NASLOVNA
Sveučilište je realnost, a razvoj Sl. Broda osiguran

FOTO: Pleter portal

KOLUMNA FRANJE MEMEDOVIĆA

Sveučilište je realnost, a razvoj Sl. Broda osiguran

14.12.2018. 12:04 | Franjo Memedović PREGLEDA: 535

Politička je odluka još davno donesena, a proteklih dana i ponovno potvrđena kroz prepoznatljive stavke financiranja iz proračunu Republike Hrvatske, kako za iduću 2019. godinu, tako i u projekcijama proračuna za 2020. i 2021. godinu. S ovom i ovakvom odlukom Sveučilište u Slavonskom Brodu, nije više samo želja i nada, nego to postaje realnost s čvrstim financijskim okvirima u koje treba ugraditi osmišljenu politiku razvoja postojećih i onih drugih fakulteta i studija koji trebaju biti ustrojeni na principima i potrebama tržišta rada, potrebama šireg okruženja, pa i onog međunarodnog, koje gravitira Slavonskom Brodu i ovom Sveučilištu.

Svi oni koji su do sada dvojili, a ponekad možda i s nekim nerazumijevanjem dovodili u pitanje potrebu ustrojstva Sveučilišta u Slavonskom Brodu, trebali bi ovo prihvatiti i shvatiti kao veliki značaj i korist za dugoročni razvoj grada Slavonskoga Broda i šireg njegova okruženja, kako na prosvjetnom i kulturnom tako i na gospodarskom i demografskom planu. Uz sve ovo, još je puno toga dobroga i pozitivnog, što se na prvi pogled i ne može sagledati, što će Brod kao Sveučilišni centar s time dobiti, od toga, što će još više postati jedinstveni centar Posavlja, s jedne i druge obale rijeke Save, što će kompletna njegova komunalna i gospodarska infrastruktura doseći viši stupanj dinamičnosti i iskorištenosti, što će se broj žitelja, povećati za nekoliko tisuća novih mladih stanovnika, što za sobom povlači višu potrošnju svih roba i dobara i što će sve zajedno doprinijeti razvoju i živosti grada Slavonskoga Broda, a i njegove šire okolice.

Kome pripisati zasluge što se konačno kreće u oživotvorenje brodskog Sveučilišta? Svima onima koji su do sada na tome radili, pozitivno i konstruktivno o tome promišljali i vjerovali, kako je u ovom dijelu Slavonije potrebno još jedno sveučilište kojem gravitira , na užem i širem području, a i onom među državnom , preko pet stotina tisuća stanovnika, ili čak i više. Od nekih zauzimanja i zasluga da konačno profunkcionira Sveučilište u Slavonskom Brodu , ne treba se nitko od toga i zbog toga ispričavati i ograđivati, pa ni rođeni Brođanin, ministar financija Zdravko Marić, kada kaže da je on ministar svih regija u Hrvatskoj, ali ipak po onoj narodnoj ,,KRV NIJE VODA". Teško je za ne povjerovati kako je njegova pomoć u određivanju i planiranju financijski sredstava za funkcioniranje Sveučilišta u Slavonskom Brodu, i te kako bila presudna. Ako je, neka je. Po čemu bi drugom trebao ostati upamćen u rodnom kraju, jer opet po onoj staroj ,,SVAKA PTICA SVOME JATU LETI".


Sigurno je, da je još puno ljudi zaslužno što Slavonski Brod postaje Sveučilišni grad i što će Slavonija, dobro zemljopisno raspoređeno, imati dva Sveučilišna centra na milijun stanovnika, što je i opravdano, s obzirom na Dalmaciju, koja ima tri Sveučilišta, u Splitu, Zadru i Dubrovniku, a na tom području živi daleko manje stanovnika nego li u Slavoniji. Ovo ne treba shvatiti kao nešto ,,KONTRA SPLITA" ili regije Dalmacije, ali samo usporedbe i neke pravednosti i potreba radi. Svi oni koji su svojim znanjem i sposobnošću, a li i utjecajem pomogli da Brod postane Sveučilišni grad, ući će u njegovu povest i biti zapamćeni i priznati možda više od nekih budućih generacija nego li od ove sadašnje, koja možda nije u stanju i sa strpljenjem shvatiti i prihvatiti neke realnosti i potrebe jer ju žrvanj života nemilosrdno melje.

Tagovi: sveučilište, slavonski brod, razvoj

Podržavate li članstvo Hrvatske u Europskoj uniji?

1. Da

2. NARAVNO

3. NE

4. SVEJEDNO MI JE

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate