NASLOVNA

U POŽEGI POTVRĐEN DRUGI SLUČAJ ZARAZE: Kćer zaražene gospođe došla iz Turske i radila u banci

31.3.2020. 12:44 | 034portal.hr IZVOR: 034portal.hr PREGLEDA: 274

Na današnjoj konferenciji za novinare, Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije POTVRDIO je kako u našoj županiji imamo novu osobu koja je zaražena koronavirusom.

Župan Alojz Tomašević poziva građane na pridržavanje mjera te naglašava kako još uvijek nismo došli do vrhunca. Na području Požeško-slavonske županije su testirane 22 osobe te je jedan nalaz stigao pozitivan, a u samoizolaciji nalazi se 496 osoba.

"U našoj županiji imamo novi slučaj koji je pozitivan na korona virus i to je drugi slučaj. Pozivam naše stanovnike da apsolutno koristimo mjere izolacije, mjere pri izlasku iz naših domova, ne šetati po gradu bez potrebe. Sve ono propisano mora se poštivati i mi nismo još došli do vrhunca. Ja vjerujem i nadam se da će u našoj županiji ostati na ovom malom broju.", rekao je župan Alojz Tomašević.

"Jučer smo dobili službenu potvrdu o prvoj osobi s našeg područja koja je potvrđena pozitivna na virus COVID-19. Radi se o osobi starije životne dobi koja je bila u kontaktu jedino sa svojom kćerkom, koja nam je doputovala s jednog turističkog putovanja i ta osoba nije imala simptome zaraze. Danas ćemo imati testiranje jedno 10-tak osoba bliskih kontakata kao također još jedne obitelji koja je povratnik iz inozemstva, a riječ je o dvije starije osobe. Dvije su osobe hospitalizirane, druga je osoba starije životne dobi te zbog njenog trenutnog stanja je ostala u bolnici do rezultata nalaza i poboljšanja njenih simptoma.", rekao je epidemiolog Ante Vitalia te je naglasio da sve osobe koje se osjećaju dobro bit će u kućnoj izolaciji dok se čekaju nalazi.

Što se tiče osobe koja je u ovom slučaju potencijalno zarazila majku, ona je došla iz Turske kada ta zemlja još nije bila na popisu te nije morala ići u samoizolaciju. To znači da se ona vratila na posao u banci gdje je radila tri dana i tek nakon tog perioda Turska je postala rizična zemlja i osoba je otišla u samoizolaciju. Dakle, ona je jedina s područja Požeško-slavonske županije koja je bila na putovanju sa stotinjak drugih ljudi, stoga se testiraju samo njeni bliski kontakti.Isto tako, banka gdje ona radi je zatvorena i dezinficirana, a svi kontakti s posla su u obradi. Važno je za napomenuti da ta osoba nije pokazala baš nikakve simptome koronavirusa, njen uzorak je uzet danas i rezultati će biti poznati kasnije.

(IZVOR: www.034portal.hr)

Tagovi: koronavirus, drugi slučaj, požega, vitalia, stožer