NASLOVNA

STRUČNJAK IZRAČUNAO KOLIKO STRUJE TROŠITE PO AKTUALNIM CIJENAMA HEP-a: Neki uređaji ‘isisaju’ i po 2000 kuna

20.12.2018. 09:52 | Objavio: Ivica Janković IZVOR: Net.hr PREGLEDA: 474

Prema izračunu energetskog stručnjaka Nenada Kurtovića, najveći potrošači električne energije među kućanskim uređajima su klimatizacijski uređaj i bojler u kupaonici.

U ovo blagdansko vrijeme neki kućanski aparati rade punim kapacitetima što znači i znatno veću potrošnju električne energije. Stručnjak za energetsko tarifiranje Nenad Kurtović, ujedno savjetnik za energetiku udruge Splitski potrošač koja se bavi zaštitom prava potrošača, izradio je za tportal izračun potrošnje kućanskih aparata u četveročlanoj obitelji, a prema važećim HEP-ovim cijenama kilovatsata (kWh) u višoj tarifi (1,07 kuna) i nižoj tarifi (0,58 kuna) s uključenim PDV-om.

Prema njegovom izračunu, najveći potrošači električne energije među kućanskim uređajima su klimatizacijski uređaj i bojler u kupaonici.


Naskuplje je hlađenje i grijanje klimatizacijskim uređajem

Ako klimatizacijski uređaj koristimo zimi za grijanje i ljeti za hlađenje to nas, prema Kurtovićevom izračunu, košta oko 2000 kuna godišnje. Bojler u kupaonici godišnje u prosjeku potroši 1460 kWh električne energije, što košta 1253 kune.

Štednjak na struju s pećnicom godišnje potroši 801 kWh električne energije, a to košta 773 kune. Osobno računalo, ako se koristi po šest sati dnevno, potroši 329 kWh, a to je 336 kuna godišnje. Svakodnevnim korištenjem perilica posuđa godišnje potroši 365 kWh ili preračunato u novac – 315 kuna.

Šest sati televizora dnevno – 208 kuna godišnje

Hladnjak od 250 litara sa zamrzivačem od 50 litara godišnje potroši 263 kWh, odnosno 236 kuna. Perilica rublja, ako se koristi četiri puta tjedno, tijekom godine stvori trošak od 215 kuna. A sušilica rublja još dodatnih 316 kuna godišnje. I sušenje kose više puta tjedno košta oko 215 kuna godišnje.

Ako je televizor uključen šest sati dnevno, godišnje će potrošiti električne energije u vrijednosti od 208 kuna. Korištenje glačala dva puta tjedno godišnje će koštati 126 kuna. Usisavanje podova jednom tjedno električnim usisavačem košta 92 kune godišnje. A upotreba LED žarulje od 13 W godišnje košta 24 kune.

Tagovi: električni potrošači

Podržavate li članstvo Hrvatske u Europskoj uniji?

1. Da

2. NARAVNO

3. NE

4. SVEJEDNO MI JE

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate