NASLOVNAVIJESTI

TZ grada Pleternice demantira članak ʺLjubav između gange i bećarca se malo pomutilaʺ

12.11.2019. 09:19 | Pleter-portal PREGLEDA: 636

Nedavno smo na našem portalu objavili članak pod nazivom "Ljubav između gange i bećarca se malo pomutila" koji smo prenijeli od tomislavnews.com. Nakon toga TZ grada Pleternice demantira članak. Demantiranje članka prenosimo u cijelosti.

"Neistinit je navod da je u monografiji "kulturna ruta bećarca i gange" prepisano više stihova i njihova interpretacija iz dviju knjiga novinarke i pjesnikinje Ljube Đikić jer je građa za dio Monografije koji se odnosi na Gangu kao narodnu umjetničku tvorevinu, a radi se o ukupno 4 stranice Monografije od 239 stranica, korištena isključivo iz drugih dostupnih izvora.

Neistina je tvrdnja da je od 20 stihova gange 14 stihova autorstvo gđe Ljube Đikić prvenstveno zato što stihovi gange sukladno čl.8.st.3 Zakona o autorskom i srodnim pravima predstavljaju narodne književne i umjetničke tvorevine i kao takve nisu predmetom autorskog prava budući da je autorsko djelo originalna intelektualna tvorevina iz književnog, znanstvenog i umjetničkog područja koja ima individualni karakter, bez obzira na način i oblik izražavanja, vrstu, vrijednost ili namjenu. U prilog navedenom, govori i činjenica da je većina stihova na koje se gđa Đikić poziva, već sabrana u zbirci gospodina Anđelka Mijatovića iz 1973. godine pod nazivom "Ganga - pismice iz Hercegovine, Imotske Krajine od Duvna, Livna i Kupresa", dakle znatno ranije od vremena kada su nastale knjige gđe Đikić.


Neistinito je da tekst obrazloženja stihova prenesen iz knjige gđe Ljube Đikić jer tekstovi uz stihove predstavljaju općepoznate činjenice pa kao takvi ne mogu predstavljati vlastitu intelektualnu tvorevinu.


Neistinita je informacija da bi se radilo o krađi stihova, odnosno prepisivanju, kopiranju, plagiranju jer kao što je gore navedeno, niti su stihovi preuzeti iz knjige gđe Ljube Đikić, niti su intelektualna tvorevina gđe Ljube Đikić pa se sasvim neutemeljenim koristi pogrdni izraz ""europskim" resavci, prepisivači" za autore monografije "Kulturna ruta bećarca i gange".

Ujedno se napominje da predmetni članak sadrži očite uvrede na štetu Turistička zajednica Grada Pleternice te se ovime podredno zahtijeva i uklanjanje istoga."

Tagovi: demantiranje,članka,ganga,bećarac,tz pleternica

Podržavate li članstvo Hrvatske u Europskoj uniji?

1. Da

2. NARAVNO

3. NE

4. SVEJEDNO MI JE

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate