NASLOVNAVIJESTI

19.9.2018. 09:17 | PU požeško slavonska PREGLEDA: 401

Tijekom kolovoza 2018. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 49 djela po službenoj dužnosti, 13 djela po privatnoj tužbi te osam djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 70 kaznenih djela.

Ako promatramo kaznena djela po službenoj dužnosti, zabilježeno je smanjenje za sedam djela u odnosu na prethodni mjesec ili 12,5%. Na području PP Požega zabilježeno je 30 djela (jedno više nego u prethodnom mjesecu), na području PP Pleternica 13 djela (šest više nego u srpnju), dok je na području PP Pakrac zabilježeno šest djela (14 manje nego u prethodnom mjesecu).

Od ukupnog broja djela, 25 je bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 24 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još 18 djela (15 iz tekućeg i tri iz ranijih mjeseci) pa je koeficijent naknadne otkrivenosti u promatranom mjesecu 75,0%, a razriješenost 87,8%.


Kao i obično, najveći dio kaznenih djela odnosi se na liniju općeg kriminaliteta gdje su zabilježena 43 djela, od čega se gotovo polovica (21 djelo) odnosi na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji. Evidentirana su i tri djela iz linije organiziranog kriminaliteta, dva djela iz linije kriminaliteta prometa i jedno djelo iz linije kibernetičke sigurnosti.


Ukupna materijalna šteta nastala kaznenim djelima tijekom kolovoza 2018. godine na području PU požeško-slavonske iznosi 195.465,00 kuna.

Zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela prijavljena je 31 osoba – 2 maloljetnika te 29 punoljetnih osoba (uključujući i četiri osobe mlađe od 21 godine). Prijavljene su i tri osobe za razriješena djela iz ranijih mjeseci.

PREKRŠAJNA PROBLEMATIKA

Tijekom kolovoza ove godine zabilježeno je ukupno 11 prekršaja narušavanja JRM-a, za čije je počinjenje prijavljeno 14 osoba, dok je u prethodnom mjesecu zabilježeno 14 prekršaja, a prijavljeno 13 osoba.

Na području PP Požega zabilježeno je sedam prekršaja (pet manje nego u prethodnom mjesecu), na području PP Pakrac tri prekršaja (jedan više nego u srpnju), a na području PP Pleternica jedan prekršaj, dok u prethodnom mjesecu prekršaja nije bilo.

Najbrojniji su prekršaji iz članka 13. (tuča, vika i galama) – zabilježena su četiri prekršaja. Zabilježena su i tri prekršaja iz članka 17. (omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika), dva prekršaja iz čl. 6 (drsko ponašanje) te po jedan iz čl. 19. (davanje alkohola maloljetnicima) i čl. 30 (držanje životinje bez nadzora).

Prijavljeno je kao što je već navedeno 14 osoba, odnosno 12 muškaraca i dvije žene.

Javni red i mir se najčešće narušavao na ulici i to u vremenu od ponoći do šest ujutro (šest prekršaja).

U mjesecu kolovozu evidentiran je i 51 prekršaj iz ostalih zakona, a prijavljeno je 56 osoba, što je za 19 prekršaja, odnosno 15 osoba manje u odnosu na prethodni mjesec.

 

PROMETNE NESREĆE I PROMETNI PREKRŠAJI

Na cestama u nadležnosti ove PU tijekom kolovoza zabilježeno je ukupno 56 prometnih nesreća u kojima su ozlijeđene 24 osobe – sedam teško i 17 lakše ozlijeđeno. U mjesecu srpnju zabilježene su 43 prometne nesreće, u kojima su nastradale 22 osobe. Jedna osoba je poginula, šest je teško, a 15 lakše ozlijeđeno. Među ozlijeđenima najviše je vozača – 16 osoba (pet je teško i 11 lakše ozlijeđeno), slijede putnici – 6 osoba (dvije su teško i četiri lakše ozlijeđene) i pješaci (dvije osobe lakše ozlijeđene). Inače u prometnim nesrećama sudjelovalo je ukupno 112 osoba, od čega njih 11 pod utjecajem alkohola.

Promatramo li vrste prometnih nesreća najviše ih je vezano za slijetanja vozila s ceste – deset prometnih nesreća (četiri su osobe teško i dvije lakše ozlijeđene) i bočne sudare – devet nesreća (četiri osobe su lakše ozlijeđene).

Najčešća okolnost koja je prethodila prometnoj nesreći je brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima) – dovela je do 13 nesreća (u kojima su tri osobe teško i pet lakše ozlijeđeno).

U nadzoru prometa u kolovozu ove godine zabilježeno je ukupno 766 prekršaja, na području PP Požega 427, na području PP Pleternice 188, a na području u nadležnosti PP Pakrac 151 prekršaj. Najveći broj prekršaja odnosi se na nedopuštenu brzinu – 390 prekršaja i nekorištenje sigurnosnog pojasa – 113 prekršaja.

Tagovi: pu požeško slavonska, mjesec kolovoz, sigurnosne pojave