NASLOVNASPORT
Treba li osnovati Sportski savez grada Pleternice!?

FOTO: Franjo Memedović

KOLUMNA FRANJE MEMEDOVIĆA

Treba li osnovati Sportski savez grada Pleternice!?

9.12.2018. 09:01 | Franjo Memedović PREGLEDA: 1774

U današnjem trenutku postaviti pitanje je li potrebno osnovati PLETERNIČKI ŠPORTSKI SAVEZ, za mnoge će zazvučati kao neka utopija ili dodatno pitanje, za koga i čemu to sada? U vremenu kada je mladih na području Grada Pleternice sve manje i kad je interes za bavljenjem sportom oslabio, kada postojeći športski klubovi grcaju u sve većim problemima i kada je novca za amaterski sport sve manje , razmišljati i tražiti osnivanje krovne športske organizacije na nivo Grada Pleternice mnoge bi moglo zbuniti i uzbuditi, ali upravo iz navedenih razloga u kojima se danas šport na ovom području povod je više, kako treba razmisliti i tražiti mogućnost o osnivanju krovne gradske športske organizacije koja će kroz sustavni pristup pokušati na kvalitetan način spasiti, ojačati i razvijati cjelokupni šport na pleterničkom području, od onog pojedinačnog, do onog klupskog.

Za one koji i ne pamte baš tako dugo, ali i za one koji se toga neće prisjetiti , potrebno je pripomenuti, da Pleternica, a i većina njenih sela i naselja, ima bogatu športsku povijest, daleko ljepšu i uspješniju od ove sadašnjosti. Sigurno se mnogi još sjećaju kako su u Pleternici postojali uspješniji rukometni, košarkaški i odbojkaški klub, a nekada čak i dva nogometna. Rukometne klubove su imali i u Brodskom Drenovcu i u Kuzmici i to vrlo uspješne, čak na razini Slavonske rukometne lige. Uz današnje postojeće nogometne klubove, nogomet se još igrao i u Ratkovici, Koprivnici, Frkljevcima i još nekim selima. Bilo je u Pleternici puno dobrih i gimnastičara, atletičara, stolnotenisača i drugih pojedinačno uspješnih športaša i klubova, koji su Pleternicu na sportskim borilištima predstavljali diljem.Slavonije, a i šire. Malo je od toga do sada ostalo i opstalo, ne zato što baš mladih nema i što se oni športom ne žele baviti, nego iz razloga, što je sustav zakazao , skoro da ga i nema, i što je sve na području amaterskog športa prepušteno volji i moći pojedinaca, od nivoa države, pa sve do najmanje jedinice lokalne samouprave. Moćnima i bogatima nije zabranjen pristup športu, dapače oni su s dobrom namjerom čak i poželjni, ali to mora biti sustavno kontrolirano kroz organizacije među kojima su i Športski savezi, od onih državnih do županijskih i gradskih.Koz ovaj način upravo bi bila uloga i zadaća budućeg Pleterničkog športskog saveza , da na jednom mjestu okuplja sve športske udruge i športske djelatnike s ovog područja, da strateški usmjerava njihova djelovanja, da s jednog mjesta i iz jedne kase financira njihove potrebe i da istovremeno uz sredstva iz gradskog proračuna te preko kvalitetnih projekata i programa prikuplja dodatna financijska sredstva putem raznih natječaja i donacija.

Uz kvalitetan strateški program razvoj ja Grada Pleternice, na čemu se intenzivno radi u posljednjih desetak godina, koji stvara pretpostavke i potencijale za gospodarski i društveni razvoj ove lokalne zajednice i cjelokupnog njenog područja, treba razmišljati i o sustavnom razvoju športa, kao društvene,sociološke i zdravstvene aktivnosti i djelatnosti, koja ima bitan utjecaj na ukupnu kvalitetu , a time i kvantitetu života u zajednici. Za pohvalu su i dosadašnja ulaganja Grada Pleternice u šport i športske udruge, a naročito od kada ga vodi Gradonačelnica Antonija Jozić, koja prepoznaje značaj i vrijednosti športa, pogotovo u seoskim sredinama. Bez obzira na sve ovo, vrijeme i događaji mijenjaju situaciju i ponašanja i traže nove oblike organizacije, a kroz to i bolja rješenja za postizanje kvalitetnijih i uspješnijih rezultata i lakšeg funkcioniranja u području športa, kao jedne od posebno značajnih životnih djelatnosti. Iz svih ovih razloga proizlazi, da se pred gradskim vijećnicima Grada Pleternice, a u pravcu poboljšanja stanja i daljnjeg razvoja športa na ovom području, postavlja pitanje je li potrebno osnivanje PLETERNIČKOG ŠPORTSKOG SAVEZA ili će šport na njihovu području i dalje biti prepušten milosti lokalnih dobročinitelja i volji i nemilosti pojedinačnih društvenih moćnika?


Tagovi: sport, sportski savez, Pleternica