Warning: mysqli_fetch_assoc() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home2/pleterp/public_html/index.php on line 1969
TESTIRANJE NA KORONAVIRUS DOSTUPNO I U POŽEŠKOJ BOLNICI: Tko se želi dobrovoljno testirati neka pripremi oko 1500 kuna
NASLOVNAVIJESTI
TESTIRANJE NA KORONAVIRUS DOSTUPNO I U POŽEŠKOJ BOLNICI: Tko se želi dobrovoljno testirati neka pripremi oko 1500 kuna

FOTO: A.S.

TESTIRANJE NA KORONAVIRUS DOSTUPNO I U POŽEŠKOJ BOLNICI: Tko se želi dobrovoljno testirati neka pripremi oko 1500 kuna

15.5.2020. 16:30 | Andrea Staklarević IZVOR: 034portal.hr PREGLEDA: 434

Od danas uređaj za testiranje uzoraka na koronavirus ima i Opća županijska bolnica Požega. Naime, riječ je o uređaju čija je vrijednost veća od 260 tisuća kuna, kada se pribroji dodatna oprema za ovaj uređaj. U Slavoniji je ovo već drugi uređaj pomoću kojeg se testiraju brisevi i pomoću kojeg se može vidjeti ima li osoba koja se testira, koronavirus u nosu ili ždrijelu.

Radi se o novom naprednijem testiranju, a požeška je bolnica prva županijska bolnica koja je takvo testiranje omogućila budući da su se takvi testovi dosad prakticirali samo u kliničkim bolničkim centrima u većim gradovima poput Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita.

Po dolasku u požešku bolnicu, za početak smo odlučili uputiti nekoliko pitanja doktorici Sabini Cviljević.


Na koji način funkcionira ovaj uređaj?


Ovaj uređaj detektira virus korone, on detektira virus korone na način da detektiramo virusne gene. To je vrlo osjetljiva i specifična pretraga. Dobivamo uzorke bris nosa i bris ždrijela i iz tih uzoraka mi detektiramo virus. Taj cijeli proces ukupno traje oko 4 sata, a kada aparat završi svoj posao onda mi znamo je li osoba pozitivna ili negativna na koronu.Koliko se dnevno može očekivati nalaza?

Za sada smo tek počeli raditi tu pretragu i nova je, a za sada 20 nalaza se može očekivati dnevno, dok se kasnije može očekivati i više.

Jesmo li sada ravnopravni s drugim bolnicama što se tiče testiranja?

Jesmo, čak smo i ispred novih bolnica, jer je to vrlo skupi uređaj. Zahtjeva još dodatne opreme, koju smo također nabavili i naravno zahtjeva znanje i puno truda. Vrijednost ovog aparata je 160 tisuća kuna, a dodatna oprema još košta 100 tisuća kuna.Tko se sve može testirati? Hoće li dolaziti uzorci iz drugih županija?
Ne znam. Za sada se testiraju samo uzorci iz naše županije.

Moraju li pojedine osobe koje se žele testirati platiti testiranje i koliko?

Tko se želi sam testirati dobrovoljno može, a cijena testa je negdje oko 1500 kuna.Odgovorila nam je na postavljena pitanja u razgovoru, doktorica Sabina Cviljević te nadodaje da je uređaj u požešku bolnicu stigao još jučer, a medicinsko osoblje je prošlo svu potrebnu edukaciju u vez s testiranjem putem ovog uređaja.

(IZVOR: www.034portal.hr)

Tagovi: koronavirus, požeška bolnica, uređaj za testiranje na koronavirus