NASLOVNAVIJESTI

24.9.2018. 12:39 | Mladen Mirković IZVOR: pozeska-biskupija.hr PREGLEDA: 309

U subotu, 22. rujna, proslavljen je Biskupijski dan o 21. godišnjici uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa mons. dr. Antuna Škvorčevića. Na proslavi Biskupijskog dana sudjelovali su i djelatnici Katoličke osnovne škole u Požegi u zajedništvu sa svojim kolegama iz drugih osnovnih i srednjih katoličkih škola na području naše Biskupije. Program je zamišljen i kao redoviti duhovno-formacijski susret katoličkih školskih djelatnika prigodom nove nastavne godine. Tim je prigodama u Maloj dvorani sv. Terezije Avilske održan susret kojim je moderirao preč. Ivica Žuljević, predstojnik Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije, koji je na početku pozdravio sve prisutne te predvodio molitvu Časoslova. Nakon toga je predstavio gosta predavača, dr. sc. Jasminku Buljan Culej, koja preko dvadeset godina radi na visokim pozicijama odgojno-obrazovnog sustava pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, a inače je profesorica biologije.Dr. sc. Buljan Culej progovorila je u svome predavanju o tome gdje se trenutno nalaze katoličke škole unutar odgojno-obrazovnog sustava Republike Hrvatske. Krenula je kronološki s početcima katoličkog odgoja i obrazovanja u RH, naglasivši da se prve katoličke škole otvaraju u 9. stoljeću - otvaraju ih benediktinci, a najstarija je započela s radom u sklopu benediktinskog samostana u Rižinicama kod Splita 852. godine. Nadalje nastavlja da je povijest katoličke naobrazbe u Hrvatskoj stara 1166 godina. Osim benediktinaca aktivni doprinos naobrazbi i školstvu u Hrvatskoj pružili su i dominikanci, franjevci, isusovci, pavlini te mnogi ženski redovi, primjerice sestre Franjevke, Milosrdne sestre svetoga Križa , sestre Klanjateljice Krvi Kristove i mnoge druge. Nasilan prekid ove bogate i vrijedne tradicije nastao je 1946. g. kada se odlukom tadašnjih vlasti ukida svekoliko katoličko školstvo u Hrvatskoj. Tada je zabranjeno djelovanje za više od 100 katoličkih dječjih vrtića, 90 osnovnih i 70 srednjih katoličkih škola. Ostalo je samo nekoliko katoličkih gimnazija za naobrazbu svećeničkih kandidata, ali im je 1948. ukinuto pravo javnosti. Stvaranjem samostalne Hrvatske države Katolička crkva započinje s obnovom svoje odgojne i obrazovne uloge u društvu. Pravo osnivanja i financiranja katoličkih škola temelji se na međunarodnim ugovorima sklopljenima između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Po njima Crkva ima pravo osnivati obrazovne ustanove bilo kojega stupnja. Time Republika Hrvatska priznaje katoličke škole kao sastavni dio javnoga školstva. Od osnutka prve katoličke škole, pa sve do obnove odgojne i obrazovne uloge Crkve u društvu, biskupi pružaju podršku za otvaranje katoličkih škola kao temeljne misije Crkve.
Profesorica Buljan Culej istaknula je da budućnost hrvatskoga društva ovisi o načinu školovanja i oblikovanju svakoga mladog čovjeka pa je zbog toga velika vrijednost postojanja katoličkih škola u hrvatskome društvu. Katoličke škole u suradnji s roditeljima (i starateljima) kao glavnim odgojiteljima, nastoje odgajati i obrazovati cjelovitu osobu djeteta pružajući vrsno obrazovanje ukorijenjeno u vrijednostima Evanđelja. Katoličke škole predstavljaju apostolat nade, obraćajući osobitu pažnju duhovnim, intelektualnim, emocionalnim i tjelesnim potrebama tisuća djece u Hrvatskoj. Katoličke su škole zajednice vjere gdje se svaki učenik potvrđuje kao osoba koja je stvorena na sliku i priliku Boga Oca. To su zajednice koje su usmjerene na Krista i koje nastoje pružiti najbolju duhovnu i akademsku formaciju za um, dušu i tijelo svakoga djeteta.

Hrvatske su obitelji prepoznale izvrsnost u području odgoja i obrazovanja koje nude katoličke škole. Potvrda povjerenja i prepoznavanja vrijednosti jasno se očituje u sve većem broju katoličkih škola u Domovini, a najbolji je Požeška biskupija – zaključuje dr. sc. Buljan Culjej.Po završetku predavanja program proslave Biskupijskog dana nastavljen je u obližnjoj Katedrali sv. Terezije Avilske, a zaključen je euharistijskim slavljem koje je u zajedništvu s brojnim svećenicima predvodio požeški biskup dr. Antun Škvorčević. Na koncu misnog slavlja otac biskup je zaslužnim vjernicima uručio biskupijsku medalju s poveljom zahvalnosti. Među nagrađenima se našla i gđa. Ljuba Šolić, profesorica glazbene kulture i voditeljica velikog i malog školskog zbora Katoličke osnovne škole u Požegi. Čestitamo na ovoj velikoj nagradi i nadamo se da će ona biti samo vjetar u leđa da se naši zboraši i ubuduće vraćaju s brojnih natjecanja okićeni zlatnim i srebrnim medaljama i plaketama!

 Tagovi: biskupija, biskup, dan

Biskupijski dan i koncert duhovne glazbe ʺOtvorite vrata Kristuʺ 21.rujna u Požegi

Biskup Škvorčević krstio peto dijete obitelji Filipović

Hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćin

Proslava sv. Nikole u Pleternici

Raspored tečaja priprave za brak u Požeškoj biskupiji 2018./19.

Duhovni koncert u Požegi - ʺOtvorite vrata Kristuʺ

Biskup Židovima čestitao blagdane

Obljetnica posvete Katedrale, uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa

Požeška biskupija dodijelila stipendije studentima i učenicima

Započinje realizacija projekta „Upravljanje kvalitetom u destinaciji Zlatna Slavonija“

Slavonski Brod domaćin Nacionalne konferencije savjeta mladih Republike Hrvatske

Županija kupila dvorac u Trenkovu za 220 tisuća eura

Organiziran još jedan susret mladih

Jučer lakša prometna nesreća kod Pleternice, policija za vikend najavljuje akciju u prometu

Prodaja jedinstvenih neretvanskih mandarina na nekoliko lokacija u Požegi, Jakšiću i Slavonskom Brodu

Vrijeme danas pretežno sunčano, ali svježe

Carina i Porezna od danas provode veliku akciju, evo koga će posebno nadzirat

Snimka na kojoj Franjo Lucić nudi mito Dragi Hedlu ipak valjan dokaz na sudu

Ove subote na HRT-u emitiranje prve emisije ʺLijepom našomʺ iz Pleternice snimljene na Trgu bećarca

Čestitka župana povodom Dana branitelja Požeško-slavonske županije

ODLIČNE VIJESTI IZ VELIKE: Napuštena zgrada Orljave uskoro postaje svojevrstan poduzetnički inkubator