SEKA OD KULINA JE KULINOVA SEKA

25.2.2018. 09:18 | Franjo Memedović IZVOR: Franjo Memedović PREGLEDA: 3096

PLETERNICA - I opet FESTIVAL KULENOVE SEKE .

I neka ga, ali neka već jednom bude, postane i ostane FESTIVAL KULINOVE SEKE, jer brat KULIN nema KULENOVU SEKU, jer ona se na to ime ne odaziva.

Proteklih dana odaslan je poziv proizvođačima, druge po redu znane slavonske suhomesnate delicije, da svoje uzorke na vrijeme dostave za FESTIVAL KULENOVE SEKE . Ovaj gurmanski festival svake se godine negdje u ovo isto vrijeme održava u Velikoj i organizatori ga smatraju jednim od najvećih i najbolje organiziranih manifestacija na kojoj se prezentira autohtoni kobasičarski proizvodi, a u ovom slučaju , njeno veličanstvo KULINOVA SEKA. Ništa u ovom svemu sporno i loše ne bi bilo, da neki proizvođači i potencijalni natjecatelji u ovoj cijeloj priči nisu diskrimirani i pomalo zbunjeni jer ne znaju da li su i oni na ovu manifestaciju dobro došli sa svojim proizvodom, jer oni za natjecanje nemaju KULENOVA nego je KULINOVA SEKA.


Ne želeći ulaziti u neku preveliku polemiku oko ovog ,,problema" smatram potrebitim napisati , kako tradiciju i identitet kraja i područja nitko nema pravo mijenjati i prilagođavati nekim novim trendovima i pomodarstvu, samo zato da bi postao In, a time i izdajica svoje tradicije. Jadan je onaj koji se svoga stidi, njegova je budućnost na žalost izvan prostora njegove tradicije. Siguran sam da za KULEN na području Zlatne doline, veličkog kraja , a i cijele Slavonije prije tridesetak godina nitko nije niti čuo niti znao. Oduvijek se ovdje ikavicom govorilo i oduvijek se u posljednjih dvjestotinjak godina, od kako se kuli proizvoditi počeo, na ovim područjima KULIN KULINOM zvao. Sjetimo.se se samo koliko smo problema imali oka zaštite izvornosti i imena KULINA pred EU Komisijom i u tome smo samo napola uspjeli. Čak su nam to pravo osporavali i Slovenci jer smo tražili zaštitu imena SLAVONSKOG KULENA. Kako i oni imaju neki svoj KULEN, europski birokrati osporavali su cijeli tu proceduru sve dok naši ,,stručnjaci" nisu dopunili zahtjev za zaštitu imenom SLAVONSKOG KULENA - KULINA, ne želeći se odreći predhodne izdaje tradicije i priznati da su pogriješili kada odmah nisu tražili zaštitu imena SLAVONSKOG KULINA. Što u Briselu znaju kakva je razlika između Slavonije i Slovenije. A tko se u opće potrudio kako bi im to i pojasnio ?
I što danas imamo? Od europskih birokrata imamo priznato zaštićeno ime i izvornost SLAVONSKI KULENA - KULINA , tako da nam je time priznato samo.pola imena našeg KULINA, a onu drugu polovicu dijelimo sa slovencima ili tko zna s kime još ne. E sad kada je to tako, i kada je netko svjesno ili nesvjesno izdao ime i tradiciju, dali se mi ostali s tim pomiriti moramo i svoj KULIN , KULENOM-KULINOM moramo zvati , i njegovu sestrici KULENOVOM- KULINOVOM SEKOM dozivati. E ne moramo , niti smijemo. I zato nemoj da nekome na pamet padne da se slijedeća manifestacija najpoznatije slavonske kobasice u Velikoj na godinu nazove FESTIVAL KULENOVE-KULINOVE SEKE, jer će tek s time zabiti zadnji čavao u lijes KULINOVE SEKE. Teško onima koji svoju tradiciju i prošlost ne poštuju, njihova je budućnost ova sadašnjost, a kakva je ona to svi dobro znamo. O ovoj smo temi svojevremeno već pisali, ali koliko bi bilo dosta ?

foto i tekst
Franjo MemedovićTagovi: Franjo Memedović, kulen, seka, kolumna,

Kako ste zadovoljni sa "Adventom u bećarskom šoru"?

Jako sam zadovoljan/zadovoljna

Moglo je i bolje

Uopće nisam zadovoljan/zadovoljna

Svejedno mi je

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate