime je otvorena mogućnost korištenja 475 milijuna eura iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.
Planom su predviđene aktivnosti koje će poticati sprječavanje nastanka otpada, ponovnu uporabu, recikliranje i kompostiranje, a važnije mjere iz plana su odvojeno prikupljanje na kućnom pragu, uvođenje stimulativnih mjera pri naplati javne usluge prikupljanja otpada prema sastavu i količini te uvođenje naknade za odlaganje komunalnog otpada.

Centri za gospodarenje otpadom najefikasnije su rješenje za potpunog zbrinjavanje otpada, posebice onog koji nije moguće preraditi u nove sirovine. Realizacijom ovog projekta uspostavit će se cjeloviti sustav gospodarenja otpadom u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i dijelu Sisačko-moslavačke županije, smanjenje štetnih utjecaja na okoliš i uspostava samoodrživog financiranja sustava gospodarenja komunalnim otpadom.

AUTOR: bpz.hr
Danas pretežno sunčano uz povremenu naoblaku

LEA TREBA POMOĆ: Pokažimo veliko srce i pomozimo ovoj hrabroj djevojčici

Danas promjenjivo oblačno uz kišu

Danas promjenjivo oblačno uz moguću kišu

Kakao-kocke bez jaja, mlijeka i maslaca za koje vam ne treba ni mikser

Država planira mladima, kao za stan, davati subvencije za kupnju zemlje

Danas djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku

Danas pretežno sunčano uz umjerenu naoblaku

MNOGO BRŽA PROCEDURA ZA VOZAČE: Vlada financira policu osiguranja u slučaju naleta na divljač!

RODITELJI IZABRALI: Koje je novo ime na listi 20 najpopularnijih u Hrvatskoj?

Danas pretežno oblačno uz sunčana razdoblja

Danas sunčano uz mjestimičnu naoblaku

Vozaču autobusa pozlilo te je udario u zaštitnu ogradu nadvožnjaka u Požegi

Stiže 800 kuna mirovine za 20.000 osoba s manje od 15 godina staža

Danas oblačno uz moguću susnježicu

WhatsApp do kraja mjeseca uskraćuje podršku za milijune korisnika

Danas pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu

Danas i dalje iznadprosječno toplo i pretežno oblačno

Muškarac u osječkoj bolnici nema koronavirus

ʼOsječanin je primljen u bolnicu zbog sumnje na koronavirus!ʼ

Danas promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja

Danas sunčano uz umjerenu naoblaku

Mijenja se zakon o zaštitarima i čuvarima, moći će imati samo osnovnu školu?!

Danas promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja

Danas pretežno sunčano uz umjerenu naoblaku

Danas oblačno i razmjerno toplo

Mijenja se zakon o radu studenata, još će neki moći raditi preko student-servisa

POGORŠANJE VREMENA: Posljednji tjedan dana u siječnju donosi iznenađenja...

Podržavate li članstvo Hrvatske u Europskoj uniji?

1. Da

2. NARAVNO

3. NE

4. SVEJEDNO MI JE

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate