NASLOVNA
Požeški MUP prošle godine izdao 153 radne dozvole za strance, Presoflex gradnja iskoristila čak 45

FOTO: 034 Portal

Požeški MUP prošle godine izdao 153 radne dozvole za strance, Presoflex gradnja iskoristila čak 45

21.1.2019. 12:00 | Ante Mandarić PREGLEDA: 505

Ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj iznosila je 31.000 dozvola za 2018. godinu, od toga je kvota za produženje već izdanih radnih dozvola je iznosila 9.000 dozvola. Najveći broj kvota radnih dozvola za uvoz radne snage dobila je djelatnost graditeljstva, njih čak 10.770.

Što se tiče Požeško-slavonske županije, u 2018. godini ona je iskoristila svega 153 radne dozvole. "U Policijskoj upravi požeško-slavonskoj tijekom 2018. godine ukupno su izdane 153 dozvole za boravak i rad (sve se odnose na novo zapošljavanje). Napominjemo da je 10 dozvola za boravak i rad poništeno unutar 2 mjeseca od njihovog izdavanja te je izvjesno da rad na osnovu istih nije niti započeo", rekli su nam iz PU požeško-slavonske.

Najveću kvotu uvozne radne snage iskoristila je Presoflex gradnja d.o.o., kojoj je u 2018. godini izdano točno 45 radnih dozvola. Nakon njih, slijedi tvrtka Ivan j.d.o.o. sa 16 radnih dozvola te Emanio d.o.o. s 14 dozvola za uvoznu radnu snagu.


Na popisu se nalaze brojne tvrtke s područja naše županije među kojima su i pekare te autoprijevoznici.
Ova brojka nije drastična i mogli bismo reći kako smo očekivali da će biti znatno viša. Nema dana da ne čujemo da gotovo sve velike požeške tvrtke očajavaju zbog nemogućnosti pronalaska adekvatne radne snage stoga smo smatrali da će više njih posegnuti za uvoznom radnom snagom.

Nismo sigurni je li razlog ovome neznanje poslodavaca ili oni jednostavno smatraju da njihovim tvrtkama nije potrebna uvozna radna snaga, bez obzira na to što pojedine tvrtke doista grcaju u nedostatku radne snage te su zbog toga primorani odgađati i produžavati rokove isporuke svoje robe. Iskreno se nadamo da će pojedini vlasnici i direktori prepoznati dobrobiti ove pogodnosti jer, očito je da domaća radna snaga za trenutne plaće neće raditi.

Druga opcija jest povećanje plaća i smanjenje opsega rada, no, kako stvari sada stoje, sumnjamo da je ta opcija moguća u bilo kojoj od požeških tvrtki.

Situacija je alarmantna, ljudi se masovno iseljavaju i sa sobom vode svoje obitelji, sve nas je manje u županiji, ako se ovaj trend nastavi ( a ne vidi mu se kraj), bojimo se da će se velike požeške tvrtke, poznate u svijetu, zbog nedostatka radne snage morati ugasiti.

Što se tiče ove godine, Hrvatska će otvoriti granice za 63 tisuće stranih radnika.

Resorno ministarstvo rada dostavilo je sindikatima i poslodavcima prijedlog odluke da se u 2019. godini odobri dvaput više radnih dozvola za strance u odnosu na prošlu godinu. Predložena brojka šokirala je sindikaliste, koji pripremaju svoj odgovor, no vjerojatno će primiriti poslodavce koji tvrde da su u stalnoj, neuspješnoj potrazi za radnicima. Hrvatska je iz 2018. godine izašla sa 147 tisuća nezaposlenih građana, što je za približno 41 tisuću osoba manje nego što je nezaposlenih bilo u isto vrijeme 2017. godine.

Od tih 41 tisuću ljudi, barem njih pola se zaposlilo u inozemstvu, a koliko će ih se tek zaposliti ove godine, ostaje nam za vidjeti.


Tagovi: uvoz, radna snaga, stranci, požega, Presoflex gradnja, pu požeško slavonska